Οι αμαρτίες των προέδρων

Ένα χαρακτηριστικό που διέκρινε παλαιότερα την Ανόρθωση ήταν η διοικητική σταθερότητα που επικρατούσε στο σύλλογο. Από το 1970 μέχρι το 2008 στον προεδρικό θώκο της Μεγάλης Κυρίας είχαν περάσει μόλις πέντε πρόεδροι. Ο Τάκης Πελεκάνος (1970-83), ο Στέλιος Φρεναρίτης (1983-89), ο Κίκης Κωνσαντίνου (1989-2003), ο Κυριάκος Θεοχάρους (2003-2004) και ο Αντρέας Παντελή (2004-2008).

Το θέμα δημοσιεύτηκε στο αθλητικό ένθετο "Balla" της εφημερίδας "24"


Με στιβαρές διοικήσεις και τον κόσμο συσπειρωμένο στο πλευρό της, η ομάδα της Αμμοχώστου στο παρελθόν είχε πετύχει πολλά, όχι μόνο επιβίωσε μετά την εισβολή, αλλά γιγαντώθηκε και μεγαλούργησε.

Στις 28 Νοεμβρίου του 2008 έμελλε να ξεκινήσει ο κατήφορος της Μεγάλης Κυρίας μέσα από τη διοικητική κρίση που ξέσπασε, εξαιτίας θεμάτων που άπτονταν οικονομικής φύσης. Η μεγαλύτερη αποτυχία προκύπτει μέσα από τη διαχείριση της κρίσης. Η απόφαση να οδηγηθεί η υπόθεση στην αστυνομία ήταν καταστροφική, τα θεμέλια του συλλόγου κλυδωνίστηκαν συθέμελα και ο κόσμος διασπάστηκε αναζητώντας φαντάσματα. Αν ακολουθείτο μια λύση εκ των έσω, σε μια Γενική Συνέλευση, θα ήταν ίσως μια σοφότερη κίνηση.

Η αστάθεια που επικρατεί στο σωματείο της Αμμοχώστου αποτυπώνεται από το γεγονός πως το σωματείο άλλαξε εφτά προέδρους έκτοτε! Η πίεση που επικρατεί, οι συνεχόμενες αλλαγές στην ηγεσία του συλλόγου και ενδεχομένως σκοπιμότητες προκάλεσαν σωρεία λαθών. Ο κάθε πρόεδρος που πέρασε τα τελευταία χρόνια είδε το όνομα του να συνδέεται με μαύρες σελίδες στην ιστορία του συλλόγου.

Κρις Γεωργιάδης

Διετέλεσε για χρόνια εκπρόσωπος της Ανόρθωσης στην Κ.Ο.Π. Πριν την ανάμειξη του με τα διοικητικά, ήταν μια καθόλα αποδεκτή προσωπικότητα στις τάξεις του σωματείου. Έγκριτος νομικός που βοήθησε όσο λίγοι το σωματείο στις δύσκολες μέρες που περνούσε το καλοκαίρι του 2004. Η θητεία του ως πρόεδρος κάθε άλλο παρά ευχάριστη ήταν, επί της ουσίας κάηκε στα μάτια του κόσμου της Ανόρθωσης.

Ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου στις 14 Ιανουαρίου 2009 μετά από εκλογική νίκη επί του Αντρέα Παντελή. Αγωνιστικά μπορεί να μην συνέδεσε το όνομα του με μαύρη σελίδα, όμως οι πράξεις που δεν έκανε ίσως να ζημιώνουν ακόμη το σωματείο. Ως πρόεδρος δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να διαχειριστεί την κρίση, επί ημερών του έφυγαν Τιμούρ Κετσπάγια και Μιχαλάκης Στεργίδης. Δύο άνθρωποι που προσέφεραν στην Ανόρθωση πολλά και ήταν αποδεκτοί από τη μάζα του κόσμου της Ανόρθωσης.

Αντώνης Δημητρίου

Αμέσως μετά τη διοικητική κρίση, πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από τα κοινά του σωματείου, όχι για πολύ όμως, καθώς επέστρεψε δριμύτερος έξι μήνες μετά. Ανέλαβε την προεδρία τον Ιούλιο του 2009.

Αγωνιστικά επί των ημερών του έρχεται και ο πρώτος ντροπιαστικός αποκλεισμός της πενταετίας, από την άσημη Πέτροβατς του Μαυροβουνίου. Οι καταστάσεις που βιώνει το σωματείο πρωτόγνωρες. Ο Μίντετορπ απολύεται και μαζί του αποδεσμεύεται και ο Κρίστιαν Άλντερ που είχε αποκτηθεί δύο μέρες προηγουμένως.

Η πίεση προς το πρόσωπό του είναι μεγάλη, είχε εξάλλου ενεργό ρόλο στα Νοεμβριανά. Για να κερδίσεις το μομέντουμ των εντυπώσεων, τινάζει την μπάνκα στον αέρα με την ελπίδα να στεφθεί πρωταθλητής και να κατευνάσει το λαϊκό αίσθημα. Ντύνει και πάλι στα κυανόλευκα τον Οκκά, ενώ στη χειμερινή περίοδο αγοράζει τον Πέδρο Μιγκέλ. Φέρνει με τρελά συμβόλαια τους Μάντζιο και Σεϋροϋ. Τον δεύτερο τον πληρώνει ακόμη η “Μεγάλη Κυρία”...

Στα εξω-αγωνιστικά δίχως προφανή λόγο, ανανεώνει τη συνεργασία με τη Λουμιέρ μέχρι το 2016. Σήμερα το τηλεοπτικό συμβόλαιο της Ανόρθωσης είναι κατά πολύ μικρότερο από Ομόνοια, ΑΠΟΕΛ, Απόλλωνα και ΑΕΛ. Είναι στα επίπεδα της Α.Ε.Κ και του Εθνικού Άχνας.

Κυριάκος Κκούσιος

Ανέλαβε την προεδρία στις 26 Μαΐου 2010. Μπορεί σήμερα να χαρακτηρίζεται ως ο πρόεδρος που είπε κατάματα στον κόσμο την αλήθεια και στο τέλος λιθοβολήθηκε, όμως τότε δεν κατάφερε να γίνει αποδεκτός. Ο κόσμος της Ανόρθωσης δεν ήταν ακόμη προετοιμασμένος για λιτότητα και ζητούσε επιτακτικά μεγαλεία.

Επί ημερών του προσλαμβάνεται ο Όγιος, όμως για κακή τύχη του Κκούσιου και των συνεργατών του ο Αργεντινός προπονητής δεν είναι κάτοχος του διπλώματος pro. Η ομάδα στελεχώνεται με ποδοσφαιριστές άγνωστους στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό. Μπορεί Λαβόρδε, Λίσιο, Φροντίνι και Αρκουέγιο να αποτελούν ευχάριστη ανάμνηση, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με Μεδίνα, Κονσίστρε.

Το περιστατικό με το δίπλωμα του Όγιος επηρεάζει την αγωνιστική πορεία της ομάδας. Η Ανόρθωση όχι μόνο κατεβαίνει από την κορυφή στο πρωτάθλημα, αλλά για πρώτη φορά στα 2010s κάνει σερί εννέα αγωνιστικών δίχως νίκη.

Ο Κκούσιος αποχωρεί λίγο πριν την ανατολή του 2011 και μαζί του αποχωρεί και το πρόγραμμα λιτότητας του σωματείου. 

Κίκης Κωνσταντίνου

Επέστρεψε ως σωτήρας, καθότι κρίθηκε από πολλούς ως ο ιδανικός για να ηγείται της οικουμενικής επιτροπής. Στην πορεία για χάρη του έγινε και καταστατική αλλαγή, ούτως ώστε επίτιμος πρόεδρος να μπορεί να είναι πρόεδρος!

Με την ανάληψη της προεδρίας προσλαμβάνει στη θέση του προπονητή, τον Στάνιμιρ Στόιλοφ. Η Ανόρθωση πραγματοποιεί 7 μεταγραφές για να σωθεί η διαβάθμιση και για να διεκδικήσει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Η αλόγιστη σπατάλη εκτινάσσει τον προϋπολογισμό στα ύψη. Οι περιπτώσεις των Κοβαλέφσκι, Περόνε και Στόιλοφ κυνηγούν ακόμη την "Κυρία".

Από τις ήττες και τους αποκλεισμούς στην Ευρώπη δεν μπορούσε να ξεφύγει ούτε ο Κίκης Κωνσταντίνου. Το όνομά του συνδέεται με τον αποκλεισμό από τα “μωρά” της Ραμποτνίσκι των Σκοπίων.

Σάββας Κάκος

Τον Αύγουστο του 2011 αναλαμβάνει τα ηνία του σωματείου ο Σάββας Κάκος, και με όπλο την επικοινωνία και τον οραματισμό που λάνσαρε, κάνει τον κόσμο της Ανόρθωσης να πιστεύει σε πολύ καλύτερες μέρες. Μάταια όμως καθώς στα δύο χρόνια παραμονής του στην προεδρία, είναι γεμάτα με αγωνιστικές παρωδίες και όχι μόνο.

Στο αγωνιστικό κομμάτι η ομάδα της Αμμοχώστου γνωρίζει δύο ατιμωτικούς αποκλεισμούς. Ο πρώτος από την Ντίλα Γκόρι μέσα στο “Παπαδόπουλος”. Την επόμενη χρονιά ήταν η σειρά των ξυλοκόπων της Γκέφλε να πετάξουν έξω την Ανόρθωση.

Παρόμοιο σκηνικό επικρατεί και στις υποχρεώσεις εντός των συνόρων. Η Ανόρθωση το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου 2013, μένει δίχως νίκη εννέα αγώνες. Στα δύο αυτά χρόνια γνωρίζει ταπεινωτικές ήττες από τους υπόλοιπους μεγάλους του κυπριακού ποδοσφαίρου. Χαρακτηριστικά στο πιο πάνω διάστημα, η Ανόρθωση ηττήθηκε από την Ομόνοια με 4-0 τρεις φορές!

Κακή έως πολύ κακή ήταν η οικονομική πολιτική που ακολούθησε. Ουδέποτε τηρήθηκε προϋπολογισμός, ενώ πρώτος στόχος παρέμενε πάντα το κλέψιμο των εντυπώσεων. Αποτέλεσμα αρκετά έσοδα του σωματείου να σπαταληθούν πολύ πριν από την ώρα τους. Το κάζο του Γκέφλε τον οδηγεί σε παραίτηση τον Ιούλιο του 2013.

Αχιλλέας Νικολάου

Το πέρασμα του από την προεδρική καρέκλα ήταν σύντομο, Από τις 13 Αυγούστου μέχρι τις 2 του Οκτώβρη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, έμεινε στον τιμόνι της Ανόρθωσης σχεδόν 50 μέρες. Ο Αχιλλέας συνδέθηκε με την ήττα από τη Δόξα στο "Παπαδόπουλος". Εκείνη ήταν η πρώτη νίκη της Δόξας μέσα στο γήπεδο της Ανόρθωσης και το τελευταίο ματς του ως πρόεδρος.

Χρίστος Πουλλαΐδης 

Βρίσκεται στον προεδρικό θώκο εδώ και 7 μήνες. Το οικονομικό του μέγεθος τεράστιο, γεγονός που λανθασμένα προκαλεί εφησυχασμό στους Ανορθωσιάτες.

Επί ημερών του όμως το ποδοσφαιρικό τμήμα της Ανόρθωσης στη κυριολεξία διασύρεται. Δέχθηκε ιστορική ήττα από τον ΑΠΟΕΛ με 8-1, έχασε μέσα στο Παραλίμνι από την Ένωση με 4-0. Επιπρόσθετα η ομάδα έμεινε 14 αγωνιστικές δίχως νίκη!

Δικιά του ιδέα και η εταιρία, στην οποία ο ίδιος πιστεύει πολύ και θεωρεί πως είναι η λύση για το νοικοκύρεμα της Ανόρθωσης. Ο κόσμος της Ανόρθωσης περιμένει πολλά από τον Πουλλαΐδη. Στην ουσία, σε εκείνον εναπόθεσε τις ελπίδες του για αναγέννηση του Φοίνικα.

Η Ανόρθωση για να φτάσει στο χάλι που έφτασε δεν χρειάστηκε μόνο μια νύχτα. Προηγήθηκε μια σειρά από γεγονότα και λανθασμένους χειρισμούς, που χρέωσαν το σωματείο και υποβίβασαν τη δυναμική που είχε αναπτύξει η Ανόρθωση μέχρι το Δεκέμβριο του 2008... 





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια