Προσοχή, η Λεβάντια «δαγκώνει»




«Η άμυνα της Λεβάντια στηρίζεται στον Ιγκόρ Μορόζοφ (φώτο). Είναι ο καθοδηγητής της στο γήπεδο. Αν βρεθεί σε άσχημη μέρα, η ομάδα έχει πρόβλημα»


Ο Εσθονός δημοσιογράφος Ραϊνίς Κάρο αναλύει στην «Κ» την αντίπαλο της 
Ανόρθωσης.



Του ΣΙΜΟΥ ΠΑΦΙΤΗ

«Η Λεβάντια αγωνίζεται ανελλιπώς στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από τον πρώτο χρόνο ίδρυσής της μέχρι σήμερα. Από το 1999 μετράει δεκαπέντε έτη συνεχούς παρουσίας στην Ευρώπη και μόλις τρεις φορές αποχαιρέτησε με σκυμμένο το κεφάλι λόγω βαριάς ήττας». Σήμα κινδύνου στην Ανόρθωση εξέπεμψε, μιλώντας στην «Κ», ο Εσθονός δημοσιογράφος Ραϊνίς Κάρο, συντάκτης της εφημερίδας «Postimees», που ειδικεύεται στο ρεπορτάζ της προσεχούς αντιπάλου της «Κυρίας».
Με εξαίρεση το βαρύ 5-0 από τη Γαλατασαράι το καλοκαίρι του 2009, η Λεβάντια έχει να ηττηθεί σε ευρωπαϊκό αγώνα με πάνω από ένα γκολ διαφορά επτά ολόκληρα χρόνια. Ούτε η Ντέμπρετσεν, ούτε ο Ερυθρός Αστέρας, ούτε καν η Νιούκασλ τα κατάφεραν. Όλες τους «έφτυσαν αίμα» μέχρι να κάμψουν την αντίσταση της νεοσύστατης ομάδας, η οποία μετρά μόλις 15 χρόνια ζωής. Στην κορυφαία τους στιγμή στα ευρωπαϊκά σαλόνια, οι Εσθονοί βρέθηκαν μια ανάσα από την είσοδο στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ το 2006.
Ξεπέρασαν τα εμπόδια των Χάκα Φινλανδίας και Τβέντε Ολλανδίας, πριν αποκλειστούν με δύο ήττες 1-0 και 2-1 από τη Νιούκασλ. Την «μπανανόφλουδα» πάτησε η Βίσλα το 2009. Οι υπερόπτες Πολωνοί είδαν την πλάτη της Λεβάντια (1-1 και 1-0), ωστόσο η πορεία της σταμάτησε στην Ντέμπρετσεν στον γ΄ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.
«Οι παίκτες της Λεβάντια παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις. Αν και το επίπεδο ποδοσφαίρου δεν είναι στο ψηλότερο επίπεδο, τα αθλητικά κορμιά των παικτών βοηθάνε στον ανταγωνισμό με αποτέλεσμα η ομάδα δύσκολα να παραδίνεται», δηλώνει στην «Κ» ο δημοσιογράφος Ραϊνίς Κάρο.
«Η Ανόρθωση είναι το φαβορί. Την έχω παρακολουθήσει στο φιλικό με την Ντιναμό Κιέβου και εντυπωσιάστηκα. Θυμάμαι την Ανόρθωση από το Τσάμπιονς Λιγκ, είναι γνωστή. Προσοχή όμως. Αν οι Κύπριοι δεν παρουσιαστείτε δυνατοί, θα έχετε πρόβλημα».
Οι «ριγωτοί», όπως είναι το προσωνύμιο της Λεβάντια, λόγω του εμβλήματός της που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τις πράσινες και άσπρες ρίγες, θεωρούνται πλέον από τις υπερδυνάμεις του εσθονικού ποδοσφαίρου. Με επτά κατακτήσεις πρωταθλήματος, πέντε κύπελλα και τέσσερα σούπερ καπ έχει ήδη δημιουργήσει μια ζηλευτή τροπαιοθήκη. Έδρα της το «Κατριόρου Στάντιουμ», χωρητικότητας 4.750 θεατών, το οποίο βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα ανατολικά του κέντρου της πόλης του Ταλίν.
Η έδρα της Λεβάντια είναι χτισμένη από το 1926 και ανακατασκευάστηκε δύο φορές. Ο περισσότερος κόσμος φιλοξενείται στη δυτική κερκίδα του σταδίου, αφού απέναντι η χωρητικότητα της εξέδρας δεν ξεπερνά τις 500 θέσεις. Ο αγωνιστικός χώρος είναι σχετικά καλός, ενώ το στάδιο περιβάλλεται από στίβο και χρησιμοποιείται για διάφορες εκδηλώσεις και αγώνες.
Τα μυστικά της ΛεβάντιαΝεαροί, εργατικοί και φιλόδοξοι ποδοσφαιριστές αποτελούν το ρόστερ της Λεβάντια. Αρχηγός της ομάδας και από τους πιο «παλιούς» είναι ο 23χρονος (!) Ιγκόρ Μορόζοφ. Ο μέσος όρος ηλικίας της προσεχούς αντιπάλου της Ανόρθωσης δεν ξεπερνάει τα 22 χρόνια. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως υπάρχει ενέργεια στην ομάδα, αλλά της λυπεί η εμπειρία.
Όσο για το κρυφό όπλο των Εσθονών; Ο Ραϊνίς Κάρο αποκαλύπτει: «Μα φυσικά οι στημένες φάσεις. Η Λεβάντια είναι πολύ δυνατή στον αέρα και εκεί νομίζω θα προσπαθήσει να χτυπήσει την Ανόρθωση ο Μάρκο Κρίσταλ (σ.σ. προπονητής)».
Το ρόστερ της Λεβάντια αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από γηγενείς ποδοσφαιριστές, αφού μοναδικοί ξένοι είναι δύο Ουκρανοί. Ο τερματοφύλακας Ρόμαν Σμίσκο και ο νεοαποκτηθείς ανασταλτικός μέσος Άντον Τσουίκοφ. Μοναδικός διεθνής είναι ο αρχηγός Ιγκόρ Μορόζοφ, ο οποίος μετρά έντεκα συμμετοχές με το εθνόσημο. Βασικές μονάδες της Εθνικής Νέων είναι σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές της Λεβάντια, μια ομάδα που αναδεικνύει παίκτες και συνήθως όταν συμπληρώσουν τα 22-23 τους χρόνια, δοκιμάζουν την τύχη τους στο εξωτερικό.
«Η Λεβάντια παρατάσσεται συνήθως με 4-4-2 στο τοπικό πρωτάθλημα, αλλά στην Ευρώπη ο Κρίσταλ χρησιμοποιεί το 4-5-1, το οποίο θα εφαρμόσει πιστεύω και κόντρα στην Ανόρθωση», ήταν η απάντηση του Εσθονού δημοσιογράφου για τον τρόπο που αγωνίζεται η ομάδα του Ταλίν, ενώ ζητώντας του να μας μιλήσει πιο ειδικευμένα για το στυλ παιχνιδιού και τη δυναμική των παικτών απάντησε:
«Η άμυνα της ομάδας στηρίζεται στον Μορόζοφ. Είναι ο αρχηγός της ομάδας και καθοδηγητής της στο γήπεδο. Αν βρεθεί σε άσχημη μέρα, η Λεβάντια έχει πρόβλημα. Τα ακραία μπακ της ομάδας (ως συνήθως οι Άλμπερτ Τάαρ και Αρτιόμ Αρτιούνιν) ανεβαίνουν προσπαθώντας να δημιουργήσουν ρήγματα.
Οι ανασταλτικοί μέσοι Μαξίμ Ποντχολιούζιν και Αλεξάνταρ Κούλινιτς αρκούνται στην αναχαίτιση επιθέσεων, ενώ ο Ρίμο Χουντ είναι ό,τι ήταν πέρσι για τον ΑΠΟΕΛ στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Αΐλτον», επεσήμανε ο Εσθονός δημοσιογράφος, ο οποίος διευκρίνισε: «Όχι σε ποιότητα, αλλά σε σημασία για την ομάδα. Σκοράρει, κρατάει μπάλα και είναι ο πιο ποιοτικός παίκτης. Προσέξτε το δεξί του πόδι όταν σουτάρει, είναι επικίνδυνο, ενώ δύναμη της Λεβάντια είναι τα στημένα του Ιγκόρ Σούμποτιν. Τα κόρνερ και φάουλ γύρω από την περιοχή είναι πάντα καλές ευκαιρίες για τη Λεβάντια».
Οι ακραίοι χαφ Αντέρο Πέμπρε και Ίλια Αντόνοφ δεν πατάνε περιοχή πολύ, καθώς πάντα έχουν στο μυαλό πώς να περάσουν την μπάλα στον Χουντ. Προσοχή χρειάζεται επίσης ο μέσος Τζανάρ Τουμέτ, ο οποίος έχασε τελευταίως τη θέση του στην αρχική ενδεκάδα, ωστόσο δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί ως βασικός κόντρα στην Ανόρθωση. «Ο Τουμέτ είναι γρήγορος και τεχνίτης. Είναι λίγο εγωιστής αφού του αρέσει να έχει την μπάλα στα πόδια, αλλά αν βρεθεί στη μέρα του, ο αριστερός μπακ της Ανόρθωσης θα πρέπει να προσέξει».
Η ενδεκάδα της ΛεβάντιαΣμίσκο (τερματοφύλακας)
Τάαρ (δεξί μπακ)
Αρτιούνιν (αριστερό μπακ)
Μορόζοφ (στόπερ)
Καλιουμάε (στόπερ)
Ποντχολιούζιν (κόφτης)
Κούλινιτς (κόφτης)
Αντόνοφ ή Τουμέτ (δεξί χαφ)
Πέμπρε (αριστερό χαφ)
Σούμποτιν (επιτελικός)
Χουντ (κορυφή)

πηγη : kathimerini.com.cy


αν σου άρεσε κανε    εδω στη επίσημη σελίδα του μπλοκ. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια