Ώρα μηδέν στην Ανόρθωση



Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται κυριολεκτικά η Ανόρθωση. Η βιωσιμότητα του σωματείου είναι σε κίνδυνο, αφού ομολογουμένως βρίσκεται στη δυσμενέστερη οικονομικά κατάσταση στην ιστορία του. Τα λάθη από το 2008 και εντεύθεν δεν οδηγούν την «Κυρία» στην καταστροφή.
Η καταστροφή βρίσκεται ήδη στο κατώφλι του «Αντώνης Παπαδόπουλος» και εφόσον δεν υπάρξει αντίδραση θα «κατασπαράξει» το παλαιότερο και πιο ιστορικό σωματείο της Κύπρου. Η έκτακτη Γενική Συνέλευση που συγκλήθηκε για την προσεχή Τετάρτη 15 Μαΐου κρίνεται εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον της Ανόρθωσης.

Τα όσα θα λεχθούν, οι αποφάσεις που θα παρθούν και κυρίως τα όσα θα πράξουν ακολούθως όσοι παραστούν σε αυτή, ενδεχομένως να καθορίσουν το «αύριο» της ομάδας της Αμμοχώστου.

Οικονομικό SOS

Μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας και διχόνοιας, ο πρόεδρος της Ανόρθωσης Σάββας Κάκος θα βγει στο βήμα για να κάνει τον οικονομικό απολογισμό της σεζόν. Η φετινή περίοδος αφήνει έλλειμμα περίπου ενάμισι εκατομμυρίου ευρώ. Ο εφιαλτικός αποκλεισμός από την Ντίλα Γκόρι, οι μαζικές ποινές από UEFA και ΚΟΠ για επεισόδια και ρίψη αντικειμένων στοίχισαν αφάνταστα στην Ανόρθωση.

Η διοίκηση οφείλει στους ποδοσφαιριστές μισθούς τριών μηνών (Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο) και χρειάζεται πέραν των 900 χιλιάδων για να τους ξοφλήσει. Το ποσό αυτό θα το επωμιστεί η διοίκηση ή καλύτερα ο Σάββας Κάκος, ο οποίος έβαλε πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ο διοικητικός ηγέτης της «Κυρίας» θα καλέσει όμως τα μέλη του σωματείου να βοηθήσουν οικονομικά στην εξόφληση παλαιών οφειλών. Η ομάδα της Αμμοχώστου θα χρειαστεί περίπου ενάμισι εκατομμύριο ευρώ για να περάσει τα κριτήρια Ιουνίου. Το ακριβές ποσό θα γίνει γνωστό σε μεταγενέστερο στάδιο, καθώς εκκρεμούν οι αποφάσεις της επιτροπής επίλυσης διαφορών στις προσφυγές των Σεϊρού, Κονσίστρε, Μεντίνα και Σούπιτς.

Για τους Ντομπρασίνοβιτς και Περόνε η Ανόρθωση θα βγάλει από τα ταμεία της μισό εκατομμύριο ευρώ. Συνυπολογίζοντας κανείς τις άμεσες οφειλές στο ποδοσφαιρικό τμήμα και τις «καμπάνες» που θα έρθουν από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου για χρωστούμενα σε πρώην ποδοσφαιριστές, το χρέος της Ανόρθωσης εκτινάσσεται στα ύψη και πλησιάζει σε διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ. Ο πρόεδρος της «Κυρίας» ανακοίνωσε στην περσινή Γενική Συνέλευση χρέος 5,6 εκατομμυρίων, το οποίο ωστόσο αφορούσε μόνο οφειλές σε τράπεζες και κράτος.

Ο Σάββας Κάκος θα ζητήσει τη βοήθεια των μελών και του κόσμου της ομάδας, αφού δεν μπορεί να τραβήξει το κουπί μόνος. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από νυν και πρώην παράγοντες του σωματείου και φίλους της Ανόρθωσης, το σενάριο η ομάδα να μην περάσει τα κριτήρια Ιουνίου θα είναι πέρα από ορατό, με τις τραγικές συνέπειες που θα επιφέρει.
Στη Γενική Συνέλευση της Τετάρτης θα τεθεί προς έγκριση των μελών και η μείωση του μπάτζετ κατά 50%. Πρόθεση της διοίκησης είναι το μισθολόγιο των παικτών να πέσει στο 1,5 εκατ. ευρώ από τα 3 που ήταν φέτος.

Αβέβαιο το κλίμα

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη συνέλευση τα πάντα στην Ανόρθωση μοιάζουν κατάμαυρα. Πέραν της αγωνιστικής κατρακύλας, βαθαίνει η πληγή του «εμφύλιου» που ταλανίζει την Ανόρθωση. Ήταν κοινό μυστικό εδώ και πέντε χρόνια, πλέον όμως το παραδέχονται όλοι. Το αντιλήφθηκε ο Ρόνι Λέβι και το παραδέχθηκε λίγο αργότερα ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της «Κυρίας» Αλέξανδρος Αλεξάνδρου.

Η ομάδα της Αμμοχώστου νοσεί. Ουδέποτε τα τελευταία πέντε χρόνια δεν λειτούργησε αρμονικά, όσο και αν φέτος ο Σάββας Κάκος προσπάθησε να ενώσει διαφορετικές «παρατάξεις». Τα γεγονότα του 2008 και τα λάθη που έγιναν στη συνέχεια, αιωρούνται πάνω από το «Αντώνης Παπαδόπουλος» με τραγικές συνέπειες για την ομάδα της Αμμοχώστου.
Ο εκάστοτε πρόεδρος αφήνεται μόνος να οδηγήσει ένα καράβι χαμένο στον ωκεανό και κάποιοι σαν γεράκια περιμένουν να κατασπαράξουν στην πρώτη στραβή. Τέτοιες νοοτροπίες επηρεάζουν και αγωνιστικά την ομάδα. Στη φετινή περίοδο, όσο η «Κυρία» κέρδιζε, τα προβλήματα ήταν κάτω από το χαλί. Τα πρώτα στραβοπατήματα έφεραν στην επιφάνεια το χρόνιο πρόβλημα της Ανόρθωσης, το οποίο όσο δεν λύνεται διογκώνεται και προκαλεί τεράστια ζημιά.

Η Ανόρθωση τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της φετινής περιόδου, έκανε οικονομικά ανοίγματα πέραν των δυνατοτήτων της και έφτασε σήμερα να θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της. Ουδείς τόλμησε να βγει ξεκάθαρα και να πει στον κόσμο της ομάδας ποιοι είναι αυτοί που «υπόγεια» καταπολεμούν την Ανόρθωση. Ουδέποτε οι φίλοι της «Κυρίας» έμαθαν από επίσημα χείλη τι πραγματικά έγινε το 2008 και ποιοι ασέλγησαν ακολούθως σε βάρος του σωματείου.

Μερικοί άνθρωποι προσπάθησαν μάταια όμως και έχοντας προσωπικό κόστος να επαναφέρουν την Ανόρθωση στο σωστό δρόμο. Όλα αυτά οδήγησαν τις χιλιάδες του κόσμου της ομάδας να γυρίσει επιδεικτικά την πλάτη. Ακόμα και στη φετινή σεζόν που η ομάδα της Αμμοχώστου έκανε πορεία πρωταθλητισμού, το «Αντώνης Παπαδόπουλος», ένα γήπεδο χωρητικότητας 8-9 χιλιάδων θέσεων, δεν γέμισε ποτέ.

του Σιμου Παφιτη για την "καθημερινη"