ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ : Η ομιλία Κουτσοκούμνη στην γιορτή της ΚΟΠ (χαιρέτησε τον νέο νόμο)


Το ποδόσφαιρο, όπως μόνο το ποδόσφαιρο μπορεί, έδωσε ξανά διέξοδο στην ψυχολογία μας, διέξοδο στην ισχνή καθημερινότητα, διέξοδο στην κατήφεια και την απαισιοδοξία, τόνισε με έμφαση ο Πρόεδρος της ΚΟΠ.



 Ο κ. Κουτσοκούμνης μιλώντας στην κορυφαία εκδήλωση του ποδοσφαίρου, που συμπίπτει με τα 80 χρόνια ζωής της ΚΟΠ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στα οικονομικά προβλήματα που έχουν πλήξει και τα σωματεία μας, αλλά το πρόβλημα της βίας, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα το νόμο για καταστολή της βίας και την αποφασιστικότητα της Ομοσπονδίας να συνεργαστεί με τον ΚΟΑ.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε και στην πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, που ουσιαστικά έχει σώσει το κομμάτι του ποδοσφαίρου από περαιτέρω μειώσεις.

 Αναλυτικά η ομιλία του Προέδρου της ΚΟΠ κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη στην ψεσινή κορυφαία εκδήλωση του ποδοσφαίρου:

 «Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ και εγώ προσωπικά σας καλωσορίζω όλους για ακόμη μια χρονιά στην κορυφαία εκδήλωση του ποδοσφαίρου.

 Φέτος η ΚΟΠ, το οργανωμένο ποδόσφαιρο, γιορτάζει 80 χρόνια ζωής. 80 χρόνια άρρηκτα συνδεδεμένα με τον τόπο μας, τους αγώνες του, τις λύπες και τις χαρές του, τις ελπίδες του.

 Δυστυχώς τα γενέθλια του ποδοσφαίρου, μας βρίσκουν όλους λαβωμένους από την οικονομική κρίση που έχει πλήξει τον τόπο μας. Όπως είχαμε προβλέψει από πέρσι, τα εισοδήματα των Σωματείων μας έχουν πάρει την κατιούσα. Αναπόφευκτα και αρκετοί προϋπολογισμοί έστω και αν σε μερικές περιπτώσεις σωματείων δεν είναι ακόμα στο σωστό επίπεδο.

Κάποια Σωματεία μπροστά στα αδιέξοδα έχουν αναστείλει όλα τους τα τμήματα. Παραδείγματα για φέτος η Αλκή, η ΑΕΠ Πάφου, ο Ονήσιλος Σωτήρας, o Κωνστάντιος και Ευριπίδης Τραχωνίου.

 Οι ψηλοί προϋπολογισμοί, οι αλόγιστες αποδεσμεύσεις ποδοσφαιριστών και τεχνικών, η ξενομανία, η ερασιτεχνική διαχείριση, οι ανύπαρκτες γενικές συνελεύσεις των Σωματείων που θεωρητικά εξασκούν έλεγχο μεταξύ άλλων και στα οικονομικά, οι αισιόδοξες οικονομικές καταστάσεις και προϋπολογισμοί, η κατάργηση πλείστων χορηγιών από πλευράς πολιτείας, η εξαφάνιση των χορηγών και πολλά άλλα έφεραν το αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα.

 Η ΚΟΠ την χρονιά που μας πέρασε προσπάθησε να βοηθήσει όσο μπορούσε.

 Διαθέσαμε σε χορηγίες ποσά που ξεπέρασαν τα δυόμιση εκατομμύρια. Μειώσαμε τις χρεώσεις για υπηρεσίες μας. Εκπονήσαμε σχεδιασμούς για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων με γνώμονα τον καταναλωτή αλλά και το εισόδημα των σωματείων μας.

Τολμώ να πω ότι όχι μόνο έχουμε σώσει αυτό το κομμάτι των εσόδων του ποδοσφαίρου από περαιτέρω μειώσεις έχουμε πετύχει και αυξήσεις στα τηλεοπτικά δικαιώματα για πλείστα σωματεία. Κάποιες αγγίζουν και το 100%. Είναι υπό μελέτη σχεδιασμοί για τις ακαδημίες των σωματείων μας καθώς και για τεχνικό κέντρο για να μειώσουμε περαιτέρω τα έξοδα των σωματείων μας.

 Παρόλα τα πιο πάνω και την βοήθεια που η ΚΟΠ εκάστοτε μπορεί να προσφέρει, αν δεν υπάρξει περαιτέρω αυτοσυγκράτηση από τις διοικήσεις των σωματείων μας, αν δεν υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος από τις γενικές τους συνελεύσεις στο κομμάτι των οικονομικών δυστυχώς θα υπάρξουν περαιτέρω απώλειες σωματείων. Και κάποια από αυτά θα είναι επίσης ιστορικά.

 Το Πρωτάθλημα «Γλαύκος Κληρίδης» που μας πέρασε δεν υστέρησε σε συγκινήσεις. Τόσο για την κορυφή όσο για και για την διαβάθμιση. Φτάσαμε να μιλούμε για «τελικό πρωταθλήματος» στην τελευταία του αγωνιστική έστω με τα όσα έγιναν και τα όσα ακολούθησαν θύμα των οποίων ήταν και η παρούσα γιορτή της ΚΟΠ.

 Κάθε αγωνιστική, σε κάθε αγώνα ξεχνούσαμε για λίγο τα πολλαπλά προβλήματα της οικονομικής ζωής στην Κύπρο, ξεχνούσαμε έστω για λίγο τα σκάνδαλα και τις ανούσιες αντιπαλότητες σε πολιτικό επίπεδο.

 Ξεχνούσαμε για λίγο την μιζέρια. Το ποδόσφαιρο, όπως μόνο το ποδόσφαιρο μπορεί, έδωσε ξανά διέξοδο στην ψυχολογία μας, διέξοδο στην ισχνή καθημερινότητα, διέξοδο στην κατήφεια και την απαισιοδοξία και τα μη εξυπηρετούμενα, στην Τρόικα και τους λοιπούς. Στα 90 λεπτά που διαρκεί ένας αγώνας αυτό που είχε σημασία ήταν μόνο ο αγώνας. Το γήπεδο, οι ομάδες, η σύνθεση, οι διαιτητές, οι δηλώσεις… το ποδόσφαιρο. Τίποτα άλλο. Μόνο το ποδόσφαιρο μπορεί.

 Δυστυχώς τούτη η σύνθεση του πάθους και των κοινωνικών προβλημάτων της εποχής όπως η ανεργία και η γενική απογοήτευση που επικρατεί για τους θεσμούς, μας έδωσε, όπως το είχαμε προβλέψει και αυξημένα κρούσματα βίας.


Οι λίγοι, οι δήθεν οπαδοί, έχουν τάξει ηθελημένα ή άθελα τους να διώξουν τους πολλούς από τα γήπεδα, να εξοντώσουν οικονομικά το σωματείο τους να επιβαρύνουν μέχρι και παραίτησης τις διοικήσεις των δικών τους ομάδων με πάντα το πρόσχημα της δήθεν υποστήριξης που παρέχουν στο γήπεδο ή της δήθεν αγάπης τους προ την ομάδα.

 Το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιβαρύνουν την ομάδα τους με έξοδα και σε κάποιες περιπτώσεις και με αγωνιστικά μειονεκτήματα, όπως οι αγώνες χωρίς φιλάθλους.

 Χαιρετίζουμε τον νέο νόμο για την βία στα γήπεδα έστω και αν μας έρχεται καθυστερημένα. Είμαστε σίγουροι ότι τα νέα μέτρα που προβλέπονται θα κάνουν επιτέλους την διαφορά. Η ΚΟΠ θα εργαστεί για την επιτυχία του νέου νόμου σε συνεργασία πάντα με τον ΚΟΑ.

 Απευθύνω θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους πρωταθλητές μας και κυπελλούχους. Εύχομαι στο  ΑΠΟΕΛ, την ΑΕΛ, τον Απόλλωνα και την Ομόνοια περαιτέρω επιτυχίες στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και είσοδο σε ομίλους. Ήδη βέβαια το ΑΠΟΕΛ ευρίσκεται στους ομίλους του Europa League,  ο μεγάλος στόχος όμως είναι το Champions League.

Συγχαρητήρια και στον Ερμή Αραδίππου για την κατάκτηση του πρώτου τίτλου της χρονιάς.

 Ευχαριστίες προς όλα μας τα Σωματεία για την συνεργασία, στους χορηγούς μας, στις επιτροπές μας που νύχτα μέρα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ποδόσφαιρο αλλά και στο προσωπικό της ΚΟΠ για την βοήθεια του».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια