Νταν Αλεξα : "Aυτή τη φορά δεν θέλω να το χάσω"


Εάν τα παθήματα γίνουν μαθήματα, η Ανόρθωση μπορεί να υλοποιήσει το στόχο που άφησε πέρσι στη μέση.Αυτή είναι η άποψη του Νταν Αλέξα, ο οποίος μίλησε στο «Goal».\

Αναλυτικα οι δηλωσεις:


Έκανες και πέρσι καλές εμφανίσεις αλλά φέτος έχεις ανεβάσει επίπεδο. Εάν έχεις διακρίνει τη διαφορά, που την αποδίδεις;

«Είμαι ευχαριστημένος γατί άρχισα να σκοράρω και να βοηθώ περισσότερο την ομάδα μου. Η διαφορά είναι πως στη φετινή περίοδο αγωνίζομαι πιο ψηλά, πιο κοντά στην αντίπαλη εστία όταν κάνουμε επιθέσεις. Με αυτό τον τρόπο συμμετέχω πιο εύκολα στη δημιουργία ευκαιριών».

Σε σύγκριση με την περασμένη περίοδο, διαπίστωσες αλλαγές στον τρόπο παιχνιδιού και στην ομάδα γενικότερα;

«Είχαμε και πέρσι πολύ καλά αποτελέσματα και για μεγάλο χρονικό διάστημα όμως στο τέλος χάσαμε το πρωτάθλημα. Φέτος αρχίσαμε με καλές εμφανίσεις και αποτελέσματα, με εξαίρεση το παιχνίδι με τη Δόξα. Μου αρέσει που η ομάδα πρεσάρει και είναι πιο επιθετική αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η διεκδίκηση του τίτλου θέλει διάρκεια και ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».

Για να βρίσκεται μια ομάδα στην πρώτη θέση πάει να πει πως διαθέτει πολλές αρετές. Αν σου ζητούσα να επιλέξεις το μεγάλο της ατού;

«Επιδιώκουμε να πρεσάρουμε ψηλά, να βγάζουμε πολλούς παίκτες στην επίθεση και να σκοράρουμε. Έχουμε πολλούς φορμαρισμένους παίκτες, όπως ο Κολαούτι, ο Κάλβο και ο Φοφανά. Θα επανέλθει ο Γκαρσία ο οποίος μπορεί να κάνει τη διαφορά, όπως ο Μάκος, ο Οκκάς και άλλοι συμπαίκτες μου. Η επίθεση μας ήταν πολύ αποτελεσματική στα πρώτα παιχνίδια».

Στον αμυντικό τομέα, υπάρχει ανάγκη για βελτίωση στην απόδοση σας;

«Είναι αλήθεια ότι αντιμετωπίσαμε κάποιες δυσκολίες αλλά εμπιστευόμαστε τους αμυντικούς μας, οι οποίοι έχουν εμπειρία και μεγάλη αξία. Ο στόχος είναι να κρατήσουμε τις ισορροπίες και στην αμυντική συμπεριφορά. Ο Μάκος βοηθά πολύ σε αυτό τον τομέα, το ίδιο προσπαθώ και εγώ».

Ως μια παραδοσιακή διεκδικήτρια του τίτλου, τι πρέπει να προσέξει η Ανόρθωση και πως μπορεί να παραδειγματιστεί από το πάθημα της περσινής περιόδου;

«Η Ανόρθωση είναι μεγάλη ομάδα, μια από τις καλύτερες της χώρας και πρέπει πάντα να παλεύει για τον τίτλο. Το λέει η ιστορία και οι επιτυχίες του συλλόγου. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά γιατί κάθε παιχνίδι είναι δύσκολο. Νικήσαμε στα ντέρμπι με την Ομόνοια και τον Απόλλωνα, όμως χάσαμε από τη Δόξα. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε μετρημένοι, να αντιμετωπίζουμε σοβαρά όλους τους αντιπάλους και να ξέρουμε ότι θα κριθούμε στη διάρκεια».

Οι προσωπικοί σου στόχοι, σίγουρα ταυτίζονται με αυτούς της Ανόρθωσης. Έχεις και κάποια άλλη φιλοδοξία σε αυτό το στάδιο της καριέρας σου;

«Πρώτα θέλω να κατακτήσω το πρωτάθλημα με την Ανόρθωση. Είναι ο μεγάλος μου στόχος και αυτή τη φορά δεν θέλω να το χάσω. Σίγουρα, θέλω να διεκδικήσουμε και το κύπελλο. Πέρσι πλησιάσαμε στον τίτλο αλλά τον χάσαμε στις τελευταίες αγωνιστικές. Όταν αγωνιζόμουν στη Ρουμανία πάλι είχα χάσει το τρόπαιο δυο φορές στο φινάλε. Είναι σημαντικό το πρωτάθλημα, σου δίνει πάρα πολλά ως ποδοσφαιριστή και ως σύλλογο. Είναι ένας δύσκολος στόχος αλλά η Ανόρθωση μπορεί να τον πετύχει».

Έχεις σκεφτεί το μέλλον σου, τι θα επιδιώξεις το καλοκαίρι του 2014, όταν θα λήξει το συμβόλαιο σου με την ομάδα της Αμμοχώστου ή και νωρίτερα;

«Δεν ξέρω ακόμα για το μέλλον. Το σίγουρο είναι πως νιώθω πολύ καλά στην Ανόρθωση. Θα δούμε τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτη. Προς το παρόν είμαι συγκεντρωμένος στο στόχο της ομάδας μου που είναι η διεκδίκηση του τίτλου. Θα είναι πολύ σημαντικό για όλους μας, παίκτες, προπονητές, κόσμο και διοίκηση, αν πάρουμε το πρωτάθλημα».

Ποια είναι η γνώμη σου για τις άλλες μεγάλες ή ανταγωνιστικές στη φετινή περίοδο ομάδες;

«Ο Απόλλωνας και ο ΑΠΟΕΛ είναι δυνατοί, παίζουν καλά στην Ευρώπη και μπορούν να πρωταγωνιστήσουν. Η Ομόνοια είναι ένας πολύ σημαντικός σύλλογος στην Κύπρο και θα προσπαθήσει να επανέλθει. Η ΑΕΛ έκανε πολύ καλή αρχή στο πρωτάθλημα, η ΑΕΚ παραμένει πολύ καλή, ενώ στη συνέχεια θα φανεί αν ο Ερμής μπορεί να κάνει κάποια ευχάριστη έκπληξη».

Τι δεν του αρέσει στα κυπριακά γήπεδα και αντιθέτως, τι σου αρέσει περισσότερο;

«Δεν μου αρέσει όταν μας βάζουν να αγωνιζόμαστε νωρίς τα απογεύματα, στις 3 ή στις 4 η ώρα. Η θερμοκρασία είναι συνήθως ψηλή και δεν βοηθά τους ποδοσφαιριστές. Οι οπαδοί πάντως δημιουργούν εντυπωσιακή ατμόσφαιρα και το γεγονός ότι ζουν για το ποδόσφαιρο μου αρέσει πάρα πολύ. Οι παίκτες το νιώθουν στο γήπεδο και αποδίδουν καλύτερα. Το κυπριακό πρωτάθλημα με εξέπληξε ευχάριστα πέρσι όταν είχα έρθει. Δεν περίμενα να έχει αυτό το επίπεδο δυσκολίας και τον ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων ομάδων. Υπάρχουν συνήθως 3-4 πολύ καλές ομάδες και μου αρέσουν τα ντέρμπι».

Σε όλες τις χώρες αγωνίζονται κοινοτικοί, αλλά στην Κύπρο έχει παραγίνει το κακό με την απουσία ντόπιων παικτών, αν εξαιρέσουμε μερικές ομάδες οι οποίες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν νεαρούς λόγω οικονομικού. Πως το εξηγείς;

«Θα πω ένα δικό μας παράδειγμα. Έχουμε κάποιους πολύ καλούς νέους παίκτες στην ομάδα μας, όπως ο Μακρής και ο Λοΐζίδης, οι οποίοι πρέπει να πάνε στο στρατό για δυο χρόνια, στην πιο σημαντική περίοδο δηλαδή για την ανέλιξη ενός ταλέντου. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που δεν βλέπουμε Κύπριους παίκτες στις περισσότερες ομάδες, ειδικά νέους. Υπάρχουν ποιοτικοί Κύπριοι, όπως ο Οκκάς, ο Σιέλης και άλλοι, όμως είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι αγωνίζονται».

Υπάρχουν πιθανότητες για νέα κλήση σου στην εθνική Ρουμανίας;

«Πάντα είμαι ανοικτός στην εθνική μου ομάδα, θα είναι τιμή μου αν μου δινόταν ξανά η ευκαιρία να αγωνιστώ. Ξέρω όμως ότι στη θέση μου υπάρχουν πολλοί καλοί Ρουμάνοι ποδοσφαιριστές. Τώρα ίσως να είναι αργά γιατί είμαι και 34 χρόνων. Εύχομαι όμως πάντοτε το καλύτερο για την εθνική μου ομάδα».

Τι θα συμβούλευες τους ιθύνοντες των συλλόγων και της ομοσπονδίας για να βελτιωθεί το άθλημα στον τόπο μας;

«Το πιο σημαντικό για το κυπριακό ποδόσφαιρο είναι να αναδείξει ντόπιους νεαρούς παίκτες και να πάρουν ευκαιρίες. Θα είναι καλό και για την εθνική Κύπρου. Η μεγάλη δυσκολία αφορά στον στρατό. Πρέπει να δοθεί περισσότερη σημασία στην ακαδημία, αυτή είναι το μέλλον και η μόνη λύση γιατί στην εποχή που ζούμε είναι πλέον δύσκολο να πληρώνει λεφτά ένας σύλλογος για να αγοράζει κάθε χρόνο πολλούς καλούς παίκτες. Δεν ισχύει μόνο στην Κύπρο αφού σχεδόν σε όλο τον κόσμο υπάρχει οικονομική κρίση. Τα πολλά λεφτά στην Ευρώπη έχουν τελειώσει. Το ίδιο οικονομικό πρόβλημα υπάρχει και στη Ρουμανία».

Ποια είναι η σημαντικότερη διαφορά Κύπρου και Ρουμανίας σε επίπεδο εγχώριας διοργάνωσης;

«Το ρουμανικό πρωτάθλημα διαθέτει αρκετές πολύ καλές ομάδες, στις οποίες επενδύθηκαν λεφτά και το επίπεδο ανέβηκε. Υπάρχουν και καλά αποτελέσματα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η Κύπρος διαθέτει μόνο 3-4 ισχυρές ομάδες».


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια