Τ. Κετσπάγια: Αυτός ο τύπος τα έζησε όλα με την Ανόρθωση (vds-pics)



Λένε, πως οι πιο όμορφες ιστορίες, είναι αυτές που μοιάζουν σαν ένα παραμύθι. Αυτές που είναι βγαλμένες από τα πιο «απαγορευμένα» όνειρα και που δύσκολα, πολύ δύσκολα, μπορείς να σβήσεις από την μνήμη σου.
Είναι όμως και το άλλο. Όταν αρχίζεις να μιλάς για μια ιστορία, δεν μπορείς να διαγράψεις από το μυαλό σου το τέλος της. Κάποιες φορές είναι τόσο δύσκολο να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στα δύο, (ώστε να μην ξεφύγεις από την χρονική καταγραφή των γεγονότων), που όταν μιλάς για παράδειγμα για τον Τιμούρ Κετσπάγια, είναι αδύνατο να μην σκεφτείς της Ανόρθωσης.
Ο Γεωργιανός προπονητής βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ. Με αφορμή όμως το παιχνίδι της ομάδας του με την Ανόρθωση, ακολουθεί ένα αφιέρωμα, ή καλύτερα μια όμορφη ιστορία, όταν ο Τιμούρ μεγαλουργούσε σαν παίκτης, αλλά και σαν προπονητής της Ανόρθωσης.
Στην καριέρα του έζησε πολλά, κέρδισε τον σεβασμό σε Γεωργία, Αγγλία, Σκωτία, Ελλάδα και φυσικά... στην Κύπρο! Εδώ είναι που δοξάστηκε όσο πουθενά αλλού. Εδώ έγινε ένας ζωντανός Θρύλος και σύνθημα στα χείλη χιλιάδων φίλων της Ανόρθωσης. Ένα όνομα βαρύ σαν ιστορία. Τα όσα έζησε και πέτυχε με την Ανόρθωση, δεν είναι απλά σπουδαία. Έχουν περάσει στην ιστορία για πάντα.
Έλειπε κάτι στην αρχή, ένας τίτλος!
Ήταν καλοκαίρι του 1991 όταν ο Τιμούρ πάτησε το πόδι του στο «Αντώνης Παπαδόπουλος». Έμεινε για τρία χρόνια στην Ανόρθωση, γνώρισε την αποθέωση, μόνο που δεν πανηγύρισε κάποιο τίτλο. Παρά το ότι η «Κυρία» διεκδικούσε με αξιώσεις τον τίτλο, δεν ήταν γραφτό για τον Τιμούρ να σηκώσει τρόπαιο.
Το είπε... το έκανε και έγραψε ιστορία!
 Όταν ο Τιμούρ αποχωρούσε από την Ανόρθωση, είχε δώσει μια υπόσχεση. Πως κάποτε θα επέστρεφε. Αφού λοιπόν πέρασε από ΑΕΚ, Νιουκάστλ, Γουλβς και Νταντί, το 2002 επέστρεψε στην Ανόρθωση αποφασισμένος να κατακτήσει έναν τίτλο. Αυτό που ακολούθησε, ήταν κάτι το εντυπωσιακό...
Πέτυχε πολλά ο Τιμούρ. Σαν παίκτης αλλά και σαν προπονητής!
Την σεζόν 2002-03 η Ανόρθωση με τον Τιμούρ Κετσπάγια στη σύνθεση της τερμάτισε στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, αλλά κατέκτησε το Κύπελλο. Αυτός μάλιστα που σκόραρε το τελευταίο και κρίσιμο πέναλτι, ήταν ο Γεωργιανός γκολτζής. Την επόμενη σεζόν τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά για την Ανόρθωση που τερμάτισε στην 5η θέση και τότε ο Τιμούρ, αποφασίστηκε όπως αναλάβει ως παίκτης - προπονητής στην Ανόρθωση. Τεράστια η πρόκληση, αλλά πίστευαν όλοι στις δυνατότητες του. Και δικαιώθηκαν…
Όταν ο Τιμούρ «πλήγωσε» τον ΑΠΟΕΛ και «κλείδωσε» τον τίτλο για την Ανόρθωση
Την σεζόν 2004-05 ο Τιμούρ Κετσπάγια πανηγυρίζει το πρώτο πρωτάθλημα στην καριέρα του! Η Ανόρθωση κατακτά τον τίτλο με απολογισμό 20 νίκες, 5 ισοπαλίες και 1 ήττα! Απίστευτο ποδόσφαιρο από τον Τιμούρ, στους δρόμους οι Ανορθωσιάτες. Αποκορύφωμα εκείνης της σεζόν, ήταν η νίκη της Ανόρθωσης επί του ΑΠΟΕΛ με 3-2 μέσα στη Λευκωσία. Εκείνο το αξέχαστο χατ τρικ που σημείωσε ο Γεωργιανός μέσα στο ΓΣΠ και που ακόμη και σήμερα, είναι αντικείμενο συζήτησης.
Εκτός του ότι μετά από αυτό το «διπλό» η Ανόρθωση ήταν αγκαλιά με τον τίτλο, ήταν η βραδιά που υπήρχε ένας απόλυτος πρωταγωνιστής. Αυτός ήταν ο Τιμούρ Κετσπάγια. Τρελαμένοι οι φίλοι της Ανόρθωσης στο πέταλο, ένας ξεσηκωμός, που δεν υπάρχει! Η αποθέωση στο πρόσωπο του Τιμούρ, είναι καθολική. Η ομάδα της Αμμοχώστου «χρωστούσε» πολλά σε αυτόν τον τύπο, που έμοιαζε «εθισμένος» στην επιτυχία.
Το καλοκαίρι που ο Τιμούρ και η Ανόρθωση, έστειλαν αρκετό κόσμο στους δρόμους
Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, η Ανόρθωση συμμετέχει στο Champions League και στον 2ο γύρο, αντιμετωπίζει την Τουρκική Τραμπζονσπόρ. Ήταν η πρώτη φορά που μια κυπριακή ομάδα αντιμετώπιζε ομάδα από την Τουρκία και ο αγώνας, είναι πάρει Εθνικό ενδιαφέρον. Το ανεπανάληπτο 3-1 στο ΓΣΠ είχε στείλει χιλιάδες κόσμο στους δρόμους και το σύνθημα «Τιμουρ - Τιμούρ» ακουγόταν παντού.
Η επιτυχία ολοκληρώθηκε και μέσα στην Τουρκία. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, η Ανόρθωση ηττήθηκε με 1-0 αλλά κράτησε την πρόκριση. Μια επιτυχία που πανηγυρίστηκε σε όλο το νησί.
Εκείνη την σεζόν η Ανόρθωση κατέκτησε το Κύπελλο επικρατώντας με 3-2 της Ομόνοιας. Τότε, ο Τιμούρ ήταν πλέον μόνο προπονητής της ομάδας, αφού είχε κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια μερικές μέρες πριν τον τελικό.
Το αήττητο πρωτάθλημα!
Την σεζόν 2007-08 η Ανόρθωση έμοιζε ασταμάτητη. Η ομάδα του Τιμούρ Κετσπάγια κατέκτησε τον τίτλο αήττητη, σε σύνολο 32 αγώνων! Ένα επίτευγμα εξαιρετικό. Η Ανόρθωση ξεχώρισε από νωρίς και υπό την καθοδήγηση του Κετσπάγια κατέκτησε τον τίτλο, με διαφορά 11 βαθμών από τον ΑΠΟΕΛ.
Το καλοκαίρι που έγραψε ιστορία η Ανόρθωση! Που ο Τιμούρ έγινε... «αθάνατος»!
Η πορεία της Ανόρθωσης στο Champions League της σεζόν 2008-09, είναι η πιο πετυχημένη στην ιστορία της ομάδας. Μετά από δύο προκρίσεις, το συγκρότημα του Τιμούρ τέθηκε αντιμέτωπο με τον Ολυμπιακό, για την είσοδος στους ομίλους. Η Ανόρθωση κερδίζει με 3-0 το πρώτο παιχνίδι και παρά την ήττα με 1-0 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», πανηγυρίζει κάτι εντυπωσιακό!
Έγινε η πρώτη κυπριακή ομάδα που εξασφαλίζει είσοδος στους ομίλους του Champions League. Η Ανόρθωση έκανε φοβερά παιχνίδια απέναντι σε Ίντερ, Παναθηναϊκό και Βέρντερ.
Η αποχώρηση και η επιστροφή ως αντίπαλος...
Το 2009 ο Τιμούρ αποχωρεί από την Ανόρθωση και αυτός ο σπουδαίος παίκτης και προπονητής, αφήνει πίσω του μια τεράστια ιστορία και φανατικούς υποστηρικτές. Ακολούθησε η σύντομη παρουσία του στον πάγκο του Ολυμπιακού, το επιτυχημένο του πέρασμα από τον πάγκο της Εθνικής Γεωργίας, προτού υπογράψει στον ΑΠΟΕΛ. Το ερχόμενο Σάββατο, ο Τιμούρ θα τεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την ομάδα που έγραψε ιστορία.
Θα είναι δύσκολη συναισθηματικά βραδιά...
Αν και επαγγελματίας, το γεγονός ότι ο Κετσπάγια θα τεθεί αντιμέτωπος με την Ανόρθωση, είναι κάτι που ξεχωρίζει. Είναι σημείο αναφοράς και σίγουρα ο Γεωργιανός θα το έχει στο μυαλό του. Οι μνήμες που θα ξυπνήσουν, τα δύσκολα χρόνια που η ψυχή, το πάθος και το όραμα οδήγησαν την Ανόρθωση σε απίστευτες επιτυχίες. Η αγάπη που πήρε από τον κόσμο, η αναγνώριση στις τεράστιες του δυνατότητες.
Βεβαίως, ο Τιμούρ είναι πλέον προπονητής στον ΑΠΟΕΛ. Η ομάδα του βρίσκεται επικεφαλής και αήττητη στον βαθμολογικό πίνακα. Στόχος του να είναι οδηγήσει την ομάδα του σε άλλη μια επιτυχία, αλλά το βράδυ του Σαββάτου, θα είναι δύσκολο συναισθηματικά για τον Γεωργιανό κόουτς. Δεν χρειάζονται και αναλύσεις για αυτό.
Αυτός ο τύπος, τα έζησε όλα με την Ανόρθωση. Αυτό, δεν μπορεί να το διαγράψει κανείς και όσα χρόνια και να περάσουν, θα είναι πάντα δύσκολο το να βρίσκεται αντίπαλος αυτής της ομάδας. Πόσο μάλλον όταν είναι η πρώτη του φορά…

πηγη: themasports.com
0t


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια