Πόσα και ποιους πλήρωσε


Ακούγεται απίστευτο, μα είναι αληθινό. Η προ μηνών χρεοκοπημένη και έτοιμη για διάλυση Ανόρθωση, ήταν η πρώτη ομάδα που είχε τακτοποιημένες τις οφειλές της προς το κράτος τόσο για τις δόσεις που αφορούν την περίοδο 2007-2013, όσο και για τις τρέχουσες του 2014 και δεν αντιμετωπίζει το παραμικρό πρόβλημα ενόψει των κριτηρίων της UEFA.


Για πρώτη φορά ύστερα από αρκετό καιρό στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» φύσηξε άνεμος αισιοδοξίας και περηφάνιας. Οι διοικούντες την «Κυρία» εξέθεσαν με αυτό τον τρόπο τον πρόεδρο της ΚΟΠ Κωστάκη Κουτσοκούμνη, ο οποίος προ ημερών είπε δημόσια ότι η Ομοσπονδία «έσπρωξε» την Ανόρθωση για να περάσει τα προηγούμενα κριτήρια, ενώ αρχές της εβδομάδας ζήτησε από την ομάδα της Αμμοχώστου αλληλεγγύη προς τα υπόλοιπα σωματεία συναινώντας ώστε να κατατεθεί από κοινού αίτημα για επιμήκυνση του χρονικού διαστήματος αποπληρωμής των οφειλών όλων των σωματείων προς το κράτος. Παράλληλα στην «Κυρία» βλέπουν τη σκληρή δουλειά που γίνεται τον τελευταίο χρόνο να αποφέρει καρπούς, αφού η ομάδα παρουσιάζεται απόλυτα συνεπείς στις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Με μπροστάρη τον Χρίστο Πουλλαΐδη, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία πέρασε την ιδέα της σύστασης ποδοσφαιρικής εταιρείας αν και δέχθηκε ανελέητο πόλεμο από οπαδούς και πρώην παράγοντες, η ομάδα της Αμμοχώστου βρίσκει τον σωστό δρόμο με προτεραιότητα την οικονομική εξυγίανση. Ο Βατυλιώτης επιχειρηματίας κατά κύριο λόγο και οι συνεργάτες του κατά δεύτερο, επωμίζονται προσωπικά τα περισσότερα έξοδα της Ανόρθωσης τα οποία μηνιαίως ξεπερνούν τις 350 χιλιάδες ευρώ, αν συνυπολογίσουμε μισθούς παικτών, υπαλληλικού προσωπικού, δόσεις για χρέη και λειτουργικά έξοδα.

Πληρώνει παντού

Η Ανόρθωση δεν ξόφλησε. Χρωστά πολλά εκατομμύρια ευρώ (περισσότερα από 10 εκατομμύρια), ούτε από τη μια μέρα στην άλλη έχουν διαγραφεί τα τραγικά λάθη προηγούμενων χρόνων. Έχει καταφέρει όμως να νοικοκυρευτεί οικονομικά, πληρώνοντας μηνιαίες δόσεις για εξόφληση των οφειλών της προς το κράτος, τις τράπεζες και πρώην ποδοσφαιριστές της.

Συγκεκριμένα το τελευταίο πεντάμηνο η διοίκηση της Ανόρθωσης πλήρωσε στο κράτος 508.000 ευρώ, που αφορούν τις μηνιαίες δόσεις για εξόφληση των χρεών της περιόδου 2007-13 και τις υποχρεώσεις της για το έτος 2014. Τα παλαιά χρέη με βάση προηγούμενη συμφωνία θα εξοφληθούν σε 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις των 50.000 ευρώ. Μεγάλο μέρος του ποσού των 1,2 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει φέτος η «Κυρία» από τη συμφωνία της με την Cytavision για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, θα πάει κατευθείαν σε χρέη προς τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα για παλαιότερα δάνεια που έγιναν. Την ίδια ώρα οι κυανόλευκοι είναι από τις ελάχιστες ομάδες –δεν είναι περισσότερες από τέσσερις– που έχουν πληρώσει και τον μισθό Οκτωβρίου σε ποδοσφαιρικό τμήμα και υπαλληλικό προσωπικό.

Καθαρίζει αμαρτίες άλλων

Σε αντίθεση με πρώην προέδρους που έριχναν ο ένας το μπαλάκι στον άλλον για την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε η Ανόρθωση, η σημερινή διοίκηση όχι μόνο δεν αναφέρεται καν στις παλιές αμαρτίες, αλλά πληρώνει τα σπασμένα της κακοδιαχείρισης που για αρκετά χρόνια γινόταν από τους εκάστοτε προέδρους. Η ποδοσφαιρική εταιρεία της «Κυρίας» δαπάνησε σχεδόν 700.000 ευρώ για να εξοφλήσει πρώην ποδοσφαιριστές και προπονητές που έμειναν απλήρωτοι τα προηγούμενα χρόνια και κινήθηκαν νομικά εναντίον της ομάδας της Αμμοχώστου.

Συγκεκριμένα μέσα στο 2014 ξοφλήθηκαν οι Σίνισα Ντομπρασίνοβιτς (150.000 ευρώ), Μπιελ Μεντίνα (90.000), Τζάνκο Τσβετάνοφ (169.000), Μπαράκ Ιτζχάκι (90.000), ενώ στον Λούκας Κονσίστρε που δικαιούται 166.000 ευρώ δόθηκαν μέχρι στιγμής 120.000. Μηνιαίως καταβάλλονται 20.000 ευρώ στους Μπρούνο Σεϊρού και Στάνιμιρ Στόιλοφ, με τους οποίους η Ανόρθωση θα «καθαρίσει» σε δύο χρόνια. Τελευταίος πονοκέφαλος για την ομάδα της Αμμοχώστου ακούει στο όνομα Εμάνουελ Περόνε. Ο Αργεντινός επιθετικός δικαιώθηκε από την επιτροπή επίλυσης διαφορών της FIFA για 90.000 ευρώ, όμως η Ανόρθωση προσέφυγε στο CAS και αναμένει την απόφαση του.

Νοικοκύρεμα και πρωταθλητισμός

Από την πρώτη μέρα παρουσίασης του πλάνου του για την εταιρεία της Ανόρθωσης, ο Χρίστος Πουλλαΐδης μίλησε για οικονομική σωτηρία και πλάνο τριετίας για επάνοδο της «Κυρίας» στις επιτυχίες εντός των γηπέδων. Θα ήταν παράλογο και αυτοκαταστροφικό, η ομάδα της Αμμοχώστου να είχε προϋπολογισμό εφάμιλλο προηγούμενων χρόνων. Εξάλλου προ διετίας, αν και είχε τα μαύρα της τα χάλια οικονομικά, προσπάθησε να κτυπήσει τον τίτλο, εντούτοις στο τέλος έμεινε από «βενζίνη» ή καλύτερα χρήμα και κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος διογκώνοντας και το χρέος.

Προσλαμβάνοντας τεχνικό διευθυντή ποδοσφαίρου και προωθώντας τη λύση Χαράλαμπου Μανώλη στην προεδρία της εταιρείας, ο Χρίστος Πουλλαΐδης τοποθέτησε ανθρώπους της δικής του εμπιστοσύνης σε καίρια πόστα. Πλέον η Ανόρθωση δουλεύει σε επαγγελματικές βάσεις. Ο καθένας στο πόστο του χωρίς παρεμβάσεις και διαπληκτισμούς που ήταν καθημερινό φαινόμενο προηγούμενων χρόνων. Αγωνιστικά, η φετινή χρονιά είναι η πρώτη ενός τριετούς πλάνου που τέθηκε για επιστροφή της «Κυρίας» σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Χρειάζεται υπομονή, σωστές και μελετημένες αποφάσεις, ώστε να επιτύχει το έργο του Φαν Λίουεν, ο οποίος θα πρέπει να κριθεί σε βάθος χρόνου και όχι σήμερα.

Αυτούς ξόφλησε η παρούσα διοίκηση

Κράτος 508.000
Τράπεζες 500.000
Ντομπρασίνοβιτς 150.000
Μεντίνα 90.000
Τσβετάνοφ 169.000
Ιτζχάκι 90.000
Κονσίστρε 120.000

*Δημοσιεύθηκε στο K SPORTS στις 16/11



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια