Με άποψη : Το μοντέλο της Λεβάντε μπορεί να σώσει πολλούς συλλόγους

                               levante-top



Πρόκειται για μια μικρομεσαία ομάδα της Ισπανίας. Με αρκετά «πήγαινε – έλα» στην πρώτη και δεύτερη κατηγορία ποδοσφαίρου της χώρας. Χωρίς μεγάλες επιτυχίες στο παρελθόν και χωρίς μεγάλη αίγλη καθώς από την περιοχή που εδρεύει η ομάδα (το Λεβάντε) προέρχεται και η Βαλένθια που συγκεντρώνει σίγουρα όλα τα βλέμματα πάνω της. Παρόλα αυτά η ομάδα της Λεβάντε έχει να επιδείξει ομαδικότητα, μεθοδικότητα και σίγουρα εργατικότητα. Το αποτέλεσμα είναι η συνεχής ανάπτυξη του συλλόγου σε αλληλουχία με την αποπληρωμή των υπέρογκων χρεών.

Finance

Τον Δεκέμβριο του 2013 η διοίκηση της Λεβάντε είναι έτοιμη να παρουσιάσει κοντά στα 3 εκ. ευρώ κέρδη. Καθαρά κέρδη. Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό καλό νέο. Η πραγματικά ευχάριστη είδηση για τους οπαδούς της Λεβάντε είναι η μείωση του χρέους της ομάδας κατά περισσότερο από 50% μέσα σε μία πενταετία. Από περίπου 90 εκ. ευρώ το χρέος της ομάδας έχει μειωθεί στα 41.2 εκ αποδεικνύοντας την πολύ σκληρή οικονομική πολιτική του συλλόγου. Ο κύριος υπεύθυνος αυτών των αλλαγών είναι ο πρόεδρος της ομάδας Κίκο Καταλάν.
Αναλαμβάνοντας τον Γενάρη του 2010 και έχοντας υπηρετήσει τον σύλλογο ένα χρόνο πριν από την θέση του γενικού διευθυντή, κατάφερε να βάλει τα πράγματα σε μία σειρά δίχως να κάνει μαγικά. Ή μάλλον έκανε τα δικά του «μαγικά» δουλεύοντας πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλάνο χωρίς να αποκλίνει καθόλου.
Βέβαια δεν ήταν όλα ρόδινα στον σύλλογο. Δεν άλλαξαν όλα ξαφνικά σε μία μέρα. 18 μήνες μετά την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία του συλλόγου, οι ποδοσφαιριστές της ομάδας προέβησαν σε μία πρωτοποριακή ενέργεια που όμοια της δύσκολα συναντά κανείς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και δη σε χώρα όπως η Ισπανία. Αποφάσισαν να μην αγωνιστούν και απλά να μείνουν στις θέσεις τους για κάποια δευτερόλεπτα με το εναρκτήριο σφύριγμα του διαιτητή απέναντι στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις καθυστερήσεις των πληρωμών τους.
Μέσα όμως σε περίπου μία τετραετία η ομάδα της Λεβάντε δεν κατάφερε μόνο να παρουσιάζει ετήσιο κέρδος αλλά παρέμεινε ανταγωνιστική στο πρωτάθλημα της χώρας της. Μάλιστα έχει να επιδείξει καταπληκτικά (για το μέγεθος της) αποτελέσματα.

Know how

Στην ομάδα της Λεβάντε το μπάτζετ είναι μικροσκοπικό αν συγκριθεί με αυτό των Τιτάνων της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα. Για παράδειγμα την περσινή χρονιά η Λεβάντε είχε ορίσει το μπάτζετ της στα 25 εκ. ευρώ ενώ το αντίστοιχο των «μερένχχες» ήταν περίπου 517 εκ ευρώ (!). Παρόλα αυτά βρίσκονται για 4η συνεχόμενη χρονιά στην La Liga σκαρφαλώνοντας κάθε χρόνο και λίγο περισσότερο. Η 14η θέση της σαιζόν 2010 – 2011 ήταν και η καλύτερη στην ιστορία της. Την επόμενη χρονιά ξεπέρασε κάθε προσδοκία και τερμάτισε 6η εξασφαλίζοντας και ένα εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ της επόμενης χρονιάς. Υπό τις οδηγίες του Ιγνάσιο Μαρτίνεθ η ομάδα αγωνίστηκε στην Ευρώπη αποκλείοντας μάλιστα και τον Ολυμπιακό στα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια του κ. Μίτσελ στους πρωταθλητές Ελλάδος. Όμως η οικονομική πολιτική της ομάδας είναι πολύ σφιχτή, πράγμα που οδήγησε πολλούς «ενδεκαδάτους» ποδοσφαιριστές εκτός ομάδας. Με το αζημίωτο φυσικά. Business is always business.
  • Φελίπε Καισέδο: η Λεβάντε πληρώνει 1 εκ. την ρήτρα του συμβολαίου του και τον κρατάει στην ομάδα για έναν χρόνο μετά τον δανεισμό του από την Σίτυ. Τον πουλάει αντί 7.5 εκ. στην Λοκομοτίβ Μόσχας
  • Αρούνα Κονέ: same story. Του προσφέρει συμβόλαιο για να τον κρατήσει στην ομάδα μετά τον ετήσιο δανεισμό του από την Σεβίλλη. Μηδενικό κόστος μεταγραφής. Την επόμενη χρονιά μετακομίζει στην Γουίγκαν αντί 3.5 εκ.
  • Βιθέντε Ίμπορα: Κερασάκι στην τούρτα. Προερχόμενος από τις Ακαδημίες της ομάδας πουλήθηκε το καλοκαίρι αντί 6 εκ. ευρώ στην Σεβίλλη που είχε εξοικονομήσει χρήματα από την πώληση του Χεσούς Νάβας στην Σίτυ.
Και εδώ έρχεται η σοβαρότητα των υπευθύνων. Πάγια πολιτική της «επιχείρησης» και απαράβατος κανόνας είναι ο εξής: οποιοδήποτε και αν είναι το κέρδος μετά από μία πώληση ποδοσφαιριστή, μόνο μέχρι 800.000 ευρώ χρησιμοποιούνται για τις λειτουργικές και αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας. Όλο το υπόλοιπο ποσό προορίζεται για την αποπληρωμή των χρεών του παρελθόντος.
Πρόσφατα ο πρόεδρος της ομάδας, Κίκο Καταλάν έδωσε και το στίγμα της φιλοσοφίας του.
Στο ποδόσφαιρο όπως και στην ζωή, αν δεν έχεις τα φτερά σου έτοιμα και προσπαθήσεις να πετάξεις, την πάτησες
Με τον πολύπειρο Χοακίν Καπαρός στον πάγκο της φέτος, η ομάδα της Λεβάντε μετά την πρόσφατη διακοπή του πρωταθλήματος βρίσκεται στην 10η θέση της βαθμολογίας μόλις 3 βαθμούς μακριά από τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη την επόμενη χρονιά. Με μειωμένο μπάτζετ. Αποπληρώνοντας χρέη που δημιούργησαν άλλοι. Πουλώντας τους καλύτερους παίκτες της. Αυτό και αν είναι success story.


πηγη:overlap.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια