Αν και η Βουλή βρίσκεται πλέον σε περίοδο θερινών διακοπών, πολύ σύντομα αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως, για να περάσει μεταξύ άλλων από ψήφιση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε στις 19 Ιουνίου από το Υπουργικό και ακολούθως κατατέθηκε στη Βουλή, όμως πήρε αναβολή (μετά από αίτημα του ΑΚΕΛ) η ψήφισή του την Πέμπτη (10/07), για να δοθεί χρόνος για περαιτέρω συζήτηση. Στόχος πλέον είναι να περάσει από τη Βουλή μερικές εβδομάδες πριν από την έναρξη της νέας σεζόν, με σκοπό να μπουν μπροστά οι αλλαγές πριν επιστρέψουν οι ομάδες στα γήπεδα.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πολλά σκληρά μέτρα, τα οποία όμως κρίνονται αναγκαία από τη στιγμή που ο χουλιγκανισμός έχει ξεφύγει. Ο βασικότερος στόχος του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση της ανωνυμίας, η οποία μέχρι σήμερα επιτρέπει στους ταραξίες να μετατρέπουν τους αθλητικούς χώρους σε αρένες μονομαχιών.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το νομοσχέδιο προκαλεί αντιδράσεις από πλευράς των οργανωμένων οπαδών και μάλιστα για πρώτη φορά στα χρονικά, οπαδοί που συνήθως βρίζονται μεταξύ τους και ενίοτε δέρνονται μέσα και έξω από τα γήπεδα, στάθηκαν πριν από μερικές μέρες δίπλα-δίπλα σε ειρηνική διαμαρτυρία στη Βουλή, φωνάζοντας συνθήματα κατά του νομοσχεδίου. Κυριότερό τους επιχείρημα είναι το «φακέλωμα», το οποίο θεωρούν ότι είναι κάτι αρνητικό.
Λανθασμένες εντυπώσειςΣτα ΜΜΕ και στην κοινή γνώμη κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα πολλές τοποθετήσεις για το νομοσχέδιο, με αρκετά όμως επιχειρήματα να δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις. Όπως για παράδειγμα με την πρόνοια του νόμου για απαγόρευση των όρθιων φιλάθλων στην κερκίδα. Ειπώθηκε το πιο κάτω οξύμωρο, ότι θα συλλαμβάνονται όσοι σηκώνονται από τη θέση τους για να πανηγυρίσουν ή να πάνε στην τουαλέτα. Αυτό που θα γίνεται είναι όσοι στέκονται συνεχώς άνευ λόγου θα δέχονται παρατήρηση από τους επιτηρητές. Αν συνεχίσουν να ενοχλούν τον γύρω κόσμο με τη συμπεριφορά τους, τότε θα ακυρωθεί για ένα διάστημα η κάρτα οπαδού τους, άρα θα χάσουν το δικαίωμα να πηγαίνουν γήπεδο.
Η τεχνολογία το κλειδί
Κάποια από τα βασικά επιχειρήματα όσων αντιδρούν για το νομοσχέδιο είναι ότι η κάρτα οπαδού δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Η αλήθεια είναι πως έχουν δίκιο. Όμως αν διαβάσουν το νομοσχέδιο, θα αντιληφθούν ότι η κάρτα οπαδού δεν προωθείται ως η λύση, αλλά απλώς ως το μέσο για να καταγράφονται τα στοιχεία όσων βρίσκονται στις κερκίδες.
Αυτό που θα λύσει (ή έστω θα περιορίσει αισθητά) το πρόβλημα της βίας, είναι η τεχνολογία, κάτι που θα δούμε πιο κάτω.
Πώς θα δουλέψει
Η χρήση της τεχνολογίας είναι το κλειδί για να πετύχει το νομοσχέδιο τον στόχο που είναι η αισθητή μείωση της βίας και της ανομίας που επικρατεί στα γήπεδα. Ας δούμε, λοιπόν, πώς θα εντοπίζονται οι ταραξίες των γηπέδων με ένα απλό παράδειγμα.
Κάρτα για εισιτήριο
Ας πάρουμε για παράδειγμα αγώνα του Εθνικού με μεγάλη ομάδα στο Δασάκι της Άχνας. Ο μεγάλος θα δικαιούται περίπου 2.000 εισιτήρια, τα οποία θα βγάλει προς διάθεση με τους συνήθεις τρόπους. Για να μπορεί ένας φίλαθλος να πάρει εισιτήριο, θα πρέπει να έχει εκδώσει κάρτα οπαδού. Οι κάρτες θα εκδίδονται μέσα από μια διαδικασία ενός λεπτού, με διάφορα τερματικά να προωθούνται (σωματεία και ΚΟΠ) και οργανωτή-χειριστή κατά πάσα πιθανότητα την Ομοσπονδία, ένα σώμα που αποτελείται από τα ίδια τα σωματεία.
Θα πηγαίνει ο φίλαθλος με την ταυτότητα (για επαλήθευση ότι όντως είναι αυτός που λέει ότι είναι), θα βγάζει φωτογραφία επί τόπου και ένα λεπτό μετά θα έχει την κάρτα οπαδού στην οποία θα αναγράφεται το όνομά του, η φωτογραφία του και ένας αριθμό μέλους. Στη βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί (υπολογίζεται πως τον πρώτο χρόνο θα εκδοθούν περίπου 80.000 κάρτες) θα περιλαμβάνονται όνομα, διεύθυνση διαμονής, τηλέφωνο και ημερομηνία γέννησης, στοιχεία που είναι απαραίτητα για να εντοπίζονται όσοι παρεκτρέπονται. Τα στοιχεία θα προστατεύονται με βάση τους υφιστάμενους νόμους περί προσωπικών δεδομένων.
Οι χούλιγκαν δεν θα πάνε
Απλώς και μόνο με την εισαγωγή της κάρτας οπαδού, γίνεται το πρώτο βήμα για πάταξη της βίας, αφού οι χούλιγκαν που αρέσκονται στο να δημιουργούν συνθήκες τρομοκρατίας στα γήπεδα, δεν θα πάνε οικιοθελώς να δώσουν τα στοιχεία τους και τη φωτογραφία του προσώπου τους σε ένα σύστημα που θα συνδυάζεται με τεχνολογικές δυνατότητες ανίχνευσης.
Επιστρέφοντας στο παράδειγμα του αγώνα Εθνικού με μεγάλη ομάδα (και χρησιμοποιούμε το συγκεκριμένο, λόγω του ότι το Δασάκι είναι το μικρότερο στάδιο α΄ κατηγορίας), με την αγορά εισιτηρίου, αμέσως στο σύστημα θα περαστεί ότι ο τάδε κάτοχος κάρτας οπαδού πήρε εισιτήριο για τον συγκεκριμένο αγώνα.
Την ημέρα του αγώνα και λόγω του ότι το Δασάκι π.χ. δεν διαθέτει ηλεκτρονικά τουρνικέ στις εισόδους, οι εκπαιδευόμενοι επιτηρητές που θα είναι στην υπηρεσία θα προμηθευτούν σκάνερ, τα οποία ήδη είναι διαθέσιμα. Οι μεγάλες ομάδες έχουν αρκετά στη διάθεσή τους όπως και ο ΓΣΠ που κατέχει καμιά 20αριά. Στα σκάνερ αυτά θα σκανάρονται τα εισιτήρια στην είσοδο και θα ενημερώνεται η λίστα των ατόμων που πήραν εισιτήριο ότι ο συγκεκριμένος βρίσκεται εντός σταδίου.
Άρα όλα τα γήπεδα θα μπορούν με τα κινητά σκάνερ να δουλεύουν σήμερα όπως το ΓΣΠ, με τη μόνη διαφορά ότι τα σκάνερ δεν αποτρέπουν το ανθρώπινο στοιχείο όπως γίνεται με τα τουρνικέ. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα λυθεί σταδιακά με την τοποθέτηση τουρνικέ σε όλα τα γήπεδα.
Φυσικά ακόμη και με τουρνικέ, υπάρχει πάντα η πιθανότητα ενός… ντου (όπως το αποκαλούν οι οπαδοί), κάτι το οποίο αποτελεί θέμα δημόσιας τάξης και ευθύνη της αστυνομίας για αποτροπή.
Μέσα στο γήπεδο
Το παιχνίδι αρχίζει και ο κόσμος παίρνει τις θέσεις του στην κερκίδα, με τη βοήθεια των επιτηρητών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 500 εκπαιδευμένοι επιτηρητές (stewards), μέσα από τις διαδικασίες που τρέχει ο ΚΟΑ με βάση τις οδηγίες της UEFA, ενώ μέχρι τη νέα σεζόν θα υπάρχουν χίλια άτομα που θα έχουν άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος του επιτηρητή. Οι ομάδες θα δικαιούνται να προσλαμβάνουν άτομα ως επιτηρητές μόνο από αυτή τη λίστα, αφού είναι πλέον κατοχυρωμένο επάγγελμα. Πρόκειται για το αποτέλεσμα του νόμου του 2012 περί επιτηρητών.
Παρά την αντίθετη πεποίθηση στην Κύπρο (άλλη μια λανθασμένη αντίληψη), η δουλειά του επιτηρητή δεν θα είναι να συλλαμβάνει ή να παρεμβαίνει σε τυχόν επεισόδια. Αλλά ο επιτηρητής θα προσφέρει υπηρεσίες, όπως ο ταξιθέτης στο σινεμά ή ο ξεναγός στο μουσείο. Θα βοηθά τον κόσμο να βρίσκει τη θέση του, να του δίνει πληροφορίες και να νιώθει άνετα στον χώρο, ως θεατής σε ένα αθλητικό γεγονός.
Η σύλληψη των ταραξιών θα γίνεται με άλλη διαδικασία…
Με το μάτι της κάμερας
Η βοήθεια που θα προσφέρουν τα στοιχεία στην κάρτα οπαδού και συγκεκριμένα η φωτογραφία, είναι το κλειδί για την ανίχνευση όσων παρανομούν στα γήπεδα. Και όταν λέμε παρανομούν, αυτό μπορεί να σημαίνει από το να ρίχνουν πέτρες, μέχρι να βρίζουν συνεχώς ή να έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους. Αυτές είναι συμπεριφορές που σήμερα θεωρούνται φυσιολογικές αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι και με το νέο νόμο περιθωριοποιούνται.
Στο Δασάκι της Άχνας, που είναι το παράδειγμά μας, αλλά και σε όλα τα γήπεδα της Κύπρου, ο ΚΟΑ έχει πρόσφατα εγκαταστήσει αναβαθμισμένο σύστημα CCTV με HD κάμερες, που είναι απλό σύστημα αλλά αρκετό για να μαζεύει τα απαραίτητα στοιχεία για ταυτοποίηση προσώπων. Στην περίπτωση επεισοδίων ή παρανομιών δεν θα παρεμβαίνουν οι επιτηρητές ή οι αστυνομικοί (θα βρίσκονται άλλωστε εκτός γηπέδου), αλλά θα λαμβάνονται οι φωτογραφίες των χούλιγκαν. Ακολούθως οι φωτογραφίες θα περάσουν από το σύστημα αναγνώρισης
προσώπων (face recognition) το οποίο θα είναι ενωμένο στο κεντρικό σύστημα και συγκρίνοντας με τα στοιχεία στην κάρτα οπαδού θα αναγνωρίζεται ο ταραξίας. Ακολούθως θα ενημερώνεται η αστυνομία, η οποία θα τον… επισκεφτεί στο σπίτι του για τα περαιτέρω.
Το σύστημα face recognition, επειδή στοιχίζει, δεν θα υπάρχει σε κάθε γήπεδο. Εκεί όπου δεν υπάρχει στο στάδιο, το φωτογραφικό υλικό των ταραξιών θα στέλνεται στο σύστημα που θα είναι στημένο στην ΚΟΠ.
Με βάση το πιο πάνω, αλλά και το θέμα με τα κινητά σκάνερ, καταρρίπτεται και το επιχείρημα των ιδιοκτητών σταδίων που λένε για το κόστος.
Τα εργαλεία του ΓΣΠ
Το ΓΣΠ είναι το εθνικό στάδιο της Κύπρου, αυτό που φιλοξενεί τις δύο λαοφιλέστερες ομάδες του τόπου και όλα τα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Γι’ αυτό τον λόγο οι ιδιοκτήτες του σταδίου (οι οποίοι παράλληλα είναι και πρωτεργάτες στη μάχη που γίνεται για πάταξη της βίας μέσω της εισαγωγής των σκληρών αλλά αναγκαίων μέτρων) προχωρούν σε επένδυση αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για αναβάθμιση της τεχνολογίας του χώρου.
Το ΓΣΠ είναι το μοναδικό που διαθέτει σήμερα τις παλαιού τύπου κάμερες του 1999, αφού σε συμφωνία με τον ΚΟΑ αποφασίστηκε ότι δεν θα μπουν οι σύγχρονες κάμερες που μπήκαν στα υπόλοιπα γήπεδα, αλλά το κονδύλι θα συμπληρωθεί με επιπλέον ποσό από τον ΓΣΠ με σκοπό να αγοραστούν (άμεσα) η τελευταίας τεχνολογίας έξυπνες κάμερες CCTV.
Οι κάμερες που προσεχώς θα εγκατασταθούν στο ΓΣΠ είναι υψηλής ευκρίνειας, με την καθεμία να έχει δώδεκα φακούς, με δυνατότητα ο κάθε φακός να ζουμάρει και να κλειδώνει αυτόματα σε εστίες προβλημάτων και να τραβά φωτογραφίες μέχρι να ληφθεί η κατάλληλη πόζα που θα επιτρέψει την ταυτοποίηση προσώπων να κάνει τη δουλειά της και την αστυνομία να μαζέψει τον χούλιγκαν ακολούθως στο σπίτι του.
Δηλαδή, οι νέες κάμερες του ΓΣΠ (που θα καλύπτουν όλες τις κερκίδες) θα μπορούν να κλειδώνουν στον χούλιγκαν που ανεβαίνει στα κάγκελα, την στιγμή που οι άλλοι φακοί της ίδιας κάμερας θα μπορούν να τραβάνε γενικά πλάνα ή να εστιάζουν αλλού.
Προς το παρόν η συγκεκριμένη τεχνολογία (η οποία συναντάται σήμερα μεταξύ άλλων σε Γουέμπλεϊ και Έμιρεϊτς) θα υπάρχει στο ΓΣΠ. Στα υπόλοιπα στάδια θα χρησιμοποιούνται τα αναβαθμισμένα συστήματα HD CCTV. Όμως αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα γήπεδα.
Η τεχνολογία
Η κάρτα οπαδού από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της βίας. Όμως με τον συνδυασμό με την τεχνολογία του 2014 και τις υπόλοιπες πρόνοιες του νόμου οι χούλιγκαν πλέον θα έχουν μεγάλο πρόβλημα στην τέλεση των σχεδίων τους που είναι η καταστροφή του ποδοσφαίρου.
Πλέον η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των βουλευτών, που καλούνται για μια φορά να αφήσουν στην άκρη τα πολιτικά παιχνίδια και να δουν τη μεγάλη εικόνα.
Άλλα ενδιαφέροντα
Η εισαγωγή της κάρτας οπαδού θα μπορέσει να βοηθήσει και σε άλλους τομείς, κάποια άμεσα και άλλα μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που προκληθούν επεισόδια από τη νότια ή τη βόρεια κερκίδα και η δικαστική αποφασίσει το κλείσιμο της κερκίδας, με την κάρτα οπαδού θα τιμωρούνται μόνο όσοι ήταν στη συγκεκριμένη κερκίδα στον συγκεκριμένο αγώνα, αφού θα ακυρωθεί η κάρτα τους για όσο διαρκεί η τιμωρία. Αυτό σημαίνει ότι οι ταραξίες (και όσοι ήταν γύρω τους αμέτοχοι) δεν θα μετακινηθούν σε άλλη κερκίδα, αλλά θα μείνουν εκτός σταδίου. Αυτό βοηθάει τους κατόχους εισιτηρίων στις οικογενειακές κερκίδων που θα μπορέσουν να δουν το επόμενο παιχνίδι με την ησυχία τους.
Μακροπρόθεσμα, η κάρτα οπαδού θα μπορέσει να λειτουργήσει και ως loyalty card που θα επωφελούνται οι ομάδες, αλλά και να λειτουργήσει κάποτε και ως εισιτήριο διαρκείας. Για παράδειγμα όσοι συνδέσουν την κάρτα τους με ομάδα, θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν σε εκπτώσεις και άλλα εμπορικά θέματα.
Γενικότερα, με την εισαγωγή της τάξης στα γήπεδα, το προϊόν (ποδόσφαιρο) θα βελτιωθεί και θα αυξηθούν στην τελική τα εισιτήρια, αφού με τους χούλιγκαν μακριά, ο κόσμος που σήμερα φοβάται να πάει γήπεδο (και δεν είναι λίγοι) θα επιστρέψουν.
Το κόστος της κάρτας
Κάποια επιχειρήματα των διαφωνούντων λένε για το κόστος της κάρτας οπαδού και το πού θα καταλήξουν τα χρήματα που θα πάνε σε αυτή. Υπάρχει αυτή την στιγμή εισήγηση όπως τα έσοδα από τις κάρτες οπαδού να πάνε πίσω στα στάδια, με σκοπό να μπουν μπροστά αναβαθμίσεις, όπως τουρνικέ κ.ά.
Του ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΟΥΣ στο K SPORTS της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ
0 Σχόλια
Όλα μπλέ και στην ενημέρωση...
Σχόλιο και άποψη με άποψη για την Ανόρθωση