Χρήστος Πουλλαΐδης :«Η Ανόρθωση θα πρέπει να κρατηθεί ζωντανή»


Το όνομα του ακούστηκε φέτος πολλές φορες για τα διοικητικά την ομάδας μας.Ο ίδιος ανοίγει την καρδια του και μιλάει για την Ανόρθωση του τότε του σήμερα αν θέλει να εμπλακεί επιχειρηματικά στην Ανόρθωση και για πολλά αλλα.
Ο λόγος για τον Χρηστο Πουλλαΐδη ο οποιος μιλα στο sigmalive.com για όλα...


Aναλυτικα οι δηλωσεις


Ποιος είναι ο Χρήστος Πουλλαΐδης

«Αρκετά έχουν γραφτεί για τον Χρήστο Πουλλαΐδη. Κάποια λίγο εξογκωμένα, κάποια άλλα λίγο αναληθή. Ο Χρήστος Πουλλαΐδης είναι ένας άνθρωπος που έχει ζήσει περισσότερα χρόνια στο εξωτερικό. Ταπεινά πιστεύω ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Έχουμε παλέψει στο χάος της οικοδομικής βιομηχανίας με πολύ καλά αποτελέσματα. Αυτήν την εμπειρία σκεφτόμαστε να φέρουμε και στην Κύπρο. Ήδη έχουμε κάνει κάποια βήματα. Αν γυρίσω τον χρόνο πίσω, τελείωσα την Αγγλική Σχολή στη Λευκωσία το 1974. Μετά πήγα στον στρατό, στη συνέχεια σπούδασα στην Αγγλία πολιτικός μηχανικός. Το 1974 η οικογένειά μου πήγε στην Αμερική. Τώρα εδώ και 30 χρόνια είμαι στον χώρο του Κόλπου. Μπαχρέιν, Ντουμπάι και Κατάρ είναι οι χώροι όπου δραστηριοποιούμαι. Η αγάπη μου από μικρός ήταν η Ανόρθωση. Πηγαίναμε και βλέπαμε τις ωραίες στιγμές της ομάδας στο ΓΣΕ, στο στάδιό μας. Άνθρωπος ταπεινός, με πολλές εμπειρίες. Ελπίζω να περάσω κάποια μηνύματα στα νεαρά παιδιά, γιατί δυστυχώς λόγω της κρίσης που ζούμε, οι νέοι είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από τα λάθη τα δικά μας. Εμείς οι μεγάλοι έχουμε κάνει αρκετά λάθη με τους νέους μας, και εμείς πρέπει να τα διορθώσουμε»!

Πως ήταν η παιδική ηλικία σας;

«Γεννήθηκα στη Βατυλή. Ένα χωριό μεταξύ Λευκωσίας και Αμμοχώστου. Ο πατέρας μου από το 1966 είχε ένα κατάστημα στην Αμμόχωστο και έτσι περισσότερο καιρό τον περνούσαμε στην Αμμόχωστο. Ήταν πολύ δύσκολη η ζωή και υπό την έννοια ότι η μητέρα μου είχε κάνει έξι γέννες και τα τρία παιδιά έζησαν (τρεις αδελφές που πέθαναν) καταλαβαίνετε πώς ήταν τα παιδικά μας χρόνια. Ήταν πολύ φτωχικά σε υλικά αγαθά, δύσκολα σε συνθήκες αλλά πολύ αριστοκρατικά και πλούσια σε ήθος, αρχές και εμπειρίες. Και τολμώ να πω ότι αυτά τα χρόνια είναι η αιτία της σημερινής μου επιτυχίας και είναι σε αυτά τα χρόνια που βασίζω το κάθε μου βήμα. Και μια και μου δίνεται η ευκαιρία, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτά τα χρόνια είναι και η πραγματική αιτία που με τον οποιονδήποτε τρόπο αναγκάστηκα να εμπλακώ στα κοινά της Αμμοχώστου (όπου συνειδητά επέλεξα την Ανόρθωση), μια και η Ανόρθωση (αλλά και η Σαλαμίνα) είναι ίσως σήμερα οι μεγαλύτεροι πρεσβευτές της Αμμοχώστου.  

«Έφαγα πολύ ξύλο»

Τα παιδικά αθλητικά σας χρόνια;

«Όσον αφορά τα παιδικά αθλητικά χρόνια, υπήρχε το ΑΣΟΒ Βατυλής, το οποίο έπαιζε στο αγροτικό και μετά πήγαμε στην Γ` κατηγορία. Έπαιζα αριστερό μπακ, όχι από τους σταθερούς ποδοσφαιριστές, διότι είχα τις σπουδές μου. Έπαιζα στην ομάδα της Αγγλικής Σχολής. Μια φορά παίζαμε με την Αγγλική Σχολή και ήταν κάποιος στις κερκίδες και μου είπε αν θέλω να παίξω στον ΑΠΟΕΛ. Χάρηκα φυσικά, γιατί ίσως αναγνωρίστηκε κάποιο ταλέντο. Πήγα στον πατέρα μου και του είπα με χαρά ότι είχα πρόταση να παίξω στον ΑΠΟΕΛ. Έφαγα πολύ ξύλο γι` αυτό».

Επιχειρηματικά έχετε αρχίσει να δραστηριοποιείστε στην Κύπρο;

«Έχω ξεκινήσει με κάποια βήματα. Υπάρχει ένα πρόγραμμα πέντε χρόνων, το οποίο προβλέπει κάποιες κινήσεις και βήματα. Ήδη έχουμε δώσει κάποιες προσφορές όπως το γήπεδο ΑΕΛ - ΑΡΗΣ στη Λεμεσό, στο Νοσοκομείο της Λάρνακας και άλλα έργα. Για να πω ότι έχω πραγματικά εταιρεία (που λειτουργεί όπως τη θέλω εγώ) χρειάζονται πέντε χρόνια. Σίγουρα όμως, από τη στιγμή που αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στον τόπο μας, ναι, θα ασχοληθούμε πολύ σοβαρά και με το κεφάλαιο Κύπρος. Εξάλλου, πιστεύω αυτή πρέπει να είναι και η μοίρα του κάθε σωστού απόδημου Κυπρίου που αγαπά τον τόπο του.

Τι σημαίνει για εσάς η Ανόρθωση;

«Η Ανόρθωση είναι μια ιστορία, μια ιδέα. Δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Όταν ήμασταν στην Εσθονία, ο πρόεδρος της ομάδας μίλησε πολύ σωστά για την Αμμόχωστο, για την κατοχή, για το στάδιό μας. Η Ανόρθωση είναι ένας πρεσβευτής του επαναπατρισμού στη φυσική μας έδρα. Το όνομα Αμμόχωστος φαίνεται και ακούγεται μέσω της Ανόρθωσης πολύ περισσότερο απ' ό,τι η κάθε Κυβέρνηση το προωθεί ή όποιος άλλος το προωθεί. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί κρατάμε όλους τους νέους που εμπλέκονται με την Ανόρθωση στην ιδέα αυτή. Κρατάμε την ελπίδα ζωντανή. Υπάρχει και η κοινωνική προσφορά. Έχουμε 650 παιδιά στις Ακαδημίες. Αυτά τα παιδιά πού θα ήταν, αν δεν υπήρχαν αυτές οι Ακαδημίες; Η Ανόρθωση είναι ένας θεσμός, ο οποίος πρέπει να κρατηθεί ζωντανός».

«Θα μπορούσε να εξαφανιστεί»

Το καλοκαίρι ξαφνικά ακούσαμε το όνομα Χρήστος Πουλλαΐδης να εμπλέκεται με την Ανόρθωση. Πολλοί λένε ότι πέσατε με αλεξίπτωτο στην ομάδα.

«Το κάθε πράγμα πρέπει να ωριμάζει. Παλιά είχα ιδέες και κρούση για να βοηθήσω την Ανόρθωση. Βλέπεις και κρίνεις κάποια πράγματα όπως ο Σάββας Κάκος. Ένας άνθρωπος οραματιστής, αυθεντικός, που θέλει το καλό της ομάδας. Γνώρισα επίσης το συμβούλιο, παιδιά με όρεξη, αυθεντικά  και τίμια. Αυτό μου άρεσε. Ξεκινάς με σωστή βάση, όμως έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Κινούμαστε όμως προς τη σωστή κατεύθυνση. Γιατί αν δεν βοηθήσω εγώ, ο Σάββας Κάκος, ο Χρήστος Γεράνης και ορισμένοι άλλοι, η Ανόρθωση θα μπορούσε να εξαφανιστεί. Υπήρχε σοβαρός κίνδυνος. Είδαμε τα οικονομικά δεδομένα, υπήρχαν τσακωμοί και είπαμε όλα αυτά πρέπει να καθαρίσουν. Έπρεπε να βάλουμε θεμέλια. Να πετάξουμε τη σαβούρα. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον. Πολλοί νομίζουν ότι έχουμε μια σακούλα στον χώρο του Κόλπου, όπου γεμίζουμε χρήματα και ερχόμαστε εδώ και τα πετάμε. Δεν είναι έτσι τα πράγματα».

Έχετε σκοπό με την εμπλοκή σας στην Ανόρθωση να έχετε κάποιο επιχειρηματικό κέρδος;

«Για εμένα και όσους με ξέρουν ακούγονται αστεία αυτά. Για να κυριολεκτώ, πιστεύω ότι οι δραστηριότητές μου στο εξωτερικό και σε χρόνο και σε οικονομική επιτυχία είναι αρκετές όχι μόνο για να μην ασχολούμουν με την Ανόρθωση, αλλά ακόμα και να μη μετέφερα μέρος των επιχειρήσεών μου στην Κύπρο. Είμαι άνθρωπος που -δόξα τω Θεώ- έχω αρκετές επιτυχίες στο εξωτερικό. Με την επιστροφή μου στην Κύπρο, βλέπω ότι είναι καλό να βοηθήσω την πατρίδα μου και την Ανόρθωση, και τολμώ να πω ότι το μόνο προσωπικό κέρδος είναι ότι θα δώσω στα δικά μου τα παιδιά τη σωστή παρακαταθήκη για ένα μέλλον όπως μου το δίδαξαν οι δικοί μου οι γονείς και όχι όπως προδιαγράφεται σήμερα. Καταληκτικά να διευκρινίσω ότι βοηθάω εντελώς αφιλοκερδώς».

«Η χρυσή εποχή της Ανόρθωσης»

Πριν από λίγο καιρό, ο Σάββας Κάκος είχε δηλώσει ότι οι ποδοσφαιριστές της Ανόρθωσης πρέπει να γνωρίζουν την ιστορία της ομάδας, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης.

«Αυτό είναι πολύ βασικό. Επίσης, είχε πει κάτι πολύ σημαντικό. Θέλει η γλώσσα των αποδυτηρίων να είναι Ελληνική. Υπάρχει το όραμα του 20-20 που επεξεργαζόμαστε. Αυτό το όραμα θα γίνει μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια. Έτσι θα χτίσουμε την Ανόρθωση της επόμενης εκατονταετηρίδας. Συμπεριλαμβάνει τη γλώσσα στα αποδυτήρια, την οικονομική αυτάρκεια της ομάδας, να έχουμε ένα ποσοστό από Κυπρίους ποδοσφαιριστές, να υπάρχει κώδικας συμπεριφοράς από όλους. Αν δεν συμπεριφέρεσαι σωστά, δεν πρέπει να ανήκεις σε αυτήν την ομάδα. Εμείς θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι. Η Ανόρθωση δεν θα ακολουθεί άλλους. Οι άλλοι θα μας ακολουθούν και θα μας αντιγράφουν. Πιστεύω ότι τα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι η χρυσή εποχή της Ανόρθωσης. Ο κόσμος πρέπει να έρθει κοντά να βοηθήσει την ομάδα. Ούτε ο Πουλλαϊδης ούτε ο Κάκος θα σώσουν την ομάδα. Ο κόσμος πρέπει να δείξει υπομονή. Τα έργα δεν έχουν γίνει ακόμα. Θα γίνουν πολλά. Πρέπει να προχωράμε με σχέδιο. Φυσικά θέλουμε το πρωτάθλημα, το κύπελλο, τους ομίλους. Αλλά αν δεν έρθει, δεν είναι η καταστροφή. Δεν θέλουμε τη μια χρονιά να πάρουμε το πρωτάθλημα και την επομένη να τερματίσουμε στην 5η θέση».

Πώς βλέπετε την Ανόρθωση στα αμέσως επόμενα χρόνια;

«Πρέπει να είναι ένα σωματείο που θα είναι αυτάρκες οικονομικά. Θα ελκύσουμε τον κόσμο ώστε να έρθει κοντά. Το κοινωνικό έργο της Ανόρθωσης θα είναι πιο μεγάλο. Σκεφτόμαστε πολλούς τρόπους για νέα έσοδα, τα οποία πρέπει να είναι σταθερά, ώστε να μη χρειάζεται κάθε χρόνο «ένεση». Έχει γίνει προϋπολογισμός για τρία χρόνια, ο οποίος ευλαβικά τηρείται για να έχουμε τα σωστά αποτελέσματα».

Αν δεν τηρηθεί αυτός ο προϋπολογισμός;

«Δεν θέλω να σκεφτώ κάτι τέτοιο. Ο μόνος λόγος που δεν θα τηρηθεί είναι γιατί τα αποτελέσματα που θα έρθουν θα είναι πολύ καλύτερα (για να δώσουμε περισσότερα στα χρέη μας). Υπάρχουν τα απρόβλεπτα, αλλά πρέπει να υπάρχει και εφεδρικό πλάνο».

Η Ανόρθωση τα τελευταία χρόνια αλλάζει συνεχώς διοικήσεις. Με το όραμα και το πλάνο που έχετε, πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση, ίσως με τη σύσταση εταιρείας;

«Ίσως η σύσταση εταιρείας να βοηθήσει, αλλά περισσότερο είναι θέμα θεσμών και αλλαγής νοοτροπίας. Όταν υπάρχουν οι κανόνες, πρέπει να τηρούνται. Να υπάρχουν οι έλεγχοι. Ο καθένας πρέπει να ξέρει τον ρόλο του. Ο κάθε υπάλληλος της Ανόρθωσης θα πρέπει να γνωρίζει τα καθήκοντά του. Κάθε τρεις μήνες θα υπάρχει έλεγχος σε όλα τα θέματα. Η δημιουργία εταιρείας θα βοηθήσει πάρα πολύ και είμαι βέβαιος, εάν οι διάφορες σκέψεις και διεργασίες που έγιναν για τη σύστασή της αξιολογηθούν σωστά και πάνω απ' όλα δώσουν τις ασφαλιστικές δικλίδες στο σωματείο, θα λυθούν πολλά προβλήματα. Θα πάμε και ένα βήμα παρακάτω, βάζοντας το ISO 9001, ώστε να γνωρίζουμε ότι το κάθε τμήμα δουλεύει πάνω σε αυτό, ώστε να μην υπάρχουν κενά. Για παράδειγμα, έρχεται ένας ποδοσφαιριστής, θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα, έχει τηλέφωνο, έχει διαμονή, έχει μέσο μεταφοράς, έχει γίνει μια εισαγωγή, τι είναι η Ανόρθωση και τι είναι η Αμμόχωστος; Δεν μπορεί ένας ποδοσφαιριστής να ασχολείται με αυτά. Θα πρέπει κάποιος να ασχολείται με όλα αυτά, για να είναι καθαρά ο ποδοσφαιριστής στο αγωνιστικό μέρος».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια