Λαϊφης: "Προτεραιότητα για μένα αποτελεί η Ανόρθωση"



Συνέντευξη στον Χαράλαμπο Παρπεττά για λογαριασμό της sportday παραχώρησε ο νεαρός ποδοσφαιριστής της Ανόρθωσης Κωνσταντίνος Λαΐφης η οποία φιλοξενείται στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας. Το anorthosis24 την αντέγραψε και την αναδημοσιεύει αυτούσια.
Καταρχάς Κωνσταντίνε θα ήθελα να θυμηθείς ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο. Είχες επιρροή από την οικογένεια σου;«Ουσιαστικά προέρχομαι από ποδοσφαιρική οικογένεια και αυτό έπαιξε τον πιο σημαντικό ρόλο. Ο παππούς μου, ο Κωνσταντίνος Λαΐφης έπαιξε ποδόσφαιρο στη Νέα Σαλαμίνα, και αυτός αριστεροπόδαρος. Ποδοσφαιριστής και ο θείος μου αλλά και ο μεγαλύτερος αδελφός μου. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να ακολουθήσω διαφορετικό δρόμο. Αν και μέχρι τα 12 μου ασχολούμουν ταυτόχρονα με το τένις, σε εκείνη την ηλικία, πήρα την απόφασή μου να ασχοληθώ αποκλειστικά με το ποδόσφαιρο».
Ως βέρος Παραλιμνίτης, πρώτος σταθμός οι ακαδημίες της Ένωσης:«Ακριβώς, Σε ηλικία 6 χρονών άρχισα προπονήσεις στην Ένωση. Εκεί έμαθα τα πρώτα πράγματα για το ποδόσφαιρο και έμεινα μέχρι τα 15 και κάτι όταν έφυγα για την Αγγλία».
Ποια ήταν η θέση που αγωνιζόσουν στο ξεκίνημα;
«Άρχισα ως αριστερός χαφ. Μετά αριστερό μπακ, αμυντικός μέσος, κεντρικός αμυντικός. Είναι θετικό πιστεύω ότι μπορώ να αγωνιστώ σε αρκετές θέσεις».
Πως προέκυψε η μετακίνηση στην Αγγλία και στην Νόττινχαμ Φόρεστ;
«Όταν ήμουν 14 χρονών έλαβα μέρος με τις ακαδημίες της Ένωσης σε τουρνουά στην Ισπανία. Εκεί μας παρακολούθησαν πολλοί προπονητές και σκάουτερ. Μεταξύ αυτών και ο Τάσος Μάκης που δούλευε στη Νόττινχαμ Φόρεστ. Ξεχώρισε κάποια στοιχεία στο παιχνίδι μου και με κάλεσε να κάνω κάποια δοκιμαστικά στην Αγγλία. Για ένα χρόνο περίπου πηγαινοερχόμουν Κύπρο – Αγγλία, μέχρι περίπου τα 16 μου όπου εντάχθηκα στην Νόττινχαμ Φόρεστ».
Πόσο σε βοήθησε η παρουσία σου στην Αγγλία. Καθόρισε πιστεύεις την εξέλιξή σου ως ποδοσφαιριστή, αλλά και την διαμόρφωση του χαρακτήρα σου;
«Αναμφίβολα τα δυο χρόνια και κάτι που πέρασα στην Νόττινχαμ Φόρεστ ήταν ένα μεγάλο σχολείο για μένα. Ήταν σαν στρατός. Το μόνο πράγμα που κάναμε ήταν να ασχολούμαστε με τον ποδόσφαιρο και τα μαθήματα. Πολλές ώρες προπόνησης. Μάθημα, τακτική. Συγκεκριμένη διατροφή και στις 10:00 το βράδυ έπρεπε να πάμε για ύπνο. Λειτουργούσαμε ως μια κανονική επαγγελματική ομάδα. Ασφαλώς η παρουσία μου στην Αγγλία πιστεύω ότι με βοήθησε πάρα πολύ σε όλους του τομείς. Όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στο χαρακτήρα μου. Με έκανε να ωριμάσω και να βλέπω με διαφορετική νοοτροπία τα πράγματα».
Σε μια ηλικία που τα άλλα παιδιά έχουν μια ξέγνοιαστη ζωή εσύ επέλεξες να αφιερωθείς πλήρως σε αυτό που είχες ως μεγάλο όνειρο.
«Πράγματι ήταν πολύ δύσκολο αφού ουσιαστικά δεν είχα μια φυσιολογική ζωή. Το μόνο που με ένοιαζε όμως ήταν να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα και να παίξω κάποια στιγμή ποδόσφαιρο σε ψηλό επίπεδο. Χωρίς θυσίες δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα».

Τι σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από την παρουσία σου στην Αγγλία;
«Το ότι έβλεπα παιδιά από 8 χρονών να δουλεύουν στην τακτική και αυτό να βγαίνει κάθε εβδομάδα στο γήπεδο. Ο επαγγελματισμός τους, οι υποδομές που έχουν σε γηπεδικές εγκαταστάσεις, υπάρχει άλλη νοοτροπία εκεί και μακάρι κάποια στιγμή να μπορέσουμε να φτάσουμε και στην Κύπρο σε αυτό το επίπεδο».
Και μετά σε ηλικία 18 χρονών επέστρεψες στην Κύπρο. Δεν προτιμούσες να συνεχίσεις στην Αγγλία;
«Η αλήθεια είναι ότι ήταν στην μέση ο στρατός. Θα έπρεπε να υπηρετήσω την θητεία μου στην Κύπρο, με κούρασε επίσης ψυχολογικά ο τρόπος ζωής στην Αγγλία και αποφάσισα να επιστρέψω».

Πως προέκυψε η μεταγραφή σου στην Ανόρθωση?

«Με ενημέρωσε ο Τάσος Μάκη ότι ενδιαφερόταν η Ανόρθωση. Στη συνέχεια μου μίλησε ο Γιώργος Κοσιής, ο οποίος ήταν στην διοίκηση και τον γνώριζα. Την ίδια περίοδο ενδιαφέρθηκαν επίσης η ΑΕΚ και η ΑΕΛ όμως εγώ επέλεξα την Ανόρθωση. Με προσέγγισαν με πολύ σωστό τρόπο και ήταν υπέροχο για μένα να παίξω για ένα ιστορικό σύλλογο με πολλούς τίτλους πολύ κόσμο, δικό μου γήπεδο».
Ο κόσμος της Ανόρθωσης σε αγάπησε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχει μεγάλο δέσιμο μεταξύ σας. Ποιος είναι ο κυριότερος λόγος πιστεύεις που συμβαίνει αυτό;
«Θεωρώ ότι ο κυριότερος λόγος είναι επειδή παρά το γεγονός ότι δόθηκα δανεικός στην Αλκή μετά την Γκέφλε, δεν τα παράτησα. Δούλεψα πολύ σκληρά, πείσμωσα και κέρδισα θέση στην Ανόρθωση. Επίσης νομίζω ότι εκτιμούν το πάθος που βγάζω. Δίνω τα πάντα στο γήπεδο για την ομάδα».
Πόσο δύσκολο είναι να μείνεις προσγειωμένος και να μην καβαλήσεις το καλάμι όταν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα απογειώνεται η καριέρα σου;
«Για μένα δεν είναι και τόσο δύσκολο. Είναι ωραίο να ακούς καλά λόγια όμως πρέπει να σκύβεις το κεφάλι και να προσπαθείς να γίνεται καλύτερος. Στη ζωή δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο. Παίζει ρόλο ο χαρακτήρας που έχει ο κάθε άνθρωπος. Νομίζω ότι με βοήθησε ο τρόπος που μεγάλωσα, αλλά και η παρουσία μου στην Αγγλία».

Σε ποιους τομείς θεωρείς ότι χρειάζεσαι βελτίωση
;
«Σε αρκετά σημεία. Πρέπει να γίνω πιο γρήγορος στη σκέψη. Να παίρνω πιο γρήγορα αποφάσεις. Επίσης πρέπει να δυναμώσω περισσότερο και να αποκτήσω εκρηκτικότητα. Δουλεύω αρκετά και σε ώρες που δεν έχουμε προπόνηση, προσπαθώ να βελτιωθώ».
Πως βλέπεις την παρουσία σας μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα;
«Οι αριθμοί λένε ότι η Ανόρθωση πάει για μεγάλα πράγματα. Δεν παίξαμε το ποδόσφαιρο που μπορούμε ακόμα. Είναι πιο ουσιαστική και αποτελεσματική φέτος η ομάδα. Θεωρώ όμως ότι ακόμα δεν είδε ο κόσμος τις πραγματικές δυνατότητες της Ανόρθωσης. Ούτε στο 60% δεν πιστεύω ότι έχουμε φτάσει ακόμη».
Ποιο είναι το ταβάνι της φετινής Ανόρθωσης. Μπορεί για το πρωτάθλημα ή θα περιοριστεί στο στόχο της Ευρώπης;
«Πρώτος στόχος είναι η έξοδος στην Ευρώπη και θα είναι αποτυχία αν δεν τα καταφέρουμε. Και το πρωτάθλημα είναι στο μυαλό μας. Πάντα πάει για το πρωτάθλημα η Ανόρθωση με την έννοια ότι είναι τόσο μεγάλη ομάδα που είναι υποχρεωμένη να διεκδικεί την πρώτη θέση. Εγώ πιστεύω ότι με τη διοίκηση που έχουμε, το τεχνικό τιμ και το ρόστερ, μπορούμε να πάρουμε το τίτλο. Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνομαι ότι δεν αρκεί να λέμε ότι έχουμε τις δυνατότητες. Πρέπει να το δείξουμε στο γήπεδο και εμείς και ακόμη δεν έχουμε πείσει. Αν βελτιωθούμε και βγάλουμε αυτό που μπορούμε, πιστεύω ότι είναι εφικτή η κατάκτηση του πρωταθλήματος».
Γιατί πιστεύεις ότι η ομάδα ακόμα δεν έχει αποκτήσει σταθερότητα και δεν έφτασε σε ψηλά επίπεδα απόδοσης;
«Δεν μπορώ να το εξηγήσω και να προσδιορίσω ποιος ακριβώς είναι ο λόγος. Ίσως να είναι τα αρκετά νέα πρόσωπα που ήρθαν στην ομάδα. Δουλεύουμε πάρα πολύ πάντως με τον προπονητή μας και είμαι αισιόδοξος ότι θα πάμε πολύ καλύτερα στη συνέχεια».
Γιατί ο Αντρέ Πάους προτιμά να σε βάζει στο κέντρο της άμυνας, σου εξήγησε το σκεπτικό του;
«Δεν το συζητήσαμε ποτέ αναλυτικά. Απλά προτιμά να παίζω εκεί. Φαντάζομαι ότι θα με θεωρεί πιο χρήσιμο για την ομάδα. Ίσως να έχει να κάνει με την φιλοσοφία του που θέλει πάντα να κτίζουμε το παιχνίδι μας από πίσω με τη μπάλα κάτω στο έδαφος».
Ποια η σχέση σου με τον Αντρέ Πάους και πόσο καθοριστικός ήταν για την εξέλιξη σου;«Η σχέση μας είναι πάρα πολύ καλή. Αυτός άλλωστε είναι που με καθιέρωσε στην Ανόρθωση. Με ενθαρρύνει, μου δίνει συμβουλές και με βοηθά καθημερινά να βελτιώνομαι».
Το συμβόλαιο σου με την Ανόρθωση ολοκληρώνεται το Μάιο του 2017. Θα ήθελε να παραμείνεις για περισσότερα χρόνια, έγινε κάποια επαφή με τη διοίκηση;
«Σίγουρα θα ήθελα να παραμείνω για περισσότερα χρόνια στην ομάδα. Ακόμα δεν έγινε κάποια επαφή με τη διοίκηση, όμως, νομίζω ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους. Αυτό που σκέφτομαι εγώ τώρα είναι πως θα βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους στόχους της».
Ο κόσμος όμως ανησυχεί ότι θα φύγεις κάποια στιγμή για το εξωτερικό;
«Δεν σας κρύβω ότι κάποια στιγμή θέλω να δοκιμάσω να κάνω το βήμα στο εξωτερικό. Δεν θέλω όμως να κάνω βεβιασμένες κινήσεις. Μέχρι στιγμής δεν ήρθε κάποια πρόταση στην Ανόρθωση παρά τα πολλά που γράφτηκαν και λέχθηκαν. Αν έρθει κάποια στιγμή πρόταση, θα το συζητήσουμε με την διοίκηση και θα αποφασίσουμε πάντα με γνώμονα το καλό της ομάδα. Προτεραιότητα για μένα αποτελεί η Ανόρθωση. Θέλω να πανηγυρίσω επιτυχίες με την ομάδα, να βελτιωθώ και όταν και αν έρθει κάτι από το εξωτερικό υα το δούμε».
Σε πιο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα ήθελες να αγωνιστείς και πιστεύεις ότι ταιριάζει περισσότερο με τα χαρακτηριστικά που έχεις;«Νομίζω στην Ισπανία, στην Πριμέρα Ντιβιζιόν»
Είναι εφικτό για ένα Κύπριο παίκτη να παίξει σε αυτό το επίπεδο;
«Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Ίσως και ακατόρθωτο».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια