Tο σκεπτικό της απόφασης της Δικαστικής Επιτροπής


Η ΚΟΠ γνωστοποίησε το σκεπτικό της απόφασης της Δικαστικής Επιτροπής για την τιμωρία της Ανόρθωσης για ανάρτηση πανό υβριστικού περιεχομένου στο παιχνίδι που έγινε με αντίπαλο την ΑΕΛ στο Τσίρειο στις 9 Νοεμβρίου.

Το σκεπτικό της απόφασης της Δικαστικής:

Η Ανόρθωση κατηγορείται για ανάρτηση πανό υβριστικού περιεχομένου στον εκτός έδρας αγώνα με την ΑΕΛ  που έγινε στο Τσίρειο Στάδιο στις 9.11.2013.

Στο συγκεκριμένο πανό αναγράφεται "ΤΟΥΡΚΟΚΟΥΜΝΗ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ ΜΑΧΗΤΕC" και αναρτήθηκε όπως προκύπτει από το σχετικό φωτογραφικό υλικό που τέθηκε ενώπιον μας από μέλη της οργανωμένης κερκίδας της Ανόρθωσης μπροστά από τον κύριο όγκο των οργανωμένων οπαδών της.
Εκ προφανούς τυπογραφικού λάθους το κατηγορητήριο αναφέρει ως βάση της κατηγορίας το άρθρο 11 (2) (ε) των Πειθαρχικών Κανονισμών, το οποίο δεν υφίσταται, εντούτοις το σχετικό άρθρο είναι το 11 (1) (α) και (β).
Η ελευθερία της έκφρασης είναι δικαίωμα αυτονόητο και προστατεύεται στο επίπεδο του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα Δικαστήρια μας το έχουν χαρακτηρίσει ως την "λυδία λίθο της Δημοκρατίας" (CyprusSulphurandCopperCompanyLtd κ.α. V. ΠΑΡΑΡΛΑΜΑ ΛΤΔ (1990) 1 ΑΑΔ 1051).
Στην προκειμένη περίπτωση, οι οπαδοί της Ανόρθωσης εξέφρασαν την άποψη τους προφανώς σε σχέση με την συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα μεταξύ της ΚΟΠ και των Τουρκοκυπρίων ως προς την ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου.
Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη σχετική απόφαση μας το ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι το κατά πόσον είναι ορθή η θέση που εκφράστηκε από τους φιλάθλους στην ουσία της.
Το κρίσιμο είναι ότι οι οπαδοί της Ανόρθωσης επέλεξαν να εκφράσουν την άποψη τους κατά τρόπο προφανώς υβριστικό για τον Πρόεδρο της ΚΟΠ, χαρακτηρίζοντας τον ουσιαστικά ως προδότη.
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το συγκεκριμένο πανό είναι υβριστικής φύσης και συνεπώς το σωματείο  της Ανόρθωσης κρίνεται ένοχο στην κατηγορία.
Στην απόφαση μας για τον αγώνα ΑΠΟΕΛ – Ανόρθωσης πολύ πρόσφατα αποφασίσαμε ότι:
«Όπως σημειώσαμε σε προηγούμενες αποφάσεις μας που αφορούσαν το ζήτημα της βίας στα γήπεδα, στην έκταση της αρμοδιότητας μας, ως το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της ΚΟΠ, φιλοδοξούμε στο να συμβάλουμε στην μείωση ή εξάλειψη απαράδεκτων  φαινομένων και άρα οι ποινές που θα επιβάλλονται θα πρέπει να είναι αποτρεπτικές.

Σχετική καθοδήγηση αντλούμε και από ό,τι ισχύει σε επίπεδο UEFA για τα ζητήματα της υβριστικής ή ρατσιστικής συμπεριφοράς.»
Και σε αυτή την περίπτωση κρίνουμε πως το περιεχόμενο συγκεκριμένου πανό είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικό συνεπώς επιβάλλεται να μην περιοριστούμε στην επιβολή ποινής προστίμου, που απλώς θα επιβάρυνε το σωματείο χωρίς να δοθούν στην πραγματικότητα τα μηνύματα στους πραγματικούς αίτιους αυτών των συμπεριφορών.
Η ποινή της στοχευμένης απαγόρευσης χρήσης κερκίδας προκρίνεται για παρόμοιας φύσης αδικήματα από την UEFA εφόσον ακριβώς πρωτίστως απευθύνεται στους αίτιους των συμπεριφορών.
Εννοείται πως το ίδιο κριτήριο δεν ισχύει σε σοβαρότερης μορφής συμπεριφορών όπως επί παραδείγματι είναι η πρόκληση σοβαρών επεισοδίων, χωρίς να αποκλείεται η επιβολή αυτής της ποινής, σε κατάλληλη περίπτωση και για σοβαρά επεισόδια.
Είναι κρίσιμα τα γεγονότα της κάθε ξεχωριστής περίπτωσης.
Η ορθή και καλόπιστη έκτιση της συγκεκριμένης ποινής είναι  ευθύνη των σωματείων. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν εκτίεται ορθώς η ποινή ή τα σωματεία ή οι φίλαθλοί τους, εφεύρουν τρόπους παράκαμψής της, ουσιαστικά με καταχρηστικό τρόπο, τότε η Δικαστική Επιτροπή θα επανεξετάσει την θέση της με ενδεχόμενο επιβολής πλέον για παρόμοια αδικήματα ακόμα πιο αυστηρών ποινών όπως υψηλών χρηματικών προστίμων ή  ποινής κεκλεισμένων των θυρών κάτι που απευχόμαστε.
Με βάση τα πιο πάνω επιβάλλεται στην Ανόρθωση ποινή απαγόρευσης χρήσης της νότιας κερκίδας στην έδρα της για ένα αγώνα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια