Έξι πρωταθλήματα Ολλανδίας και ένα πρωτάθλημα Πολωνίας μετρά στα δωδεκάμισι χρόνια υπηρεσίας στο πόστο του τεχνικού διευθυντή, ο νέος «αρχιτέκτονας» της Ανόρθωσης. Το όνομα Σταν Φαλκς είναι «βαρύ» και υπολογίσιμο στο ολλανδικό ποδόσφαιρο, όπως ήταν και στο γήπεδο, αγωνιζόμενος ως κεντρικός αμυντικός.
Ο Στανσισλάους Φαλκς, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε τον Οκτώβρη του 1963. Αγωνίστηκε στις Φενλό, Αϊντχόφεν και Σπόρτινγκ Λισαβόνας, κερδίζοντας το προνόμιο του συλλέκτη τίτλων. Συνολικά στην καριέρα του αγωνίστηκε σε 396 αγώνες πετυχαίνοντας 26 τέρματα. Με την Αϊντχόφεν έπαιξε σε 250 αγώνες σκοράροντας 11 γκολ. Με τη Σπόρτινγκ έπαιξε σε 50 αγώνες σημειώνοντας δυο τέρματα και με τη Φενλό σε 96 αγώνες είδε 13 φορές τα δίχτυα.
Εννιά χρόνια τίμησε τη φανέλα της Αϊντχόφεν με την οποία πανηγύρισε Κύπελλο Πρωταθλητριών (1988), τρία πρωταθλήματα (1988, 1997, 2000), τέσσερα κύπελλα (1988, 1989, 1990, 1996) και ισάριθμα σούπερ καπ (1996, 1997, 1997, 2000).
Πλάι στον Κούμαν Είκοσι συμμετοχές με την Εθνική Ολλανδίας μετρά ο Σταν Φαλκς. Με τους «οράνιε» ο τεχνικός διευθυντής –σήμερα– της Ανόρθωσης έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Μουντιάλ το 1994 στην Αμερική. Αγωνιζόμενος σε διάταξη 3-5-2 πλάι στους τεράστιους Ρόναλντ Κούμαν και Φρανκ Ντε Μπουρ και έχοντας συμπαίκτες μεταξύ άλλων τους Ντένις Μπέργκαμπ και Φρανκ Ράικαρντ, ο Φαλκς μπορεί να καυχιέται ότι έζησε πολλά στα γήπεδα. Στα προημιτελικά του παγκοσμίου κυπέλλου, με την Ολλανδία να τίθεται αντιμέτωπη στη μετέπειτα νικήτρια Βραζιλία, του ανατέθηκε το δύσκολο έργο να μαρκάρει τον «δαιμόνιο» Ρομάριο. Η «σελεσάο» επικράτησε 3-2 στο τελευταίο παιχνίδι του Φαλκς στην Εθνική.
Δυναστεία με Αϊντχόφεν Οκτώ χρόνια εργάστηκε στο πόστο του υπεύθυνου ποδοσφαιρικού τμήματος της Αϊντχόφεν ο Σταν Φαλκς, από το 2000 μέχρι το 2008 και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Η περίοδος χαρακτηρίζεται ως «η ηγεμονία της Αϊντχόφεν», αφού κατέκτησε έξι πρωταθλήματα Ολλανδίας, ενώ τις άλλες δύο φορές τερμάτισε στη 2η θέση. Από τότε που έφυγε ο Φαλκς, η ομάδα δεν τερμάτισε ποτέ στις πρώτες δύο θέσεις και μόνο στη σεζόν που έληξε κατάφερε να επιστρέψει στην κορυφή του ολλανδικού πρωταθλήματος.
Ο τεχνικός διευθυντής της Ανόρθωσης είχε τον πλήρη έλεγχο στον προγραμματισμό της ομάδας, η οποία ξόδευε σχεδόν διπλάσια από τις άλλες μεγάλες ομάδες της χώρας, κάνοντας απόσβεση από τις προκρίσεις στους ομίλους του Champions League.
«Κατηγορείται» στην Πολωνία Τον Ιανουάριο του 2009 εργάστηκε στην Κίνα και την ομάδα της Σανγκάι (μετέπειτα ομάδα των Τόζα Σάμπουριτς και Γιαν Ρέζεκ). Η πρόκληση δεν ήταν μεγάλη σε αντίθεση με το συμβόλαιο που του πρόσφεραν οι κινέζοι. Ενάμιση χρόνο μετά επέστρεψε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Βίσλα Κρακοβίας. Στον πρώτο χρόνο παρουσίας του κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος ξοδεύοντας στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου το ποσό του 1,2 εκατ. ευρώ.
Την επόμενη περίοδο η Βίσλα πήρε την κατιούσα και ο Φαλκς κρίθηκε ως ο βασικός υπαίτιος για την οικονομική καταστροφή της ομάδας. Οι ακριβές μεταγραφές της προηγούμενης σεζόν με αποκορύφωμα τον ισραηλινό μέσο Μαοάρ Μέλικσον έναντι 700 χιλιάδων ευρώ από τη Χαποέλ Μπερ Σεβά, δημιούργησαν «μαύρη τρύπα» που έφερε τη Βίσλα κοντά σε χρεοκοπία.
Απαντώντας στις κατηγορίες ο Φαλκς έδωσε τη δική του εκδοχή στο θέμα: «Με φώναξε ο πρόεδρος, μου είπε ότι η ομάδα έχει οικονομικά προβλήματα και με ρώτησε: ‘Τι θα έλεγες να τερματίσουμε το συμβόλαιό σου; Είναι ακριβό για μας’. Αποχώρησα και έκανα ένα μεγάλο δώρο στη Βίσλα, χαρίζοντας μερικούς από τους μισθούς μου».
Σύμφωνα με τον Τύπο της Πολωνίας, ο Φαλκς μέχρι να βρει αλλού δουλειά (Φενλό), έμεινε στην Κρακοβία και δραστηριοποιείτο στον τομέα της ασφάλισης και όχι του ποδοσφαίρου…
|
0 Σχόλια
Όλα μπλέ και στην ενημέρωση...
Σχόλιο και άποψη με άποψη για την Ανόρθωση