Γκονζάλο Γκαρσία : "Eλπίζω ο κόσμος να είναι δίπλα μας και στις ήττες"


Συνέντευξη στην ιστοσελίδα balla.com.cy έδωσε ο Ουρουγουανός μεσοεπιθετικός της ομάδας μας Γκονζάλο Γκαρσία.

Αναλυτικά οι δηλωσεις:


Ξεκίνησε πολύ καλά η ομάδα στο πρωτάθλημα με τη νίκη επί της Ομόνοιας. Ήταν θεμελιώδες ένα τέτοιο ξεκίνημα μετά την ευρωπαϊκή αποτυχία;

Η αλήθεια είναι πως ναι, γιατί είχαμε ένα κακό παιχνίδι στην Σουηδία. Είναι σημαντικό να ξεκινάς στο πρωτάθλημα με ένα θετικό αποτέλεσμα και απέναντι σε μία δυνατή ομάδα, όπως η Ομόνοια. Ευτυχώς πήγαν όλα καλά και ξεκινήσαμε καλά.

Ήταν ένας μήνας δύσκολος για εσάς τους παίκτες μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό και όσα ακολούθησαν με την αλλαγή προέδρου, προπονητή;

Ναι, ήταν πολύ περίεργη κατάσταση. Κάναμε προπονήσεις με έναν προπονητή που γνωρίζαμε ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει. Για κάποιο διάστημα ήμασταν χαμένοι μέχρι που ήρθε ο νέος προπονητής. Άλλαξε και ο πρόεδρος, ήταν όλο το σκηνικό μία τρέλα. Τώρα έχει ηρεμήσει η κατάσταση κι ελπίζουμε να πάει καλά.

Ένας παίκτης μπορεί να παραμείνει συγκεντρωμένος στη δουλειά του, στο ποδόσφαιρο, όταν συμβαίνουν όλα αυτά γύρω του;

Λίγο από όλα. Υπάρχουν στιγμές αβεβαιότητας όπου αναρωτιέσαι τι θα συμβεί με την ομάδα, με τον νέο πρόεδρο, αλλά εμείς όταν πάμε να παίξουμε ή να προπονηθούμε, κάνουμε αυτό που μας αρέσει. Άρα δουλεύουμε και το διασκεδάζουμε.

Τώρα που έχει περάσει κάποιο διάστημα, μπορείς να δώσεις κάποια εξήγηση για το παιχνίδι με τη Γκέφλε στη Σουηδία;

Ήταν ένα πολύ κακό παιχνίδι. Παίξαμε πολύ άσχημα. Δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι, δεν πιέζαμε. Μας έλειψε καρδιά σε εκείνο το παιχνίδι και ήμασταν πολύ κακοί και στην τακτική. Ήταν ένας συνδυασμός πραγμάτων που μας οδήγησαν στην ήττα με 4-0.

Κατανοείς την κριτική του κόσμου τότε;

Όχι, γιατί δεν καταλαβαίνω ελληνικά.

Εννοώ αν καταλαβαίνεις γιατί ο κόσμος ασκούσε έντονη κριτική…

Δεν ξέρω αν μας έκαναν έντονη ή λιγότερη έντονη κριτική. Καταλαβαίνω ότι το 4-0 είναι πολύ κακό αποτέλεσμα, αλλά δεν ήμασταν σε καλή φάση σε εκείνο το ματς.

Υπήρχε ικανοποιητικό διάστημα με τον κ. Κασσιανό για να τον κρίνεις ως προπονητή;

Όχι, δεν ήμασταν για μεγάλο διάστημα μαζί. Θα ξέρουν καλύτερα οι παίκτες που ήταν από την αρχή στην ομάδα. Μου φάνηκε καλός άνθρωπος και ήταν καλός με τους παίκτες.

Ο νέος προπονητής πώς είναι;

Εγώ είμαι πολύ ικανοποιημένος μαζί του. Πιστεύω ότι όλη η ομάδα είναι ικανοποιημένη. Μετά από αυτές τις 10 μέρες που ήμασταν με τον προηγούμενο προπονητή και ξέραμε ότι θα φύγει, ήταν όλοι κάπως απογοητευμένοι και στάσιμοι. Ήρθε και μας έδωσε νέο αέρα, έβαλε ένταση στη δουλειά, μας έδωσε μία σειρά από πράγματα που χρειαζόμασταν και τώρα μένει να συνεχίσουμε όπως στην πρεμιέρα.

Ήσασταν λίγες εβδομάδες με το νέο προπονητή. Ήταν εύκολο να κερδίσετε την Ομόνοια;

Όχι, αν δεις το παιχνίδι, δεν ήταν εύκολο. Δουλέψαμε πολύ, τρέξαμε πολύ. Ήταν ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, είχαμε τύχη σε κάποιες στιγμές. Εντάξει, μπορεί να παίξαμε πολύ καλό ποδόσφαιρο, αλλά ήταν ένα παιχνίδι που απαιτούσε πολλή δουλειά και δουλέψαμε πολύ για να κερδίσουμε. Όλοι οι παίκτες ήταν σωστοί, ήταν πολύ συγκεντρωμένοι, δούλεψε πολύ. Αλλά είναι προφανές ότι πρέπει να βελτιωθούμε πολύ.

Σε ποια κομμάτια του παιχνιδιού;

Με τη μπάλα. Με την Ομόνοια δεν είχαμε πολλή ώρα τη μπάλα στα πόδια μας. Ήμασταν μία ομάδα που δούλεψε πολύ, αλλά μας έλειψε η καλή κυκλοφορία της μπάλας. Και αρκετά ακόμη πράγματα. Αλλά από την άλλη βελτιωθήκαμε ήδη αρκετά σε ένταση και στη δουλειά, στοιχεία που μας έλειπαν.

Είναι μία νίκη που μπορεί να βοηθήσει περισσότερο στην ψυχολογία των παικτών, του κόσμου, όλων;

Ναι, σίγουρα, μας δίνει κάποια αυτοπεποίθηση, γιατί προερχόμασταν από την ήττα στην Ευρώπη. Αλλαγή προέδρου, προπονητή, έγιναν πολλά. Μας έλειπαν και αρκετοί παίκτες. Ο Μάρκο και ο Μάκος έπαιξαν σε άλλες θέσεις και τα πήγαν καλά. Ήμασταν όλοι πολύ συγκεντρωμένοι. Αυτό μας δίνει αυτοπεποίθηση, ότι ακόμη κι όταν λείπουν τόσοι παίκτες, όσοι αγωνίζονται παίζουν για την ομάδα.

Ο κόσμος απογοητεύτηκε με την Ευρώπη. Πιστεύεις ότι είναι στο χέρι σας να τους φέρετε πάλι πίσω στο γήπεδο;

Οι φίλαθλοι πρέπει να είναι δίπλα στην ομάδα και στις νίκες και στις ήττες. Υποθέτω ότι θα είναι στο γήπεδο. Εμείς προσπαθούμε πάντα να κάνουμε το καλύτερο για να είναι και ο κόσμος ικανοποιημένος. Ελπίζω οι φίλαθλοι να είναι μαζί μας και όταν κερδίζουμε και όταν χάνουμε. Τους χρειαζόμαστε περισσότερο όταν χάνουμε.

Σίγουρα πάντως νίκες, όπως απέναντι στην Ομόνοια, βοηθούν ώστε να ανακτήσει ο κόσμος την εμπιστοσύνη του στην ομάδα…

Ασφαλώς. Και σε εμάς δίνει αυτοπεποίθηση. Επαναλαμβάνω, όμως, ελπίζω ο κόσμος να είναι δίπλα μας και στις ήττες.

Ακολουθεί και νέο ντέρμπι τη δεύτερη αγωνιστική, απέναντι στον Απόλλωνα. Πώς το βλέπεις;

Θα είναι κι αυτό πολύ δύσκολο, όπως και με την Ομόνοια. Την τελευταία φορά που παίξαμε με τον Απόλλωνα ήταν τον Αύγουστο, τη μέρα που ήρθα, και χάσαμε 0-5 σε φιλικό παιχνίδι. Ο Απόλλωνας φαίνεται πολύ καλή ομάδα. Αυτό που είδα εκείνη τη μέρα μου άρεσε. Έχει καλούς παίκτες. Μπήκε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Σίγουρα θα είναι δύσκολος αντίπαλος. Θα δούμε τι θα γίνει…

Ο στόχος πρέπει να είναι το πρωτάθλημα;

Ο στόχος; Θα δούμε… Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί το πρωτάθλημα. Είναι εύκολο να λες πως στόχος είναι το πρωτάθλημα, αλλά θα πρέπει να δούμε τι ομάδα έχουμε και για τι είναι ικανή να παλέψει. Σίγουρα όταν είσαι σε μία ομάδα, όπως η Ανόρθωση, πάντα σκέφτεσαι ότι πρέπει να παλέψεις για το πρωτάθλημα. Αλλά θα δούμε αγωνιστική-αγωνιστική πού θα είμαστε.
Ποιο είναι το κλειδί για να διεκδικήσετε το πρωτάθλημα;

Πρέπει να δουλέψουμε πολύ. Πρέπει να βελτιώσουμε πολλά. Είναι πολλά που πρέπει να λειτουργήσουν, οι παίκτες, η ομάδα… Είναι δύσκολο όταν έρχονται δέκα νέοι παίκτες να σκέφτεσαι ότι η ομάδα μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει. Με δέκα νέους παίκτες δεν ξέρεις αν θα υπάρξει χημεία μεταξύ των παικτών, ο προπονητής ήρθε πριν από δύο εβδομάδες. Είναι πολλά που θα πρέπει να δούμε με το χρόνο.

Η Ανόρθωση κάθε χρόνο μιλάει για πρωτάθλημα. Φέτος έχουν αλλάξει κάπως τα πράγματα και δεν γίνεται τόση κουβέντα για το πρωτάθλημα. Είναι και τακτική αυτό για να μην υπάρχει μεγάλη πίεση;

Δεν το ξέρω αυτό. Πίεση πάντα υπάρχει γιατί βρίσκεσαι σε μία ομάδα, όπου οι οπαδοί της περιμένουν πολλά από την ομάδα. Δεν ξέρω αν είναι τακτική ή όχι, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, είναι δύσκολο. Θα δούμε πώς εξελίσσεται το πρωτάθλημα, πώς θα είμαστε, πώς θα είναι οι αντίπαλοί μας. Πάντα στοχεύεις στο καλύτερο.

Φέτος έχουμε ένα κάπως διαφορετικό πρωτάθλημα λόγω των οικονομικών προβλημάτων σε όλες τις ομάδες. Οι παίκτες επηρεάζονται όταν υπάρχουν τέτοια προβλήματα;

Ασφαλώς! Και σε εμάς. Ήρθαν νέοι παίκτες, είχαμε αυτή την ήττα, άλλαξε ο πρόεδρος, ο προπονητής, δεν ξέρω αν υπάρχουν οφειλές στους παίκτες. Δεν είναι εύκολο, επηρεάζουν αυτά τους παίκτες. Κι εμείς, και οι παίκτες του Ερμή και οι παίκτες της Άχνας και όλων των ομάδων έχουμε προβλήματα. Και προφανώς δεν είναι εύκολο. Είναι πιο εύκολο, όταν όλα είναι καλά και ήρεμα, ο παίκτης ασχολείται μόνο με το παιχνίδι. Διαφορετικά έχεις κι άλλες ανησυχίες και είναι λογικό, όπως θα συνέβαινε με κάθε εργαζόμενο. Αν έχεις άγχος και άλλες ανησυχίες, έχεις περισσότερα προβλήματα.

Με την κρίση να επηρεάζει και το ποδόσφαιρο, περιμένεις ένα πρωτάθλημα ποιοτικό ή λιγότερο ποιοτικό;

Πιστεύω ότι όλα τα πρωταθλήματα έπεσαν επίπεδο και είναι λογικό. Αν έπεσε το επίπεδο του ισπανικού ή του ολλανδικού πρωταθλήματος… Τόσα πρωταθλήματα έπεσαν επίπεδο, σχεδόν όλα. Οπότε είναι λογικό να πέσει κι εδώ, υποθέτω, θα το δούμε μέσα στη χρονιά.

Είναι δικαιολογημένοι οι παίκτες όταν δεν παίζουν καλά, αν είναι για μήνες απλήρωτοι; Δεν αφορά στην Ανόρθωση η ερώτηση, είναι γενική…

Δηλαδή αν είσαι σερβιτόρος και σου πέσει η κόκα κόλα δεν θα σε πληρώσουν; Όλοι οι εργαζόμενοι θέλουν να αμείβονται. Πρέπει και οι παίκτες να αμείβονται, όπως κάθε εργαζόμενος. Όπως έναν σερβιτόρο ή έναν τραπεζικό υπάλληλο. Και οι πολιτικοί κάνουν τα πράγματα λάθος, αλλά πληρώνονται. Σίγουρα δεν είναι δικαιολογημένοι οι παίκτες. Δεν θα πληρωνόταν κανείς έτσι…

Επί προσωπικού… Γιατί αποφάσισες να έρθεις στην Ανόρθωση;

Γιατί πιστεύω ότι η Ανόρθωση είναι μία ομάδα μεγάλη, με φιλοδοξίες για να πετύχει διάφορα. Όταν με κάλεσαν, σε εμένα και τη γυναίκα μου μας αρέσει η Κύπρος και είπα γιατί όχι;

Είσαι ικανοποιημένος μέχρι τώρα;

Ναι, είμαι ικανοποιημένος παρά τις δύσκολες στιγμές που είχαμε. Είμαι ευχαριστημένος και με όρεξη για να πετύχουμε.

Ικανοποιημένος από την απόδοσή σου; Να περιμένουμε και καλύτερο Γκονσάλο;

Προς το παρόν έχω παίξει λίγο, βασικά στον αγώνα του πρωταθλήματος. Ίσως δεν ήταν ένα τυπικό παιχνίδι μου, ήταν ματς όπου περισσότερο δούλεψα και έτρεξα, παρά έπαιξα, αλλά μερικές φορές που συμβαίνουν κι αυτά. Θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα παίζει η ομάδα και το τι μπορώ να κάνω και τι πρέπει να κάνω. Εγώ θέλω πάντα να βελτιώνομαι και κάθε μέρα να παίζω καλύτερα.

Πώς ήταν η χρονιά σου στο Ισραήλ, στη Μακάμπι;

Με καλές και κακές στιγμές. Ήταν μία χρονιά δύσκολη για μένα και τη σύζυγό μου. Είναι μία χώρα διαφορετική, αλλά όμορφη. Αλλά είναι διαφορετική, είναι άλλη κουλτούρα, άλλος τόπος. Υπήρχαν καλές και κακές στιγμές. Έπαιξα στα περισσότερα παιχνίδια. Μετά δεν ήμουν καλά ψυχολογικά, στο 100%.

Πώς περιμένεις να σε υποδεχτεί ο κόσμος της ΑΕΚ στο μεταξύ σας παιχνίδι;

Δεν το γνωρίζω, αυτοί το γνωρίζουν. Εγώ όταν ήμουν στην ΑΕΚ προσπάθησα να κάνω το καλύτερο για την ΑΕΚ. Και τώρα που είμαι στην Ανόρθωση προσπαθώ για το καλύτερο για την Ανόρθωση. Ελπίζω να με υποδεχτούν καλά, γιατί αγαπώ την ομάδα. Αλλά δεν ξέρω πώς θα με υποδεχτούν.

Δεν τους άρεσε πάντως η απόφασή σου να πας σε έναν αντίπαλο…

Υποθέτω πως ναι. Υπάρχουν κάποιοι που δεν τους άρεσε ή δεν την κατάλαβαν και υπάρχουν άλλοι που το κατανοούν και το σέβονται.

Το μέλλον σου βρίσκεται στη Μακάμπι, στην Κύπρο, αλλού;

Δεν ξέρω πού είναι το μέλλον μου, πραγματικά. Σήμερα είμαι εδώ, είμαι χαρούμενος και προσπαθώ να πετύχω πράγματα με την Ανόρθωση. Μετά θα δούμε τι θα γίνει.

 Τι όνειρα έχεις ως παίκτης; Κάποιο που δεν έχει εκπληρωθεί;

Πέρυσι πήραμε το πρωτάθλημα με τη Μακάμπι και σίγουρα θα ήθελα να βγω πρωταθλητής κι εδώ. Όνειρα; Να βελτιώνομαι συνεχώς. Στο ποδόσφαιρο αλλάζουν γρήγορα τα πράγματα, γι’ αυτό δεν σχεδιάζω τίποτα, αυτό που θέλω είναι να βελτιώνομαι κάθε μέρα και να βλέπω το επόμενο βήμα.

Η Μακάμπι θα παίξει με τον ΑΠΟΕΛ στην Ευρώπη. Πώς βλέπεις τα παιχνίδια αυτά;

Θα είναι ισορροπημένα. Είναι λίγο διαφορετικές ομάδες. Η Μακάμπι είναι πιο δυνατή ομάδα σε φυσική κατάσταση. Ο ΑΠΟΕΛ, από ό,τι θυμάμαι από τα προηγούμενα χρόνια και από τον τρόπο που δουλεύουν, είναι μία ομάδα που της αρέσει να έχει τη μπάλα, να παίζει μπάλα. Θα είναι ανοιχτά παιχνίδια, ισορροπημένα και θα εξαρτηθούν από την κατάσταση που θα βρίσκονται οι ομάδες όταν παίξουν.

Σε ρώτησαν από τη Μακάμπι για τον ΑΠΟΕΛ;

Όχι, ακόμη όχι. Σίγουρα όταν πλησιάζουν τα παιχνίδια, θα με ρωτήσουν.

Πάμε στους στόχους. Ποιος είναι ο προσωπικός στόχος σου φέτος;

Να προσπαθήσω να παλέψω για το πρωτάθλημα  , να πάρω το πρωτάθλημα με την Ανόρθωση, αν είναι εφικτό. Κι αν δεν είναι να δούμε το καλύτερο που μπορούμενα κάνουμε.

Θα είναι αποτυχία για την Ανόρθωση αν δεν κερδίσει το πρωτάθλημα;

Δεν το νομίζω. Θα ήταν κρίμα. Αλλά όχι αποτυχία, αν καταφέρει να φτιάξει ομάδα για τα επόμενα χρόνια.

Ένα μήνυμα για τον κόσμο;

Οι παίκτες θα δίνουμε το 100% σε κάθε παιχνίδι κι ελπίζουμε να είναι πάντα δίπλα μας, στις καλές και στις κακές στιγμές. Τότε τους χρειαζόμαστε περισσότερο. Είμαστε κι εμείς άνθρωποι κι έχουμε καλές και κακές στιγμές.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια