Ρονι Λεβι:" Ήμουν προπονητής της Μακάμπι Χάιφα, κάποιοι στην Ανόρθωση δεν το κατάλαβαν ποτέ αυτό. Ας ψάξουν στο google να δουν ποια είναι η Μακάμπι".


 Ο Ισραηλινός τεχνικός για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του, μιλά για όλα σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στη SPORTDAY.

Aναλυτικα οι δηλωσεις:
 
  
Κύριε Λέβι θεωρείτε ότι η αποχώρησή σας από την Ανόρθωση ήταν άδικη;
«Δυστυχώς το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα δίκαιο παιχνίδι. Είμαι στεναχωρημένος και πικραμένος επειδή αγαπώ αυτή την ομάδα. Έδωσα τα πάντα για τον σύλλογο και φτιάξαμε κάτι πολύ καλό. Χτίσαμε μια καινούργια ομάδα. Ήρθαν πολλοί νέοι ποδοσφαιριστές, ήρθε νέος βοηθός προπονητής, ο Σίμος Ταραπουλούζης, νέος γυμναστής ο Γιώργος Γεωργίου. Γενικά φτιάξαμε κάτι πολύ καλό και πολύ ωραίο. Ήμασταν στο σωστό δρόμο, αλλά δυστυχώς αυτό σταμάτησε. Είμαι απογοητευμένος και εκνευρισμένος όμως έτσι είναι η ζωή, έτσι είναι το ποδόσφαιρο».

Πιστεύετε ό,τι θα μπορούσατε να οδηγήσετε την ομάδα στον τίτλο ακόμα και με το -6 από την κορυφή;
 «Φυσικά και πίστευα στην κατάκτηση του τίτλου. Δεν παίζει ρόλο η διαφορά των βαθμών αν ήταν 5 ή 6. Ξεκινήσαμε εξαιρετικά τη σεζόν αν και κάναμε πολλές αλλαγές στην ομάδα και ήρθαν πολλοί νέοι παίκτες. Για να είμαστε ειλικρινείς ήταν μεγάλη έκπληξη τα τόσο καλά αποτελέσματα. Τις περισσότερες φορές, μια νέα ομάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποκτήσει την απαραίτητη ομοιογένεια, να δεθούν οι παίκτες μεταξύ τους και να κατανοήσουν αυτά που θέλει να τους μεταδώσει ο προπονητής.  Εμείς τα κάναμε όλα αυτά πάρα πολύ γρήγορα, καλύτερα κι από το αναμενόμενο και είχαμε εξαιρετικά αποτελέσματα. Καμία ομάδα στον κόσμο δεν μπορεί να παίζει στο 100% ή στο 90% των δυνατοτήτων της σε όλη την περίοδο. Είναι αλήθεια ότι ήρθαν κάποιες δύσκολες στιγμές για την Ανόρθωση. Χάσαμε ένα παιχνίδι με τη Νέα Σαλαμίνα. Θα θυμάστε πως ηττηθήκαμε σε αυτό τον αγώνα. Το νικητήριο γκολ του αντιπάλου ήταν οφσάιτ και στο άλλο υπήρχε χέρι.
Είναι φυσιολογικό σε ένα μήνα μέσα στη σεζόν να μην έχεις καλά αποτελέσματα. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Μερικές φορές θα αντιμετωπίσει δύσκολες στιγμές μια ομάδα. Αν είσαι σοβαρός, επαγγελματίας, έχει καλή ομάδα μπορείς να το πολεμήσεις αυτό. Πρέπει να δείξεις δύναμη, να πιστέψεις ότι είσαι στο σωστό δρόμο και όταν το κάνεις,  μπορείς να φτιάξεις τα πάντα. Και είμαι σίγουρος ότι μπορούσαμε να τα φτιάξουμε».

Ποιοι ήταν οι λόγοι της πτώσης της απόδοσης της ομάδας και το γεγονός ότι δεν μπορούσε να κερδίσει για συνεχόμενα παιχνίδια;

«Όπως είπα και πιο πριν, στο ποδόσφαιρο έρχονται δύσκολες στιγμές που δεν μπορείς πάντα να τις εξηγήσεις. Αν κοιτάξουμε την πρωταθλήτρια ομάδα και επί της ευκαιρίας να δώσω τα συγχαρητήρια μου στο ΑΠΟΕΛ, θα δούμε ότι πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές στη διάρκεια της περιόδου. Στήριξαν όμως τον προπονητή, τους ποδοσφαιριστές, στήριξαν την ομάδα και πίστεψαν στις δυνάμεις τους. Έδειξαν χαρακτήρα και ξεπέρασαν τις δύσκολες στιγμές. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις τη στήριξη. Ακόμα και τη στιγμή που έφυγα από την Ανόρθωση, όταν χάσαμε από το ΑΠΟΕΛ, ο αντίπαλος δεν ήταν καλύτερος από εμάς και είχαμε αρκετές ευκαιρίες για να σκοράρουμε και να κερδίσουμε. Γενικότερα η ομάδα τον μήνα που δεν είχαμε καλά αποτελέσματα έπαιζε καλά. Γι’ αυτό είμαι σίγουρος ότι μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τις κακές στιγμές και να επανέλθουμε». 

Κυκλοφορούν κάποιες φήμες ότι από ένα σημείο και μετά χάσατε τον έλεγχο στα αποδυτήρια, ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές δεν σας ήθελαν και δημιουργούσαν προβλήματα.  Πώς το σχολιάζετε; 

«Στο ποδόσφαιρο όταν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα, όταν κερδίζει η ομάδα όλα είναι μια χαρά, όλοι είναι ευτυχισμένοι. Ακόμα και κάποιοι παίκτες που δεν παίζουν και είναι δυσαρεστημένοι, τι μπορούν να πουν όταν η ομάδα έχει επιτυχίες; Είναι φυσιολογικό όταν η ομάδα χάνει, οι παίκτες που δεν παίζουν να αντιδρούν περισσότερο. Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι ήμουν ειλικρινής με τους ποδοσφαιριστές, ήμουν καθαρός, έκανα αυτό που πίστευα. Εκείνοι που για μένα άξιζαν να παίζουν,  έπαιζαν. Αλλά θα ήθελα να τους ρωτήσω εκείνους που πιστεύουν κάτι τέτοιο. Τώρα που έφυγα δεν υπάρχει πρόβλημα στα αποδυτήρια;  

Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν έγινε η σωστή προετοιμασία, η σωστή διαχείριση του ρόστερ και γι’ αυτό η ομάδα δείχνει πολύ κουρασμένη προς το τέλος της χρονιάς, ενώ προέκυψαν και πολλοί μυϊκοί τραυματισμοί. Τι απαντάτε εσείς σε αυτό; 

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιοι έχουν αυτή την άποψη. Είχαμε μια εξαιρετική προετοιμασία, είχαμε τον καλύτερο γυμναστή, τον Γιώργο Γεωργίου, τον Μπάρακ, εξαιρετικό εργοφυσιολόγο από το Ισραήλ. Αν κάποιος υποστηρίζει κάτι τέτοιο είναι μεγάλος ψεύτης γιατί η ομάδα έκανε εξαιρετική προετοιμασία.  Έχω τις μετρήσεις με τα χιλιόμετρα που έτρεξαν οι ποδοσφαιριστές από την αρχή της χρονιάς.
Κάναμε δύο προετοιμασίες, μία στην Κύπρο και μία στην Αυστρία. Ήταν εξαιρετική η δουλειά που έγινε, σε πολύ ψηλό επίπεδο. Το διάστημα που ήμουν εγώ στην ομάδα δεν είχαμε πολλούς μυϊκούς τραυματισμούς. Είναι φυσιολογικό σε μια μεγάλη περίοδο να προκύψουν τραυματισμοί, αλλά δεν θυμάμαι να υπήρχε κάτι το πολύ σοβαρό και ιδιαίτερο.
Πραγματικά κάποτε στο ποδόσφαιρο τα πράγματα είναι εκτός λογικής. Η ομάδα είχε εξαιρετικά αποτελέσματα, ήταν στην πρώτη θέση μέχρι και την 23η αγωνιστική, αλλά επειδή σε ένα μήνα δεν ήρθαν καλά αποτελέσματα, ξαφνικά θυμηθήκαμε ότι υπάρχει πρόβλημα στη φυσική κατάσταση; Το ότι δεν μιλώ περισσότερο είναι επειδή δεν θέλω να πληγώσω τους ανθρώπους της Ανόρθωσης.
Τη στιγμή που έφυγα η ομάδα δεν ήταν στην καλύτερή της φάση. Γενικότερα όμως είχαμε την καλύτερη επίθεση στις 26 αγωνιστικές, πετύχαμε 18 νίκες, 6 ισοπαλίες και μόνο 2 ήττες. Ο Σπαντάτσιο ήταν για πάρα πολλές αγωνιστικές στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ, ο Ρέζεκ έκανε ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα. Ο Λαβόρδε που αυτή τη στιγμή είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στην Κύπρο, όταν ήρθα εγώ δεν έπαιζε. Έφερα καλούς ποδοσφαιριστές στην ομάδα και νιώθω καλά με τον εαυτό μου».   

Από ό,τι γνωρίζουμε, η σχέση σας με τον πρόεδρο Σάββα Κάκο ήταν πολύ καλή. Πιστεύετε ότι έπρεπε να σας στηρίξει μέχρι το τέλος, να σας κρατήσει στην Ανόρθωση;

«Ήταν απαραίτητο να με κρατήσει στην ομάδα. Ήταν καλή η σχέση που είχαμε. Ήταν εντάξει μαζί μου και εγώ ήμουν περισσότερο από εντάξει μαζί του. Έδινα στην ομάδα τα πάντα. Σε κάθε προπόνηση μαζί με τους συνεργάτες μου πηγαίναμε δύο με τρεις ώρες πριν. Πηγαίναμε πρώτοι και φεύγαμε τελευταίοι. Δίναμε τα πάντα στην ομάδα και η δουλειά μας έφερνε θετικά αποτελέσματα. Ο πρόεδρος είπε ότι με στήριζε σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά στη δύσκολη στιγμή απουσίαζε η στήριξή του. Ανεξάρτητα από αυτό το συμβάν, τον σέβομαι γιατί είναι καλός άνθρωπος».  

Είστε ενοχλημένος από τη στάση του προέδρου;

«Είμαι ενοχλημένος με την κατάσταση. Δεν είναι δίκαιο, δεν είναι σωστό αυτό που έγινε. Δουλεύαμε πολύ σκληρά, σοβαρά, επαγγελματικά και αυτό φάνηκε με τα αποτελέσματα στο γήπεδο. Αν δεν υπήρχε αυτός ο τρόπος δουλειάς, καταλαβαίνω ότι πρέπει να διώξεις τον προπονητή. Όταν όμως υπάρχουν αυτά τα πολύ καλά στοιχεία, δεν μπορώ να το καταλάβω…».

Με τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης είχατε καλή σχέση;

«Δεν ήξερα όλα τα μέλη της διοίκησης. Οι περισσότερές μου συζητήσεις ήταν με τον πρόεδρο Σάββα Κάκο. Δεν ήξερα τι γνώμη είχαν για μένα. Πάντως μετά την Ντίλα Γκόρι και τον αποκλεισμό από την Ευρώπη κάποιοι στη διοίκηση ήθελαν να αλλάξει ο προπονητής. Ο πρόεδρος όμως τότε ήταν ξεκάθαρος και είπε θα στηρίξουμε τον προπονητή. Και τι έγινε; Η ομάδα έπαιξε πολύ καλά, ήρθαν εξαιρετικά αποτελέσματα οπόταν η απόφαση του προέδρου ήταν σωστή. Αν είχα αυτή τη στήριξη μετά τον αγώνα με το ΑΠΟΕΛ, πιστεύω ότι και πάλι θα πήγαινε η ομάδα καλά». 

Δεχτήκατε κριτική για την απόφασή σας τον Γενάρη να φέρετε τρεις αμυντικούς Ντουάρτε, Γκάλαμαζ, Αβραάμ. Αρκετός κόσμος θεωρεί ότι χαλάσατε τις ισορροπίες της ομάδας. Ποιο ήταν το σκεπτικό σας;

«
Ό,τι απόφαση κι αν πάρεις στο ποδόσφαιρο εμπεριέχει ρίσκο. Φέραμε τον Γκαλαμάζ γιατί ο Πάολο Ζόρζε αν και είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής από τότε που αγωνιζόταν στο ΑΠΟΕΛ κάθε χρονιά είχε κάποια μυϊκά προβλήματα. Δεν είναι εύκολο γι’ αυτόν να παίξει σε όλα τα παιχνίδια. Αυτό είναι το πρώτο. Είχαμε πάρα πολλές κίτρινες κάρτες, ενώ ο Κόλιν υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να πάει σε ομάδα της Κίνας. Έπρεπε να φέρουμε ένα κεντρικό αμυντικό.
Ο Γκαλαμάζ ήταν αρχηγός στη Διναμό Βουκουρεστίου, στην Ουνιρέα, έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ήταν διεθνής με την Εθνική Ρουμανίας. Είναι ένας πολύ έμπειρος ποδοσφαιριστής και πίστευα ότι μπορούσε να μας βοηθήσει να πάρουμε το πρωτάθλημα.
Ο Άντιτς είναι πολύ καλός παίκτης, μπορεί να παίξει και δεξιά και αριστερά, όμως είχε πολλές κάρτες. Θέλαμε βοήθεια στα άκρα της άμυνας και γι’ αυτό πήραμε τον Ντουάρτε που τον ήξερα πολύ καλά. Ο Ανδρέας Αβραάμ είναι Κύπριος διεθνής και αγωνίζεται στη θέση του αριστερού μπακ που χρειαζόμασταν ενίσχυση. Έπρεπε να κάνουμε αυτές τις μεταγραφές γιατί αν δεν τις κάναμε θα ήταν μεγαλύτερο το πρόβλημα».
Κάποιες αποφάσεις της διαιτησίας έχετε την άποψη ότι επηρέασαν την ομάδα στην προσπάθεια για το πρωτάθλημα;

«
Δεν είμαι από τους ανθρώπους που παραπονιέμαι συχνά για τη διαιτησία αλλά είναι γεγονός ότι η ομάδα δέχτηκε πάρα πολλές κίτρινες κάρτες από την αρχή του πρωταθλήματος. Επίσης σε κρίσιμες στιγμές αδικηθήκαμε. Όπως στον αγώνα με τη Νέα Σαλαμίνα κατά τη γνώμη μου στο πρώτο γκολ υπήρχε χέρι και στο δεύτερο υπήρχε οφσάιτ. Και στον αγώνα με τον Εθνικό το δεύτερο γκολ του αντιπάλου ήταν οφσάιτ. Αυτό είναι θέμα να γίνει κριτική και όχι ότι έβαλα τον Λαμπάν στα τελευταία λεπτά. Μια ομάδα που πάει για το πρωτάθλημα να χάνει βαθμούς σε δύο κρίσιμους αγώνες λόγω αποφάσεων της διαιτησίας».

Ποιο πιστεύετε ότι ήταν το μεγαλύτερό σας λάθος και τι θα αλλάζατε αν είχατε τη δυνατότητα;

«Προσπαθήσαμε το χειμώνα να φέρουμε τον Ρομπέρτο Κολαόυτι αλλά δεν καταφέραμε να κάνουμε τη μεταγραφή γιατί κόστιζε πάρα πολλά και ήταν εκτός του μπάτζετ. Αν είχαμε αυτό τον ποδοσφαιριστή, θα είχαμε μεγάλη δύναμη στην επίθεση.
Είχαμε μια πολύ καλή ομάδα και δεν θα άλλαζα πολλά πράγματα. Δεν είναι εύκολο για μένα να βρω κάποιο μεγάλο λάθος, νομίζω δεν έκανα κάποιο μεγάλο λάθος. Όλοι κάνουμε κάποια λάθη της στιγμής αλλά δεν βλέπω να έγινε κάποιο μεγάλο λάθος».

Πάρα πολύ σημαντικές τοποθετήσεις από τον Ρόνι Λέβι όσον αφορά την απουσία ενότητας στο σύλλογο. Όταν του ζητήθηκε να πει κάτι στον κόσμο της ομάδας, ξέσπασε. Επισήμανε ότι πολλοί γύρω από τον σύλλογο δεν θέλουν τον πρόεδρο, είναι ενάντια στην ομάδα, στον προπονητή και θέλουν ένα σύλλογο χωρίς επιτυχίες.  

Για σας η Ανόρθωση τη φετινή χρονιά είχε την καλύτερη ομάδα στην Κύπρο;

«Αυτή τη στιγμή δεν είναι η καλύτερη ομάδα η Ανόρθωση. Σε κάποια φάση που ήμουν εγώ στο σύλλογο πίστευα ότι ήμασταν οι καλύτεροι και παρουσιάζαμε ωραίο ποδόσφαιρο. Είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα και κερδίσαμε πολλά ντέρμπι, αλλά τους τελευταίους δύο μήνες δεν είναι η καλύτερη ομάδα. Αυτή τη στιγμή καλύτερες ομάδες είναι το ΑΠΟΕΛ και η Ομόνοια. Κάποια στιγμή η Ανόρθωση έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο και έφερνε τα καλύτερα αποτελέσματα».

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε στον κόσμο της Ανόρθωσης;

«Ναι θα ήθελα να πω κάτι έτσι όπως το αισθάνομαι από την παρουσία μου στην Ανόρθωση. Στο σύλλογο δεν υπάρχει ενότητα. Κάποιοι άνθρωποι στηρίζουν την ομάδα, οι οπαδοί είναι οι καλύτεροι στην Κύπρο και στηρίζουν σαν τρελοί την Ανόρθωση, αλλά εγώ αναφέρομαι για τους ανθρώπους γύρω από το σύλλογο. Πολλοί γύρω από τον σύλλογο είναι ενάντια στον πρόεδρο». 

Επηρεάζουν αρνητικά δηλαδή τον πρόεδρο και την ομάδα;

«Είναι εναντίον του προπονητή, εναντίον του προέδρου, εναντίον της ομάδας, εναντίον του συλλόγου. Θέλουν ένα σύλλογο χωρίς επιτυχίες. Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω. Αυτό δεν μπορούσα να το καταλάβω ποτέ. Μέχρι να έρθει η στιγμή που όλοι οι άνθρωποι της Ανόρθωσης θα είναι ενωμένοι, θα είναι πολύ δύσκολο να έρθουν οι επιτυχίες. Αν δεν είναι μαζί σαν μια γροθιά, δεν έχουν καμία πιθανότητα να πετύχουν. Αν δεν υπάρχει μία κεφαλή στην ομάδα και ο καθένας κάνει το δικό του, θα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ο Σάββας Κάκος είναι τώρα ο πρόεδρος, προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για την ομάδα όπως το πιστεύει ο ίδιος. Όταν έρθει κάποιος άλλος, θα πρέπει να στηρίξουν αυτόν. Μέχρι τότε, πρέπει να στηρίξουν τον πρόεδρο που υπάρχει. Δυστυχώς δεν υπάρχει ενότητα τώρα και πιστεύω ότι το γεγονός αυτό επηρεάζει πολύ την ομάδα. 
Έδωσα την καρδιά μου, έδωσα τη ζωή μου στην Ανόρθωση, αγαπώ αυτή την ομάδα, έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα και είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου γιατί έδωσα το μάξιμουμ».

Από ό,τι γνωρίζουμε είχατε συμβόλαιο για ακόμη ένα χρόνο, τα βρήκατε με τη διοίκηση όσον αφορά τον τρόπο που λύθηκε η συνεργασία σας;

«Κάναμε μία συμφωνία με τον πρόεδρο. Θα πάρω τα δεδουλευμένα μου κ
αι ένας μέρος από το συμβόλαιο του επόμενου χρόνου ως αποζημίωση. Ο Σάββας Κάκος είναι εντάξει άνθρωπος. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με τα χρήματα που έχω να παίρνω.  
Πάνω σε αυτό όμως θα ήθελα να σας πω και κάτι άλλο. Στη μέση της χρονιάς είχα προτάσεις για να φύγω. Από το Ισραήλ και από άλλες ομάδες του εξωτερικού. Ήμουν προπονητής της Μακάμπι Χάιφα, κάποιοι άνθρωποι από την Ανόρθωση δεν το κατάλαβαν ποτέ αυτό. Ας ψάξουν στο google να δουν ποια είναι η Μακάμπι. Είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος σύλλογος, με πάρα πολύ κόσμο, το μπάτζετ είναι δύο φορές ίσα με της Ανόρθωσης. Πήρα τρία πρωταθλήματα, δύο κύπελλα, ήμουν προπονητής όταν η ομάδα προκρίθηκε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Κάποιοι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν κάποια πράγματα. Αλλά τι μπορώ να πω, αν δεν καταλαβαίνουν, αυτή είναι η κατάσταση»

Δεχτήκατε κριτική από τον κόσμο αλλά και τους δημοσιογράφους για τις αλλαγές σας. Για το γεγονός ότι σε κάποια παιχνίδια κάνατε μόνο μία ή δύο και για το ότι βάλατε τον Λαμπάν στο ματς με την ΑΕΛ στις καθυστερήσεις;

«Για να είμαι ειλικρινής  ίσως ένα από τα λάθη μου που δεν το ανέφερα προηγουμένως, ήταν ότι δεν είχα σχέση με τα ΜΜΕ. Ίσως να έπρεπε να ακούω τι έλεγαν και τι δεν έλεγαν. Δεν είχα τόσο στενή επαφή και διασυνδέσεις με τον Τύπο. 
Όσον αφορά τις αλλαγές. Όπως είπα, έκανα τα πράγματα που πίστευα. Όταν η ομάδα κερδίζει και έχει επιτυχίες οι αλλαγές είναι καλές και όλα είναι καλά. Όταν κάτι πάει στραβά, όλα φταίνε. 
Για τον Λαμπάν… Είχα δύο ποδοσφαιριστές για τη μεσαία γραμμή και τις περισσότερες φορές η πρώτη μου επιλογή ήταν ο Νταν Αλέξα και ο Σκοπελίτης ή ο Σπαντάτσιο ανάλογα με τον σχηματισμό. Για μένα δεν υπήρχε χώρος να παίξει ο Λαμπάν στην ενδεκάδα και του το είπα. Αν χρειαζόταν να παίζει θα έπαιζε. Είναι κάτι δραματικό για τη ζωή της ομάδας επειδή έβαλα τον Λαμπάν τα τελευταία δύο λεπτά. Και τι έγινε; Ποιο είναι το πρόβλημα; Όλοι σχολίασαν αυτή την αλλαγή. Ποιο είναι το πρόβλημα, δεν καταλαβαίνω…».