Έτσι θα εκτίσει τις ποινές η Ανορθωση


Μετά την κοινοποίηση του δικαιολογητικού της απόφασης της Δικαστικής για τις τιμωρίες της Ανόρθωσης, η διοίκηση της ομάδας εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τον τρόπο που θα τις εκτίσει.

Αναλυτικά η ανακοινωση:

"Μετά και την κοινοποίηση του δικαιολογητικού της απόφασης της Δικαστικής, τα δεδομένα όσο αφορούν τα επόμενα παιχνίδια έχουν ως εξής:

1) Το παιχνίδι με την ΑΕΚ για το Κύπελλο θα γίνει κανονικά με κόσμο αφού οι ποινές έχουν αυτόματη αναστολή για 8 μέρες (άρθρο 74Γ του πειθαρχικού κανονισμού)

2) Το παιχνίδι με τα Κούκλια θα είναι κεκλεισμένων χωρις δικαίωμα εξαγοράς της ποινής.

3) Το παιχνίδι με τον ΑΠΟΕΛ θα είναι κεκλεισμένων αλλά με δικαίωμα εξαγοράς της ποινής.

4) Το επόμενο παιχνίδι εντός έδρας θα γίνει σε ουδέτερη έδρα που θα επιλεγεί από την ΚΟΠ. Αυτό μάλλον θα είναι με ΑΕΛ για πρωτάθλημα αφού ίσως μεσολαβήσει μεν εντός έδρας παιχνίδι Κυπέλλου (αν προκριθούμε) που όμως θα έχει ορισθεί σε μεταγενέστερη χρονικά στιγμή από τη σημερινή έκδοση απόφασης (γνωμάτευση ΚΟΠ για τους αγώνες Αλκή και ΑΕΚ).

Η ομάδα μας δεν θα προβεί σε έφεση των ποινών".


ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΠ

Η ΚΟΠ ανακοίνωσε το πλήρες κείμενο της απόφασης της Δικαστικής Επιτροπής για τον αγώνα μεταξύ της Ομόνοιας με την Ανόρθωση που έγινε στις 21 Δεκεμβρίου 2013. Μέσα από την ανακοίνωση, ξεκαθαρίζει και η σειρά με την οποία η "Κυρία" θα εκτίσει τις ποινές που της επιβλήθηκαν...

Θα εκτιθεί πρώτα η ποινή κεκλεισμένων των θυρών που δεν εξαγοράζεται (στο παιχνίδι με τα Κούκλια), μετά η ποινή κεκλεισμένων που εξαγοράζεται (στο ματς με το ΑΠΟΕΛ) και στην συνέχεια η ποινή αποκλεισμού της έδρας (στο ντέρμπι με την ΑΕΛ).

"Απόφαση για αγώνα Πρωταθλήματος Παγκυπρίου Πρωταθλήματος ¨Γλάυκος Κληρίδης¨  μεταξύ Ομόνοιας Λευκωσίας – Ανόρθωσης Αμμοχώστου  28.9.2013

Η παρούσα υπόθεση αφορά τα διαδραματισθέντα στον αγώνα μεταξύ της Ομόνοιας Λευκωσίας και της Ανόρθωσης Αμμοχώστου για το Πρωτάθλημα Α’Κατηγορίας περιόδου 2013-2014 που διεξήχθη στο στάδιο Γ.Σ.Π στις 21.12.2013 .

Η Ανόρθωσις κατηγορείται:

(α)       Για σοβαρά επεισόδια.

(β)        Γιατί η ομάδα συμπεριφέρθηκε απρεπώς (5 κάρτες) κατά παράβαση του άρθρου 10.1 (β) του Κανονισμού της Δικαστικής Επιτροπής

(γ)   Για μεταφορά επικινδύνων αντικειμένων στο γήπεδο κατά παράβαση του άρθρου 10 (2) (δ) και πυροδότηση τους κατά παράβαση του άρθρου 10 (2) (γ) του Κανονισμού της Δικαστικής Επιτροπής.

(δ)        Για προσωρινή διακοπή του αγώνα κατά 5 λεπτά ως επίσης και καθυστέρηση έναρξης του β΄ημιχρόνου κατά 2 λεπτά κατά παράβαση του άρθρου 10 (2) (ια) του Κανονισμού της Δικαστικής Επιτροπής.

(ε)        Για ανάρτηση πανό και/η συμβόλου ρατσιστικού περιεχομένου κατά παράβαση του άρθρου 11 (1) (α) (β) και (γ) του Κανονισμού της Δικαστικής Επιτροπής.

Ο διαιτητής του αγώνα σημειώνει στο φύλλο αγώνος τα εξής:

" Το Β΄Ημίχρονο άργησε να ξεκινήσει 2΄ λεπτά γιατί οι οπαδοί της Ανόρθωσης άναψαν πυρσούς (6) και καπνογόνα (2). Έριξαν 2 πυρσούς εντός του αγωνιστικού χώρου .

Ο παρατηρητής στην δική του έκθεση σημειώνει τα εξής σε σχέση με τη συμπεριφορά των οπαδών της Ανόρθωσης:

"Νωρίς και πριν την έναρξη του παιχνιδιού και κατά διαστήματα καθ΄ όλη τη διάρκεια του αγώνα στη νότια κερκίδα οπαδός ανέμιζε μικρή μαύρη σημαία με τον κέλτικο σταυρό.

Στο 30ο λεπτό η Ανόρθωση ανοίγει το σκόρ και εδώ γίνεται πανικός πυροτεχνημάτων 10-15 πυρσοί , βεγγαλικά, 2-3 καπνογόνα, 2 κροτίδες. Ορισμένα από αυτά πέφτουν κάτω χαμηλά στη δεξαμενή της κερκίδας.

Στο 32ο λεπτό οπαδοί της Ανόρθωσης έριξαν φωτοβολίδα στην ανατολική κερκίδα όπου ευρίσκονταν οπαδοί της Ομόνοιας, για να υπάρξει αντίδραση από τους οπαδούς αυτούς για μερικά λεπτά και αντιπαράθεση με την αστυνομία.

Με την είσοδο της ομάδας τους στον αγωνιστικό χώρο για το 2ο ημίχρονο γίνεται και πάλι εκτεταμένη ρίψης φωτοβολίδων και καπνογόνων. Αποπνικτική ατμόσφαιρα, καθυστερεί την έναρξη του β΄ημιχρόνου για 2 λεπτά. Ανακοίνωση από τα μεγάφωνα για συμμόρφωση.

Στο 46ο λεπτό διακρίνω μικρή εστία φωτιάς, προφανώς φλέγεται κασκόλ του αντιπάλου.

Στο 53ο λεπτό και πάλι μικρή φωτιά (φλέγεται και πάλι κασκόλ αντιπάλου). Εδώ γίνεται άμεση επέμβαση πυροσβεστών προς κατάσβεση της.

Με τη λήξη του παιχνιδιού οι οπαδοί αυτοί ανάβουν φωτιές στα πλαστικά καθίσματα και προβαίνουν σε βανδαλισμούς. Και εδώ άμεση επέμβαση των ανδρών της πυροσβεστικής για κατάσβεση της φωτιάς.

Με την αποχώρηση των οπαδών αυτών καταμετρήθηκαν 50-60 καταστραμμένα πλαστικά καθίσματα ως και άλλες ζημίες  στην κερκίδα. Πολλά από αυτά τα καταστραμμένα καθίσματα ερίφθησαν κάτω χαμηλά στη δεξαμενή της κερκίδας.

Το Σωματείο της Ανόρθωσης Αμμοχώστου με επιστολή του Δικηγόρου του ημερομηνίας 6.1.2014 προέβη σε παραδοχή των κατηγοριών (πλην της 4ης κατηγορίας και ειδικότερα στο σημείο για την προσωρινή διακοπή του αγώνα κατά 5΄ λεπτά) και απολογήθηκε εκ μέρους του Σωματείου για τα όσα λυπηρά και καταδικαστέα έλαβαν χώρα από πλευράς των οπαδών της Ανόρθωσης στον συγκεκριμένο αγώνα.

Προς μετριασμό της ποινής του Σωματείου έγινε αναφορά στις επανειλημμένες συστάσεις και προσπάθειες της Διοίκησης προς τους οπαδούς για αποφυγή τέτοιων καταδικαστέων συμπεριφορών, μερίδα των οποίων όμως συνεχίσουν να αμαυρώνουν την ιστορία του Σωματείου και να ζημιώνουν οικονομικά την ομάδα της Ανόρθωσης σε στιγμές πάρα πολύ δύσκολες. Ζήτησε δε τη μέγιστη δυνατή επιείκεια της Δικαστικής Επιτροπής.

Εισηγήθηκε δε περαιτέρω όπως ενόψει του δεδομένου της επιβολής ποινής κεκλεισμένων των θυρών σε σχέση με την 3η και 5η κατηγορία αφού η Ανόρθωση συμπλήρωσε 6 και 1 προηγούμενα αντίστοιχα οι ποινές αυτές αφενός πρέπει να εκτιθούν στο παγκύπριο πρωτάθλημα αφετέρου θα πρέπει να συντρέχουν.

Αξιολόγηση:

Η Δικαστική Επιτροπή καθόρισε την στάση της έναντι γεγονότων που συνιστούν βία στα γήπεδα από την πρώτη της φετινή απόφαση, σε σχέση με κατηγορία που αντιμετώπισε το σωματείο Ομόνοια Λευκωσίας, στις 28.8.2013.

Όπως αναφέραμε σε εκείνη την απόφαση:

«Η βία στα γήπεδα έχει προσλάβει τέτοιες διαστάσεις που πλέον επηρεάζει άμεσα αυτόν καθ’ εαυτόν τον χαρακτήρα του αθλήματος του ποδοσφαίρου.

Είναι αντίθετη με ό,τι καλό πρεσβεύει ο αθλητισμός ακόμα και τα ίδια τα Σωματεία, που όλα ανεξαιρέτως, έχουν να επιδείξουν μεγάλη προσφορά όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά στην κοινωνία γενικότερα.

Τα γήπεδα μας σε τέτοιες περιπτώσεις, από αθλητικούς χώρους μετατρέπονται σε χώρους επικίνδυνους για όλους τους παρευρισκόμενους και κυρίως για τους υγιώς σκεπτόμενους φιλάθλους όλων των ομάδων, περιλαμβανομένων μικρών παιδιών, που είναι το μέλλον και του αθλητισμού και της κοινωνίας μας.

Η υποστήριξη μίας ομάδας από τους φιλάθλους της δεν είναι μόνο αποδεκτή αλλά και επιδιωκόμενη και μάλιστα μπορεί να είναι έντονη. Η επίδειξη όμως τέτοιας αντιαθλητικής συμπεριφοράς όπως στην παρούσα υπόθεση, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή από κανέναν και ιδιαίτερα από την Δικαστική Επιτροπή της ΚΟΠ.

Στην έκταση που της επιτρέπει ο ρόλος της και οι αρμοδιότητές της, η Δικαστική Επιτροπή θα συμβάλει στην προσπάθεια πάταξης αυτών των φαινομένων.»

Συμμεριζόμαστε πλήρως την έντονη ανησυχία και τους προβληματισμούς του Δικηγόρου της Ανόρθωσης Αμμοχώστου για την δυσχερή θέση στην οποία ενδεχομένως να περιέλθει η ομάδα από τις συνεχείς τιμωρίες τις οποίες υφίσταται λόγω της απαράδεκτης συμπεριφοράς μερίδας των οπαδών της, οι οποίοι όπως πολύ εύστοχα σημειώνει και ο ίδιος αμαυρώνουν την ιστορία 103 χρόνων ζωής του Σωματείου τους. Λαμβάνουμε δε υπόψη μας όλα τα στοιχεία μετριασμού που τέθηκαν ενώπιον μας.

Έχουμε δε πλήρη γνώση των δυσκολιών και των οικονομικών δυσχερειών των Σωματείων μας που πολλές φορές άπτονται ακόμα και της ίδιας της επιβίωσης τους. Αντλούμε άλλωστε γνώση από τη σωρεία των υποθέσεων που τίθενται ενώπιον μας.

Παρά ταύτα τα όσα έλαβαν χώρα στον εν λόγω ποδοσφαιρικό αγώνα και η όλη συμπεριφορά των οπαδών της Ανόρθωσης δεν μας αφήνουν επιλογή  καθ΄ όσο αφορά το είδος και το ύψος της ποινής. Κατ’ αρχήν όπως θα εξηγήσουμε πιο κάτω δεσμευόμαστε από τους Πειθαρχικούς Κανονισμούς καθόσον αφορά την κατηγορία της ανάρτησης ρατσιστικού συμβόλου και καθόσον αφορά την κατηγορία της κατοχής επικίνδυνων αντικειμένων.

Περαιτέρω, η Δικαστική Επιτροπή δεν μπορεί να παραγνωρίσει ενέργειες όπως αυτές των οπαδών της Ανόρθωσης και ειδικότερα το άναμμα φωτιάς στα πλαστικά καθίσματα του σταδίου σε τέτοιο βαθμό που να απαιτείται η επέμβαση των ανδρών της πυροσβεστικής για την κατάσβεση ή τους εκτεταμένους  βανδαλισμούς και την πρόκληση ζημιών στη κερκίδα που ευρίσκονταν για να παρακολουθήσουν τον αγώνα.

Ακόμη περισσότερο δεν μπορεί να παραγνωριστεί η αδιάκριτη ρίψη μιας φωτοβολίδας προς την κερκίδα όπου ευρίσκονταν οι φίλαθλοι της Ομόνοιας γεγονός που έλαβε χώρα στο 32ο λεπτό και είναι παραδεκτό από την Ανόρθωση.

Όπως αναφέραμε άλλωστε και στην απόφαση μας ημερομηνίας 9.10.2013 (βλέπε Πειθαρχικός Εισαγγελέας ν Νέας Σαλαμίνας) "ειδικότερα η ρίψη επικίνδυνων ή και άλλων αντικειμένων προς το μέρος ποδοσφαιριστών, τερματοφυλάκων, φιλάθλων αλλά και οποιουδήποτε άλλου προσώπου βρίσκεται στο γήπεδο, με παντελή αδιαφορία για τη σωματική τους ακεραιότητα συνιστά : "έκφανση βίας του χειρίστου είδους που μόνο αισθήματα αποτροπιασμού προκαλεί".

Έχει τονιστεί σε πληθώρα αποφάσεων της Δικαστικής Επιτροπής ότι συμπεριφορές και ενέργειες όπως αυτές των φιλάθλων της Ανόρθωσης στο συγκεκριμένο αγώνα είναι καταδικαστέες και δεν έχουν θέση στον αθλητισμό και στα γήπεδα μας. Η Δικαστική Επιτροπή επαναλαμβάνει και τώρα ότι δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στη βία και στην ετσιθελική συμπεριφορά των λίγων οι οποίοι επιμένουν να θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα αθλητών, διαιτητών και υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων που απλά επιθυμούν να παρακολουθήσουν ένα αθλητικό γεγονός.

Οφείλουμε ως Δικαστική Επιτροπή να εφαρμόζουμε πλήρως τους Κανονισμούς της ΚΟΠ, τους οποίους τα ίδια τα Σωματεία θεσπίζουν αλλά και των αρχών που έχουν καθοριστεί στις αποφάσεις μας.

Είμαστε όμως συγκλονισμένοι από την έκταση που εκλαμβάνει η παραβατικότητα στα γήπεδα και ιδιαίτερα η ωμή βία και η πλήρης αδιαφορία για τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών ή και των αντιπάλων φιλάθλων.

Θλίψη προκαλεί και το γεγονός ότι οι οπαδοί αυτοί παρά τις προηγούμενες συγκεκριμένες προειδοποιήσεις της Δικαστικής Επιτροπής ή ακόμα και των ιδίων των Διοικήσεων των ομάδων τους για αποφυγή ενεργειών που θα πλήξουν με αυστηρές ποινές τις ομάδες τους, ενσυνείδητα πια συνεχίζουν με τη συμπεριφορά και τη στάση τους να πλήττουν τα ίδια τα Σωματεία τους, με την παρούσα υπόθεση να αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, αφού τόσο σε σχέση με την 3η κατηγορία για τη μεταφορά επικίνδυνων αντικειμένων στο γήπεδο κατά παράβαση του άρθρου 10 (2) (δ) όσο και με την 5η κατηγορία για ανάρτηση πανό και/η συμβόλου ρατσιστικού περιεχομένου κατά παράβαση του άρθρου 11 (1) (α) (β) και (γ) των Πειθαρχικών Κανονισμών η ποινή ήταν προδιαγεγραμμένη, αυστηρή και πάντως γνωστή εκ των προτέρων εις αυτούς.

Δεν υπάρχει ευχέρεια της Δικαστικής Επιτροπής να επιβάλει επιεικέστερη ποινή από την ποινή του ενός αγώνα κεκλεισμένων των θυρών πλέον πρόστιμο όταν το σωματείο συμπληρώνει επτά καταδίκες στην κατηγορία της μεταφοράς επικίνδυνων αντικειμένων στο γήπεδο. Το άρθρο 10 (2) (ιε) των Πειθαρχικών Κανονισμών προνοεί τα εξής, μεταξύ άλλων:

«Σε περίπτωση συσσώρευσης έξι καταδικών εναντίον σωματείου με βάση το εδάφιο (δ) ανωτέρω στην κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος σε κάθε επόμενη καταδίκη του η ελάχιστη ποινή που θα επιβάλλεται θα είναι η διεξαγωγή ενός αγώνα κεκλεισμένων των θυρών και η επιβολή ποινής προστίμου.»

Επίσης, δεν υπάρχει ευχέρεια επιβολής επιεικέστερης ποινής από την ποινή του ενός αγώνα κεκλεισμένων των θυρών πλέον Ευρώ 50.000 πρόστιμο, όταν σωματείο καταδικάζεται για δεύτερη φορά για ανάρτηση ρατσιστικών συμβόλων, όπως είναι ο κέλτικος σταυρός.  Πολύ πρόσφατα, στις 4.1.2014 το Εφετείο της ΚΟΠ αποφάσισε τα εξής σε σχέση με Έφεση που καταχώρησε το ΑΠΟΕΛ εναντίον σχετικής απόφασής μας:

«Ως Εφετείο θα θέλαμε με την σειρά μας να τονίσουμε ότι, επειδή ενδεχόμενα να μην είναι γνωστές ή να μην έγιναν πλήρως αντιληπτές οι πιο πάνω διατάξεις στα σωματεία και ακόμα περισσότερο στους υποστηρικτές τους, θεωρούμε σκόπιμο να τις αναφέρουμε ούτως ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για πρόληψη των ρατσιστικών συμπεριφορών και να αποφευχθεί η επιβολή τόσο αυστηρών ποινών στα σωματεία.

Ότι σύμφωνα με τους ΠΚ, αυτό που ξεχωρίζει είναι πως σε περίπτωση δεύτερης καταδίκης για το ίδιο αδίκημα οι ΠΚ δεν αφήνουν διακριτική ευχέρεια ως προς το ελάχιστο της ποινής. Προνοείται ως ελάχιστη ποινή, αυτή της μίας αγωνιστικής  κεκλεισμένων θυρών, πλέον χρηματική ποινή τουλάχιστον €50.000.

Το Άρθρο 11 (1γ) των Πειθαρχικών Κανονισμών έχει ως εξής:

«Σε περίπτωση που το ίδιο Σωματείο τιμωρηθεί για παράβαση του παρόντος άρθρου (αναφορικά όμως με ρατσιστικά μηνύματα) πέραν της μιας περίπτωσης, ακολούθως για κάθε νέα παράβαση θα τιμωρείται με διεξαγωγή αγώνα κεκλεισμένων των θυρών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 50,000,00 ευρώ. Η Δικαστική Επιτροπή σε οποιοδήποτε μεταγενέστερο αδίκημα (πέραν των δύο που προβλέπονται πιο πάνω), τιμωρεί το Σωματείο με περισσότερους από ένα αγώνα κεκλεισμένων των θυρών και/ή απαγόρευση χρήσης σταδίου ή συγκεκριμένης κερκίδας και/ή κατακύρωση αγώνα και/ή αφαίρεση βαθμών και/ή αποκλεισμό από την διοργάνωση.»

Δεν συμφωνούμε με την επιχειρηματολογία του Σωματείου πως η ελάχιστη ποινή της μίας αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών, πλέον Ευρώ 50,000 χρηματική ποινή επιβάλλεται στην τρίτη και όχι στην δεύτερη παράβαση.  Συμφωνούμε και υιοθετούμε την προσέγγιση της ΔΕ ότι:

α)      Κατ' αρχήν στην πρώτη παράγραφο του Άρθρου 11 (1) (γ) χρησιμοποιείται η φράση «ακολούθως για κάθε νέα παράβαση» σε συνάρτηση με την φράση που αμέσως προηγείται, δηλαδή, «πέραν της μίας περίπτωσης».

β)       Κυριότερα, το ζήτημα διευκρινίζεται αν διαβαστεί και η δεύτερη παράγραφος του Άρθρου 11 (1) (γ), όπου προβλέπεται πως αν υπάρξει μεταγενέστερο αδίκημα «πέραν των δύο που προβλέπονται πιο πάνω», τότε επιβάλλονται οι εκεί προνοούμενες, ακόμα πιο αυστηρές ποινές, δηλαδή τιμωρία με κεκλεισμένων των θυρών πέραν της μίας φοράς και/ή απαγόρευση χρήσης σταδίου ή συγκεκριμένης κερκίδας και/ή κατακύρωση αγώνα και/ή αφαίρεση βαθμών και/ή αποκλεισμός από την διοργάνωση. Κάτι που σημαίνει πως η πρώτη παράγραφος του Άρθρου 11 (1γ) αναφέρεται σε δύο και όχι τρεις καταδίκες.

Είναι η θέση του Εφετείου ότι η ΔΕ είναι δεσμευμένη από τους ΠΚ να επιβάλει ποινή τουλάχιστον ενός αγώνα κεκλεισμένων των θυρών, πλέον χρηματική ποινή Ευρώ 50,000.»

Το σωματείο όπως έχει προαναφερθεί έχει παραδεχθεί όλες τις κατηγορίες πλην της δ΄ κατηγορίας σε σχέση με την ευθύνη για την 5λεπτη διακοπή του αγώνα.

Η θέση του δικηγόρου της Ανόρθωσης για την διακοπή του αγώνα κατά 5 λεπτά δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Είναι πρόδηλο ότι η 5λεπτη διακοπή στον αγώνα έλαβε χώρα για λόγους που αφορούσαν και τον προπονητή της Ανόρθωσης ( ο οποίος αποβλήθηκε τελικά ) αφού μετά την ενέργεια του προς τον παράγοντα της Ομόνοιας προκλήθηκε σύρραξη διάρκειας 5 λεπτών, σύρραξη στην οποία είχαν εμπλακεί προφανώς προπονητής και παράγοντες και της Ανόρθωσης.

Με βάση όλα τα ανωτέρω το Σωματείο της Ανόρθωσης Αμμοχώστου κρίνεται ένοχο σε όλες τις κατηγορίες και επιβάλλουμε τις κάτωθι ποινές.

Για την κατηγορία της πρόκλησης σοβαρών επεισοδίων επιβάλλεται ποινή αποκλεισμού της έδρας και διεξαγωγής ενός αγώνα σε ουδέτερο στάδιο όπως αυτό θα καθοριστεί από την Κ.Ο.Π.

Για την κατηγορία της απρεπούς συμπεριφοράς (5 κάρτες) επιβάλλεται πρόστιμο €.800,00.

Για την κατηγορία μεταφοράς επικίνδυνων αντικειμένων στο γήπεδο επιβάλλεται ,ενόψει της συμπλήρωσης 6 προηγούμενων καταδικών,η ελάχιστη προβλεπόμενη ποινή ενός (1) αγώνα κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο €.1.000,00 ενώ για την κατηγορία πυροδότησης των εν λόγω επικίνδυνων αντικειμένων πρόστιμο   €.2.000,00.  Σημειώνουμε ότι οι προηγούμενες καταδίκες ήταν στις 23.12.2013 (παιχνίδι με Ερμή), 18.12.2013 (παιχνίδι με Άρη), 11.12.2013 (παιχνίδι με Νέα Σαλαμίνα), 20.11.2013 (παιχνίδι με Αέλ), 25.9.2013 (παιχνίδι με Απόλλωνα) και 11.9.2013 (παιχνίδι με Ομόνοια).

Για προσωρινή διακοπή του αγώνα κατά 5 λεπτά ως επίσης και για καθυστέρηση έναρξης του β΄ημιχρόνου κατά 2 λεπτά πρόστιμο €.2.400.00

Για την κατηγορία ανάρτησης πανό και/η συμβόλου ρατσιστικού περιεχομένου επιβάλλεται η ελάχιστη προβλεπόμενη ποινή ενός (1) αγώνα κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο €.50.000,00, ενόψει του ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Ανόρθωση τιμωρείται για το ίδιο παράπτωμα. Προηγήθηκε καταδίκη στις 11.9.2013 (παιχνίδι με Ομόνοια).

Η εισήγηση του Δικηγόρου της Ανόρθωσης ώστε οι ποινές για διεξαγωγή αγώνα κεκλεισμένων των θυρών να συντρέχουν απορρίπτεται.Με βάση όλα τα ενώπιον μας δεδομένα και περιστατικά, το γεγονός ότι πρόκειται για 2 εντελώς ξεχωριστά αδικήματα και ειδικότερα ότι η επιβολή τους σε βάρος του Σωματείου ήταν υποχρεωτική δυνάμει των υπό αναφορά άρθρων των Πειθαρχικών Κανονισμών δεν μας αφήνει περιθώριο για να αποφασίσουμε να συντρέχουν.

Ως προς την σειρά έκτισης των ποινών, δεν έχουμε εντοπίσει υποβοηθητική διάταξη στους κανονισμούς. Πιστεύουμε πως πρέπει να τεθεί ένα αντικειμενικό μέτρο προς αποφυγή ανομοιομορφίας. Σε αυτή την βάση αποφασίζουμε πως οι ποινές θα εκτιθούν κατά σειρά σοβαρότητας με πρώτη την σοβαρότερη ποινή. Οπότε στην προκείμενη περίπτωση θα εκτιθεί πρώτα η ποινή κεκλεισμένων των θυρών που δεν εξαγοράζεται, μετά η ποινή κεκλεισμένων που εξαγοράζεται και στην συνέχεια η ποινή αποκλεισμού της έδρας.

Τελειώνοντας θέλουμε να σημειώσουμε και τα εξής:

Η Ανόρθωση είναι ένα σωματείο με 103 χρόνια ιστορίας, από τα οποία τα 40 στην προσφυγιά. Έχει προσφέρει τα μέγιστα, όπως όλα τα σωματεία, στην κοινωνία μας. Αγωνίστηκαν σε αυτήν ή υπήρξαν μέλη της ήρωες της Κύπρου. Είναι προσφυγική ομάδα πρωτοπόρος στον αγώνα για να κρατηθεί άσβηστη η ελπίδα για επιστροφή στα κατεχόμενα εδάφη μας. Μέχρι πότε θα αφήνονται οι λίγοι λεγόμενοι οπαδοί της να ασελγούν στην ιστορία της; Τι σχέση έχει είτε η βία, είτε ο φασισμός με αυτό που πραγματικά πρεσβεύει η Ανόρθωση και τα υπόλοιπα σωματεία; Απολύτως τίποτε.

Καλούμε προς τούτο με τον πιο δραματικό τρόπο όλους τους εμπλεκόμενους να λάβουν τα μέτρα τους ώστε αυτοί οι λίγοι να απομονωθούν. Αν δεν είναι αυτοί σε θέση να αντιληφθούν την ζημιά που κάνουν στην ομάδα τους θα πρέπει όλοι οι υπόλοιποι να βρουν τρόπους να τους απομονώσουν και να περιορίσουν την δράση τους. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας και να αναγνωρίσουμε τις θετικές ενέργειες των σωματείων".




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια