Τιμουρ Κετσπαγια : "H τέχνη του να κτίζεις πρωταθλητές"


Στο InBusiness μίλησε ο Τιμούρ Κετσπάγια για την "Τέχνη του να κτίζεις πρωταθλητές" μιλούν ακόμα οι Πάμπος Χριστοδούλου και Χριστάκης Χριστοφόρου.

Aναλυτικά τι είπε ο Τιμούρ:

Μπορεί να κάνει εντύπωση στους πλείστους που δεν τον γνωρίζουν και πιθανόν να τον νομίζουν απρόσιτο κι όμως ο Τιμούρ Κετσπάγια θεωρεί την ανθρώπινη προσέγγιση εξαιρετικά σημαντική στη σχέση προπονητή – ποδοσφαιριστή. «Πρέπει, όμως, ο κάθε παίκτης να καταλάβει ότι αν δεν αξίζει δεν θα παίξει. Δεν μεταχειρίζομαι κανένα πιο ευνοϊκά σε σύγκριση με τους άλλους. Άλλοι προπονητές βάζουν μόνο τους δικούς τους να παίζουν, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν τις ομάδες. Εγώ δεν τα κάνω αυτά», ομολογεί με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Τονίζει, παράλληλα, ότι ο προπονητής πρέπει να είναι αυστηρός, αλλά ως ένα σημείο, για να μην καταστρέφει την καλή σχέση που επιβάλλεται να έχει με τους παίκτες. Ωστόσο, λέει: «Η δουλειά είναι δουλειά. Όποιος δεν με υπακούει, δεν έχει θέση στην ομάδα μου». Μάλιστα, στην ερώτηση για το πώς χειρίζεται παίκτες, διοικούντες και οπαδούς σε θέματα αγωνιστικής ετοιμότητας, επιτυχιών ή αποτελεσμάτων, ο Τιμούρ απαντά χωρίς περιστροφές: «Ο καθένας να κοιτά τη δουλειά του. Εμένα και μόνο αφορά τι κάνω με τους παίκτες μου. Η διοίκηση να φροντίζει ώστε όλα να πηγαίνουν καλά και ο κόσμος να έρχεται στο γήπεδο να στηρίζει τους παίκτες. Αυτή είναι δουλειά του καθενός και έτσι πρέπει να γίνεται σε κάθε σοβαρή ομάδα. Είναι απαράδεκτο να παίρνουν οι οπαδοί αποφάσεις για το ποιοι θα παίξουν και ποιοι όχι».

Τον ρωτάμε εάν έχει αντιμετωπίσει στην καριέρα του κάποια ακραία αντίδραση ποδοσφαιριστή. Απαντά αρνητικά: «Στο ποδόσφαιρο πάντα κάποιος έχει παράπονο ή γκρινιάζει. Ποτέ, όμως, οποιοσδήποτε παίκτης δεν έκανε κάτι ακραίο σ’ εμένα».

Ο Τιμούρ Κετσπάγια, σε κάποια περίοδο της καριέρας του, διετέλεσε ταυτόχρονα παίκτης και προπονητής στην Ανόρθωση. Του ζητάμε να περιγράψει το διπλό αυτό ρόλο και απαντά πως «είναι παρά πολύ δύσκολος. Άλλο είναι να βλέπεις τα πράγματα από τον πάγκο και άλλο να μπαίνεις μέσα και να παίζεις. Είναι, επίσης, δύσκολο να αντιμετωπίζεις τους παίκτες και ως συμπαίκτης και ως προπονητής».

Μιλάμε για ώρα με τον Τιμούρ. Λέμε διάφορα. Τον ρωτάμε, όμως, κάτι που φαίνεται να τον αγγίζει ιδιαίτερα: «Προτιμάς τον παίκτη – σταρ ή τον παίκτη – στρατιώτη;». Η απάντησή του χαρακτηριστική: «Είναι και οι δυο χρήσιμοι. Το σημαντικό είναι όλοι να αγωνίζονται για το καλό της ομάδας και όχι για το δικό τους. Είναι, επίσης, βασικό να έχεις πλήρη ομάδα. Όταν λείπει κάποιος να μην αντιμετωπίζεις πρόβλημα. Εδώ ακριβώς είναι που χρειάζεσαι τόσο το σταρ όσο και το στρατιώτη».

Ήταν ο πρώτος προπονητής που έβαλε κυπριακή ομάδα σε ομίλους του Champions League. Έζησε όχι απλώς την αποδοχή, αλλά και το θαυμασμό του κόσμου. Τον ρωτάμε πώς ο ίδιος χειρίζεται την επιτυχία στο ποδόσφαιρο, αλλά και την αποτυχία. Χωρίς να διστάζει, απαντά πως: «Δυστυχώς δεν σε αφήνουν να διαχειριστείς την επιτυχία. Το έζησα στην Ανόρθωση, το βλέπω να συμβαίνει και σήμερα στον ΑΠΟΕΛ. Υπάρχει μεγάλη αχαριστία. Εννοείται πως οι προπονητές, όπως και όλος ο κόσμος, κάνουν λάθη. Το θέμα είναι να τα εντοπίζεις και να προχωράς μπροστά για την επόμενη ημέρα. Αυτό το γνωρίζουν καλά στις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης και αυτός είναι ο λόγος της επιτυχίας τους. Στην Κύπρο, δυστυχώς, είναι αλλιώτικα τα δεδομένα».

Μιλώντας για τους προπονητές, τις επιτυχίες και τα λάθη τους, του ζητάμε να μας πει ποιο προπονητή εκτιμά ιδιαίτερα για το έργο, τις τακτικές και τη διαχείριση που έκανε σε ομάδα της Κύπρου. Δίχως δεύτερη σκέψη μας αναφέρει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς:

«Έκανε πολλά για την ομάδα του, όπως κι εγώ για τη δική μου. Τον σέβομαι και είμαστε πολύ καλοί φίλοι. Πολλές φορές τα είπαμε για καφέ, είχαμε, όμως, ένα συναγωνισμό που έκανε τις ομάδες μας όλο και καλύτερες. Τόσο η δουλειά όσο και τα επιτεύγματα του καθενός μας ανήκουν στην ιστορία των σωματείων, στην οποία ο καθένας μπορεί να ανατρέξει».

ΚΑΡΙΕΡΑ
Πρωταθλήματα: 2 (2005, 2009)
Κύπελλα: 1 (2007)
Συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς ομίλους: 1 (2008)
Αριθμός ομάδων που εργάστηκε: 3 (Ανόρθωση, Ολυμπιακός Πειραιώς, σήμερα στην Εθνική Γεωργίας)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια