Κωστας Κουτσοκουμνης : «Απαιτείται εθνική πολιτική στον αθλητισμό»



Οι νέες οικονομικές συνθήκες, οι επιπτώσεις στο ποδόσφαιρο και η ανάγκη για στήριξη του από την πολιτεία, η καταπολέμηση της βίας με αναδιάρθρωση στις αθλητικές δομές αλλά και η αναγκαιότητα για εθνική πολιτική στον αθλητισμό είναι κάποια από τα σημεία στα οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά ο Πρόεδρος της ΚΟΠ κ. Κωστάκης Κουτσοκούμνης στη σημερινή εκδήλωση του ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Κουτσοκούμνη στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία:

«Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ και εγώ προσωπικά σας καλωσορίζω για ακόμη μια χρονιά στην κορυφαία ετήσια εκδήλωση του ποδοσφαίρου.


Μια χρονιά που δυστυχώς για το ποδόσφαιρο και τον τόπο μας επισκιάζεται από το τις οικονομικές εξελίξεις στο τόπο μας, τις δυσοίωνες προβλέψεις για το άμεσο μέλλον αλλά και την αυξημένη ανεργία ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.

Το ποδόσφαιρο πληρώνει και θα πληρώσει πολλαπλά και ποικιλοτρόπως την σημερινή οικονομική κατάσταση του τόπου. Οι χορηγοί έχουν στερέψει. Οι ελάχιστοι που παραμένουν στον χώρο ζητούν δικαιολογημένα μείωση συμβολαίων ή δεν πληρώνουν. Το εισόδημα από τα εισιτήρια ήδη παρουσιάζει πτώση. Πτώση που θα συνεχίσει και την επόμενη χρονιά, παρόλο που φέτος είχαμε μια μικρή αύξηση στο σύνολο των εισιτηρίων.

Τα τηλεοπτικά συμβόλαια αναμένεται να μειωθούν σοβαρά με την πρώτη ευκαιρία. Οι χορηγίες από τον ΚΟΑ καταργούνται η μία μετά την άλλη. Αυξάνεται ο φόρος θεάματος και καταργείται η επιχορήγηση του από τον ΚΟΑ. Η κυβερνητική χορηγία εδώ και δυο-τρία χρόνια έχει σταματήσει. Η μόνη ανοχή, όχι χορηγία, που έχουμε είναι σε ότι αφορά την καταβολή των φόρων στο κράτος, γεγονός που έχει εξασφαλίσει για κάποια σωματεία φέτος τη συμμετοχή μας στα διασυλλογικά πρωταθλήματα ΟΥΕΦΑ. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Οικονομικών.

Η ανεργία και η αβεβαιότητα στους νέους δημιουργεί νέα ήθη παραβατικότητας από τα οποία το ποδόσφαιρο υποφέρει στο μέγιστο βαθμό. Οι χουλιγκανισμοί, οι κροτίδες, οι εμπρησμοί κλπ που είδαμε φέτος στα στάδια και έξω από αυτά ήταν μόνο η αρχή. Το κόστος για τα σωματεία αυτών των εκδηλώσεων βίας καθιστά την λήψη άμεσων μέτρων απόλυτα αναγκαία.

Καλείται λοιπόν, στις κρισιμότατες τούτες στιγμές ο παράγοντας, ο πρόεδρος, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κάθε σωματείου, να στηρίξουν εντελώς μόνοι το πλέον δημοφιλές άθλημα, να στηρίξουν μόνοι τις ακαδημίες του ποδοσφαίρου, να δώσουν ελπίδα και υγεία στα παιδιά μας, να δημιουργήσουν ανταγωνιστικές ομάδες με πενιχρούς μέχρι μηδενικούς πόρους, να διατηρήσουν την ιδέα του σωματείου τους ζωντανή, κάποια από αυτά ήδη εκτοπισμένα σωματεία.

Καλούνται οι διοικήσεις να εξεύρουν και τους τρόπους προστασίας του αθλήματος από την παραβατικότητα των νέων που βλέπουμε. Διοικήσεις, άτομα, (εσείς) τα οποία επίσης έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την κρίση. Πόσο θα αντέξουν λοιπόν αυτό το βάρος; Πολύ λίγο ή καθόλου.

Η ΚΟΠ με την συνετή οικονομική της πολιτική όλα τούτα τα χρόνια έχει δημιουργήσει αποθέματα και με αυτά θα προσπαθήσει να αυξήσει τις χορηγίες σε είδος. Θα δώσει μέρος από τα συσσωρευμένα της κέρδη σε όλα της τα σωματεία. Θα είναι όμως αρκετό; Το αμφιβάλλω.

Και όμως, διαχρονικά σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις έχουν αγνοήσει όχι μόνο τα οικονομικά του αθλητισμού αλλά και τις γενικότερες του αξίες ειδικότερα σε ότι αφορά την υγεία των νέων. Διαχρονικά έχει επίσης αγνοηθεί η συμβολή του ποδοσφαίρου στην οικονομία του τόπου και την απασχόληση αλλά και οι διαπιστώσεις και εισηγήσεις της Λευκής Βίβλου του Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Λευκή Βίβλος λοιπόν καταγράφει,

Αν και γενικώς δεν υπάρχουν βάσιμα και συγκρίσιμα στοιχεία για την οικονομική βαρύτητα του αθλητισμού, η σημασία του επιβεβαιώνεται από μελέτες και αναλύσεις των εθνικών λογαριασμών, από τα οικονομικά των σημαντικότερων εθνικών εκδηλώσεων, καθώς και από το κόστος της έλλειψης σωματικής άσκησης, συμπεριλαμβανομένης της γήρανσης του πληθυσμού. Σύμφωνα με μελέτη που υποβλήθηκε στο πλαίσιο της Αυστριακής Προεδρίας το 2006, ο αθλητισμός δημιούργησε προστιθέμενη αξία 407 δισεκατομμύρια ευρώ το 2004, ποσό που αντιστοιχεί στο 3.7% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημιούργησε 15 εκατομμύρια θέσης εργασίας, δηλαδή εξασφάλισε απασχόληση το 5.4% του εργατικού δυναμικού.

Και συνεχίζει...

Σε πολλά κράτη μέλη ο αθλητισμός χρηματοδοτείται εν μέρει μέσω φόρου ή εισφοράς σε κρατικές ή με κρατική άδεια λειτουργίας υπηρεσίες τυχερών παιγνιδιών και λαχείων. Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να εξετάσουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος διατήρησης και ανάπτυξης ενός βιώσιμου χρηματοδοτικού μοντέλου για την μακροχρόνια στήριξη των αθλητικών οργανώσεων.

Πιο είναι το βιώσιμο χρηματοδοτικό μοντέλο για την Κύπρο; Ακόμη το ψάχνουμε, μέσα από ένα ξεπερασμένο αθλητικό σύστημα, αυτό που συντηρείται από πολιτειακές δομές που λειτουργούν επί το πλείστο πελατειακά και με το αποφασίζω για σας χωρίς εσάς. Είναι επείγον, κατεπείγον, τόσο για την διατήρηση του ποδοσφαίρου αλλά και του αθλητισμού γενικότερα, αλλά και για την συντήρηση του κοινωνικού κυττάρου που ονομάζεται σωματείο να βρεθούν λύσεις σε συνεργασία με την πολιτεία.

Σε μια τέτοια περίοδο η συνεισφορά του αθλητισμού στο ΑΕΠ της χώρας αλλά και η συνεισφορά στην απασχόληση είναι θέματα επίκαιρα ενόψει των καιρών που διανύουμε. Εμείς θα είμαστε στη διάθεση του όποιου υπεύθυνου Υπουργού για ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση θέσεων.

Αν δεν βρεθούν οι λύσεις τώρα, και δυστυχώς η ΚΟΠ δεν μπορεί από μόνη να συντηρήσει το ποδόσφαιρο σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο θα έχουμε κλείσιμο ακαδημιών και σωματείων, αλλά θα έχουμε και αρκετά άλλα σωματεία που δεν θα βρίσκουν διοικήσεις, ιστορικά σωματεία που θα βάλουν λουκέτο και σωματεία που θα υποβιβαστούν σε χαμηλότερες κατηγορίες από την ΦΙΦΑ.

Ο ποδοσφαιρικός χάρτης χωρίς αναφορά σε μικρά ή μεγάλα σωματεία θα αλλάξει άρδην για να μην αναφέρω τις ζημιές που θα έχουμε σε ότι αφορά την εκπροσώπηση μας στην Ευρώπη.

Σωματεία δε που δεν θα βρίσκουν διοικήσεις, θα είναι εύκολη λεία για κάθε λογής παράγοντες που θα ενδιαφέρονται όχι για την ουσία αλλά για το κέρδος, ανεξάρτητα από το κόστος στο άθλημα.

Το ποδόσφαιρο, αυτό που μας έδωσε τις αξέχαστες στιγμές στην Ευρώπη, που μας γέμισε με υπερηφάνεια και έπαρση όσο τίποτα άλλο τα τελευταία χρόνια, ο κατά γενική ομολογία καλύτερος πρεσβευτής της χώρας μας στο εξωτερικό, που με τις διεθνής του επιτυχίες προκάλεσε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο σε σεβασμό για την Κύπρο, αιμορραγεί και πεθαίνει συντηρούμενο από τους πολύ λίγους ιδιώτες που και αυτοί έχουν στεγνώσει.

Ναι απαιτείται εθνική πολιτική για τον αθλητισμό αλλά αυτή δεν θα προέλθει από ερασιτέχνες. Χρειάζεται και όραμα αλλά και επαγγελματισμός για να πάμε μπροστά. Καλούμε την πολιτεία να πάρει αποφάσεις έστω και την τελευταία αυτή στιγμή. Ο δικές της αθλητικές δομές χρειάζονται αναδιάρθρωση, το ίδιο και τα αθλητικά προγράμματα που μερικά είναι ανέπαφα για δεκαετίες. Ο αθλητισμός χρειάζεται επένδυση σε όλα τα επίπεδα. Για τα παιδιά μας, για την υγεία τους.

Δυστυχώς πέραν των προβλημάτων που έχω αναφέρει πιο πάνω οφείλω να αναφέρω, γιατί είναι και επίκαιρο, την μαζική έλευση κόκκινων φακέλων από τον τρίτο όμιλο του πρωταθλήματος γεγονός που έχει καταρρακώσει την αξιοπιστία όχι μόνο του τρίτου ομίλου αλλά και ολόκληρου του πρωταθλήματος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συναισθάνεται μαζί με πολλούς υγιείς φιλάθλους οι οποίοι εύκολα μπορούν να προσθέσουν το ένα με το ένα, την κατάντια του τρίτου ομίλου. Γι' αυτό και αποφασίσαμε την διπλή διαβάθμιση για τον συγκεκριμένο όμιλο. Ένα μικρό μέτρο προστασίας. Δυστυχώς το Κυπριακό νομικό σύστημα και η έκταση της δικαιοδοσίας της αστυνομίας είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την εξιχνίαση των φακέλων. Αυτό είναι ένα γεγονός με το οποίο θα πρέπει ζήσουμε.

Από την άλλη η ΚΟΠ δεν μπορεί να υποθέτει, έστω και αν έχει ενδείξεις, για το ποιος οι ποιοι είναι οι ένοχοι και να τιμωρεί κατά το δοκούν με οποιοδήποτε τρόπο. Το συγκεκριμένο θέμα είναι από τα πλέον δύσκολα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Οι εποικοδομητικές εισηγήσεις είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες. Όχι όμως η ανούσια κριτική για χάρη της κριτικής τόσο για την ΚΟΠ όσο και για την αστυνομία. Αν η Βουλή δώσει τις απαραίτητες εξουσίες στην αστυνομία, τότε ναι, θα μπορούμε να ελπίζουμε.

Οφείλουμε να πούμε και τούτο. Αξιόπιστα πρωταθλήματα ανθίζουν και σε ότι αφορά τους χορηγούς και τις χορηγίες. Οι κόκκινοι φάκελοι και γενικά η όλη ατμόσφαιρα που επικρατεί δυστυχώς ζημιώνουν το ποδόσφαιρο και σε αυτό τον τομέα.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου συγχαίρω όλους τους πρωταθλητές αλλά και αυτούς που έλαβαν μέρος, χωρίς την παρουσία και την προσπάθεια των οποίων οι πρωταθλητές θα ήταν φτωχότεροι.

Ιδιαίτερα συγχαρητήρια απευθύνω σε όσους θα συμμετάσχουν στα πρωταθλήματα Ευρώπης. Εύχομαι επιτυχίες αλλά και νέα συγκομιδή βαθμών, στην κατάταξη ΟΥΕΦΑ. Για να συνεχίσουμε με διπλή συμμετοχή στο Champions League μετά το 2014 χρειαζόμαστε και φέτος το πρόσθετο κάτι τι. Ελπίζω και εύχομαι οι εκπρόσωποι μας να μας το δώσουν. Πιστεύω πως μπορούν και τους έχω εμπιστοσύνη.

Ευχόμαστε στις μεθαυριανές ομάδες του Τελικού Κυπέλλου Coca - Cola, ΑΕΛ και Απόλλωνα καλή τύχη και πάνω από όλα να διεξαχθεί ένας αγώνας αντάξιος του θεσμού μέσα σε πλαίσια σεβασμού από όλους προς όλους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε φέτος να απονείμει το Αριστείο στην ΑΕΛ για την συμμετοχή της στους ομίλους του Europa League όπως έπραξε και στο παρελθόν με τις ομάδες μας. Εύγε στην ΑΕΛ.

Τιμητικές Διακρίσεις λαμβάνουν, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, όχι μόνο γιατί επί πέντε συναπτά έτη κατακτά το τρόπαιο του καλύτερου προπονητή σύμφωνα με ψηφοφορία των ομολόγων του αλλά και γιατί πρόσφερε στο Κυπριακό ποδόσφαιρο (όχι μόνο στο ΑΠΟΕΛ) από την θέση του, όσο κανένας άλλος προπονητής. Κυριότερα, η τιμητική τούτη διάκριση αντανακλά και στο ήθος του ανθρώπου γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο Στέλιος Χρίστου, Πρόεδρος της ΑΕΖ Ζακακίου ο οποίος επί 57 χρόνια, από το 1956, σε ηλικία 19 ετών, είναι πρόεδρος της ΑΕΖ και την διατηρεί ζωντανό το σωματείο του παρόλες τις δύσκολες εποχές που έχει περάσει.

Η Αγγέλα Κυριάκου, η δική μας Αγγέλα η οποία μας εκπροσώπησε και εκπροσωπεί με την σφυρίχτρα της σε μεγάλα ποδοσφαιρικά γεγονότα του εξωτερικού, στο γυναικείο ποδόσφαιρο.

Στον Ανδρέα Χατζηβασιλείου για το επίπονο αλλά και θαυμαστό του έργο αναφορικά με την ιστορία του Κυπριακού Αθλητισμού στην οποία το ποδόσφαιρο κατέχει προεξέχουσα θέση.

Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ όλους πρωταθλητές μας όλων των κατηγοριών, όλα τα σωματεία μέλη μας για την συμμετοχή τους στα πρωταθλήματα μας, τις χιλιάδες των αθλητών μας που νυχτοξημερώνονται στα γήπεδα και βέβαια τον κόσμο που μας στήριξε.

Ευχαριστίες απευθύνω και προς τους χορηγούς μας, στα μέλη των επιτροπών μας για την ανιδιοτελή τους προσφορά, στον Γενικό Διευθυντή και το προσωπικό της ΚΟΠ, στα σωματεία μας για το έργο που επιτελούν αλλά και σε όλους εσάς που με την παρουσία σας απόψε τιμάτε εμάς αλλά κυριότερα τους πρωταθλητές στους οποίους η βραδιά είναι αφιερωμένη».