Τα μέτρα για πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας - Τι ειπώθηκε στη δημοσιογραφική διάσκεψη

Στην παρουσίαση των μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας, προχώρησε σήμερα (18/07) η ποδοσφαιρική εταιρεία της Ανόρθωσης, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε.

Αναλυτικά η ομιλία του προέδρου, Χαράλαμπου Μανώλη:






«Το γήπεδο, ανέκαθεν ήταν ένας χώρος συνάθροισης και ψυχαγωγίας για τους φίλους και την οικογένεια. Ιδιαίτερα για μας τους Βαρωσιώτες, από το 1974 και μετά, το γήπεδο και ειδικά το «Αντώνης Παπαδόπουλος», είναι μια μικρή… επιστροφή στην Αμμόχωστο. Χώρος ανταμώματος με φίλους, συγχωριανούς, οικογένεια…

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια διώχνουμε τους υγιώς σκεπτόμενους φιλάθλους από τα γήπεδα. Είτε με τις πράξεις ορισμένων, είτε με την ανέχεια των πολλών, είτε με τη μη λήψη αποτελεσματικών μέτρων από μας, τις διοικήσεις.

Με το πέρας της περσινής χρονιάς και τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκειά της, αποφασίσαμε όπως αναλάβουμε δράση, ώστε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα, ξεκινώντας από το σπίτι μας, το «Αντώνης Παπαδόπουλος».

Τα όσα θλιβερά και απαράδεκτα συνέβησαν στην πρώτη προπόνηση, ήταν απλά μια υπενθύμιση για την αναγκαιότητα να επισπευθούν αυτά τα μέτρα, στα οποία θα αναφερθώ ευθύς αμέσως.

Μέτρα τα οποία έχουν προταθεί ή/και μελετηθεί από ειδικούς, έχουν κοστολογηθεί και αποτελούν το πρώτο μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας.

Νομοθεσία – Κανονισμοί

Το νομικό πλαίσια που χρειάζεται ώστε οι αγώνες να διεξάγονται σε ασφαλή πλαίσια, υπάρχει από χρόνια, ενώ η πολιτεία παρουσιάζεται αποφασισμένη να το ενισχύσει, θωρακίζοντας – νομικά – ακόμα περισσότερο τις Αρχές που ελέγχουν και εποπτεύουν τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών συναντήσεων.

Εμείς, ως Ανόρθωσις Αμμοχώστου, έχουμε θέσει ως στόχο

1. Nα εναρμονιστούμε πλήρως με τη Νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
2. Nα εφαρμόσουμε ρητά τους Πειθαρχικούς Κανονισμούς της ΚΟΠ.
3. Να συνεργαστούμε στενά με την Πολιτεία, την Αστυνομία, την Ομοσπονδία, τα ΜΜΕ και όλους τους αρμόδιους φορείς.

Η ύπαρξη ωστόσο νομοθεσίας και κανονισμών, αν και αναγκαία προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των αγώνων με ασφάλεια, δεν είναι όμως ικανή από μόνη της να το εξασφαλίσει. Χρειάζεται και η πιστή, απαρέγκλιτη εφαρμογή των κανόνων και κανονισμών.

Στάδιο «Αντώνης Παπαδόπουλος» - Υποδομή

Ξεκινώντας από τα του οίκου μας, το στάδιο «Αντώνης Παπαδόπουλος», κρίναμε απαραίτητο να προχωρήσουμε σε μια σειρά από αναβαθμίσεις και βελτιώσεις, με σημαντικό κόστος το οποίο θα αποσβεστεί από τη μείωση στα πρόστιμα, προκειμένου να κατορθώσουμε να παρέχουμε στους φιλάθλους μας τα επιθυμητά επίπεδα ασφάλειας.

Έχουν παραγγελθεί, και θα εγκατασταθούν πριν την έναρξη του πρωταθλήματος  νέα συστήματα validators, σε όλες τις εισόδους του γηπέδου.
Αναβάθμιση και πλήρης αξιοποίηση του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, το οποίο είναι εγκατεστημένο στο γήπεδο από το 2005. Το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης ελέγχεται από αστυνομικό, ειδικά εκπαιδευμένο και όχι από το προσωπικό της ομάδας.

Ψηλή περίφραξη με δίχτυ μπροστά από τα δύο πέταλα του σταδίου, για αποτροπή ρίψης αντικειμένων εντός του αγωνιστικού χώρου.
Αναβάθμιση του ρόλου του Υπεύθυνου Ασφαλείας Σταδίου, ο οποίος υφίσταται εδώ και δυο χρόνια, σύμφωνα πάντα με τη Νομοθεσία.

Στάδιο «Αντώνης Παπαδόπουλος» - Είσοδος και παραμονή στο γήπεδο

Πέραν από την υποδομή, μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται και στη διαδικασία εισόδου στο γήπεδο. Μέχρι και πέρσι, ο έλεγχος στις εισόδους γινόταν από την Αστυνομία.

8. Από φέτος, κατά την είσοδο στο στάδιο «Αντώνης Παπαδόπουλος», επιτηρητές (stewards) της Ανόρθωσης θα διενεργούν αυστηρό και εξονυχιστικό έλεγχο στους φιλάθλους. Ο αριθμός των επιτηρητών θα αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τόσο εντός όσο και εκτός σταδίου. Σε περίπτωση που επικίνδυνα αντικείμενα περάσουν στο στάδιο, οι επιτηρητές θα λογοδοτούν στους προϊσταμένους τους και αυτοί με τη σειρά τους στη διοίκηση αλλά θα λογοδοτούν και στον ίδιο το Νόμο.
9. Οι επιτηρητές θα ασκούν σχολαστικό έλεγχο στις εισόδους, κατά την προσέλευση των θεατών. Θα εισαχθεί το μέτρο του «face control», ώστε να απαγορεύεται η είσοδος σε άτομα που τελούν κάτω από την επήρεια οινοπνευματωδών ποτών ή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών και με τις πράξεις τους δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο είτε τους εαυτούς τους είτε άλλα άτομα γύρω τους.
10. Οι επιτηρητές θα παρατάσσονται με τρόπο τέτοιο, που να αποτρέπουν το φαινόμενο της εισόδου ατόμων στον αγωνιστικό χώρο. Σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι επιφορτισμένοι με την απομάκρυνση αυτών των ατόμων από το γήπεδο.
11. Απαγόρευση διάθεσης, κατοχής και χρήσης οινοπνευματωδών ποτών εντός του σταδίου.
12. Έχουν παραγγελθεί και θα χρησιμοποιούνται στις εισόδους, φορητοί ανιχνευτές μετάλλων, κατά την κρίση των επιτηρητών.
13. Σε παιχνίδια που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, θα χρησιμοποιούνται ειδικά ανιχνευτικά σκυλιά, για τον εντοπισμό επικίνδυνων αντικειμένων και εκρηκτικών (φωτοβολίδες, πυρσοί, κροτίδες κλπ).
14. Κατά την είσοδο στο γήπεδο, οι οπαδοί θα υποχρεούνται να αφαιρούν οτιδήποτε καλύπτει το πρόσωπό τους, προκειμένου να καταγράφονται από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Το ίδιο θα ισχύει και κατά την παραμονή τους στο γήπεδο, θα απαγορεύεται δηλαδή η κάλυψη του προσώπου με κουκούλες.

Στάδιο «Αντώνης Παπαδόπουλος» και άλλα στάδια

15. Απαγόρευση ανάρτησης πανό με υβριστικό, ρατσιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο. Στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» τα πανό θα πρέπει να εισέρχονται στο γήπεδο δυο ώρες πριν την έναρξη του παιχνιδιού.

Οπαδοί

Για την εφαρμογή μιας μεγάλης πλειοψηφίας από τα πιο πάνω μέτρα, είναι αναγκαία η επισήμανση των παραβατών και η απομάκρυνσή  τους από τα γήπεδα. Για τον λόγο αυτών, προχωρούμε στην:

16. Σύσταση ομάδας τήρησης της τάξης από τους ίδιους τους οπαδούς μας, σε συνεργασία με τους επιτηρητές.
17. Fan coaches στα πρότυπα πολλών ομάδων του εξωτερικού που θα έχουν υπό την ευθύνη τους ομάδες οπαδών, με στόχο να τις νουθετούν και να λειτουργούν προληπτικά, αποτρέποντας εκδηλώσεις βίας. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνεργασία με τον ΠΑΝΣΥΦΙ.
18. Συνομολόγηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης οπαδών, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς.
19. Καλλιέργεια κουλτούρας φίλαθλου πνεύματος με ειδική καμπάνια, σε συνεργασία με τα ΜΜΕ, τα οποία θεωρούμε ότι μπορούν και πρέπει να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

ΠΑΝΣΥΦΙ

20. Σύσταση τριμελούς επιτροπής από μέρους της διοίκησης, για συνεχή διαβούλευση και συνεργασία με τον ΠΑΝΣΥΦΙ.
21. Λειτουργία του προγράμματος fan coaches με τα μεγαλύτερα ηλικιακά στελέχη των οργανωμένων οπαδών να αναλαμβάνουν υπό την ευθύνη τους τα νεαρότερα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, θα ασκεί έλεγχο για την εφαρμογή των πιο πάνω σε μηνιαία βάση και θα αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων, προκειμένου να προβαίνει έγκαιρα στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

Έξι Δράσεις κατά της βίας: «Δείξε τη μαγκιά σου αλλιώς»

Την ίδια στιγμή, θέλουμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες να αποδεικνύουν ότι οι φίλαθλοι και οι οπαδοί στα γήπεδα μπορούν να συνεργαστούν τόσο εντός, όσο και εκτός σταδίων, έστω κι αν φέρουν φανέλες με διαφορετικά χρώματα.

Κοινός τόπος είναι οι φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, ιδιαίτερα σήμερα, που η κοινωνία μας μαστίζεται από την οικονομική κρίση και τα  προβλήματα που έχει αυτή συσσωρεύσει.

Σκοπός μας, είναι να φέρουμε κοντά φιλάθλους διαφορετικών ομάδων, να τους βάλουμε να αναμειχθούν μεταξύ τους, να συνεργαστούν, φέροντας ο καθένας ευδιάκριτα τα σήματα, χρώματα και εμβλήματα της δικής του ομάδας.

Αναφέρω επιγραμματικά τις έξι δράσεις στις οποίες θα προβούμε, για την επιτυχία των οποίων θέλουμε την συνεργασία όλων των οπαδών, όλων των ομάδων, ευελπιστώντας ότι σε λίγα χρόνια δεν θα χρειάζονται ούτε κιγκλιδώματα, ούτε κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, ούτε εξονυχιστικοί έλεγχοι για να παρακολουθήσουμε ένα απλό αγώνα ποδοσφαίρου.

Η παρούσα, αποτελεί ταυτόχρονα και κάλεσμα προς όλα τα Σωματεία για συστράτευση και συνεργασία, προκειμένου να επιτύχουμε τον κοινό σκοπό, που είναι να ξαναφέρουμε την οικογένεια πίσω στα γήπεδα, μέσα σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας.

22. Εκδήλωση στο «Πάρκο Ειρήνης» κοντά στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» το οποίο θα αφιερωθεί στη Διαμάντω. Η Διαμάντω, το κορίτσι που έχασε πρόσφατα τη μάχη με τον καρκίνο, βλέποντας τον αγώνα που έκαναν οι οπαδοί για να μαζέψουν χρήματα για την αποθεραπεία της, είχε ρωτήσει τον πατέρα της «γιατί οι οπαδοί, αφού δείχνουν ένα τόσο καλό και φιλάνθρωπο πρόσωπο, να κάνουν επεισόδια και να προβαίνουν σε πράξεις βίας και βανδαλισμούς;». Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, θα προσκληθούν άλλα Σωματεία και οργανωμένοι φορείς των οπαδών τους, με στόχο και σκοπό ο συγκεκριμένος χώρος να γίνει πλέον ένας τόπος που θα ενώνει και θα συνενώνει τους οπαδούς διαφορετικών ομάδων.
23. Διοργάνωση συνεδρίου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα, στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», όπου θα μετακληθούν ειδικοί από το εξωτερικό, με στόχο την επιμόρφωσή μας με πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν σε άλλες χώρες και πέτυχαν
24. Δυο εκδηλώσεις σε πόλεις εκτός Λάρνακας όπου εδρεύουμε προσωρινά (Λευκωσία & Λεμεσό) σε συνεργασία με τις τοπικές ομάδες (ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, Απόλλωνα, ΑΕΛ), για φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Στόχος, να δώσουμε το μήνυμα της συνεργασίας ανάμεσα στα Σωματεία, για ιερούς σκοπούς και υψηλότερα ιδανικά.
25. Πασχαλινό Τουρνουά Ακαδημιών με στόχο να περάσουμε στους νεαρούς ποδοσφαιριστές την κουλτούρα της υγιούς ενασχόλησης με τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο και της μεταξύ τους συνεργασίας. Το τουρνουά θα είναι διήμερο. Τη μια μέρα θα είναι καθαρά αγωνιστικό ενώ τη δεύτερη θα δημιουργηθούν μικτές ομάδες, ώστε οι μελλοντικοί ποδοσφαιριστές αλλά και φίλαθλοι να εμπεδώσουν τη μεταξύ τους συνεργασία και τον έμπρακτο σεβασμό στον αντίπαλο.
26. Επιλογή τεσσάρων εντός έδρας αγώνων (συμπεριλαμβανομένων παιχνιδιών υψηλού κινδύνου) για διεξαγωγή εκδηλώσεων τύπου φιέστας, παρουσία κόσμου και των δυο ομάδων, στον χώρο στάθμευσης του «Αντώνης Παπαδόπουλος». Ελπίζουμε σε αυτό να μας ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ομάδες, στις δικές τους έδρες. Θέλουμε οι ημέρες των αγώνων να είναι μέρες χαράς και διασκέδασης. Θέλουμε να βάλουμε φιλάθλους αντιπάλων ομάδων μαζί, να φάνε, να πιουν (μη οινοπνευματώδη ποτά), να γελάσουν, να διασκεδάσουν και μετά να μπουν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν ένα ποδοσφαιρικό αγώνα.

Όλα αυτά, θα αναλυθούν εκτενέστερα όταν πλησιάσουν οι ημερομηνίες πραγματοποίησης της κάθε δράσης.

Κλείνοντας, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τον κόσμο μας ξανά, ότι είμαστε αποφασισμένοι να επιδείξουμε μηδενική ανοχή στα φαινόμενα βίας και όσους πρωταγωνιστούν σε τέτοια επεισόδια. Δεν πρόκειται καμιά δικαιολογία ή απολογία να γίνει ανεκτή στο μέλλον, για τέτοιου είδους ξεσπάσματα.

Είμαστε αποφασισμένοι, να εφαρμόσουμε πλήρως τους νόμους και κανονισμούς, για να προστατεύσουμε πρώτιστα τον κόσμο μας, τις οικογένειες που έρχονται στα γήπεδα και φυσικά τα συμφέροντα της Ανόρθωσης, η οποία βαδίζει πλέον σε επαγγελματικά πλαίσια.

Η Ανόρθωσις Αμμοχώστου, είναι ένας Σύλλογος χτισμένος πάνω σε υψηλές αξίες και ιερά ιδανικά. Οι αρχές μας, δεν συμβαδίζουν με συμπεριφορές βίας και χουλιγκανισμού. Συνεπώς, αναμένουμε και απαιτούμε από όλους που επικαλούνται τον τιμητικό τίτλο «Ανορθωσιάτες», όπως συμπεριφέρονται ανάλογα με την Ιστορία και το μέγεθος αυτού του Σωματείου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια